Στο τοιχίο έξω από τη ΔΕΚΠΟΤΑ με φιγούρες αγωνιστών του 1821 θα αντικατασταθούν τα γκράφιτι

0
2590

Χρ. Μαμσάκος: «Είναι ο ενδεδειγμένος χώρος για μια τέτοια προβολή που αφορά τη συμπλήρωση των 200 χρόνων»

Φιγούρες των ηρώων της επανάστασης του 1821, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, θα αποτυπωθούν με τοιχογραφίες στο τοιχίο που χωρίζει το κτήριο της ΔΕΚΠΟΤΑ και τον χώρο του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας από την οδό Πατριάρχου Διονυσίου, όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Project Δράμα 2020, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου.
«Ένα θέμα που μας απασχόλησε ως Δημοτική Αρχή είναι το πώς ο Δήμος της Δράμας θα τιμήσει τους ήρωες του 1821 με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων» ανέφερε ο κ. Μαμσάκος και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε με το Κέντρο Νεότητας που έχει τμήματα ζωγραφικής, για να μπορέσουμε να εξετάσουμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε και ποιες προτάσεις υπάρχουν. Ο ενδεδειγμένος χώρος για μια τέτοια προβολή, που αφορά τη συμπλήρωση των 200 χρόνων, είναι ο χώρος που επιλέχθηκε (το τοιχίο έξω από το κτήριο της ΔΕΚΠΟΤΑ). Τιμώ και σέβομαι το έργο των παιδιών που ασχολούνται με το γκράφιτι. Είναι ένα χρονικό διάστημα αυτής της χρονιάς κατά το οποίο πρέπει να τιμήσει η πόλη μας τις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση. Στη συνέχεια δεν έχουμε κανένα μα κανένα θέμα, οι δημιουργοί να αρχίσουν και πάλι τα έργα τους σε αυτό τον χώρο, όπως έκαναν τόσα χρόνια».
Μετά από ερώτηση του κ. Τσιαμπούση αλλά και πολλών ακόμη δημοτικών συμβούλων για το ίδιο θέμα, ο Δήμαρχος Δράμας κλήθηκε να απαντήσει στο γιατί ο Δήμος Δράμας δεν ζήτησε για το θέμα αυτό την άποψη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, με τον οποίο συνεργάζεται (κάτι που είχε ρωτήσει νωρίτερα και η κ. Κιόρτεβε). Ο κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος απάντησε ως εξής: «Θεωρώ ότι οι άνθρωποι οι οποίοι απαρτίζουν το Κέντρο Νεότητας και τους γνωρίζουμε όλοι, βρίσκονται σε έναν φορέα του δήμου που αποτελείται από πάρα πολλούς ανθρώπους που εργάζονται εθελοντικά, όπου υπάρχουν και αξιόλογοι ζωγράφοι. Συζητήσαμε λοιπόν το θέμα το Κέντρο Νεότητας και καταλήξαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Σε αυτή την προσπάθεια θα συμμετέχουν και εθελοντές”.
Νωρίτερα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδης για το ίδιο θέμα είχε αναφέρει ότι: «Είμαστε στη χρονιά της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και ήταν πάρα πολύ λογικό να γίνει μια προσπάθεια από πλευράς του δήμου, να δούμε τι θα κάνουμε εδώ στη Δράμα. Είναι προφανές ότι η Δημοτική Αρχή σέβεται την καλλιτεχνική έκφραση και άποψη, γι’ αυτό και δεν δημιούργησε ποτέ θέματα με τους γκραφίστες, δηλαδή τους ανθρώπους που θέλησαν να εκφραστούν σε δημόσιους τοίχους. […] Η τέχνη είναι κάτι υποκειμενικό. Σε άλλους αρέσει, σε άλλους δεν αρέσει. Είναι πιθανόν λοιπόν και αυτό που θα γίνει με την πρόταση του Δημάρχου και σε συνεργασία με το Κέντρο Νεότητας να μην αρέσει σε κάποιους, αλλά θεωρώ ότι στους περισσότερους θα αρέσει. Πολύ σωστά κάποιοι συνάδερφοι υπέθεσαν ότι θα γίνουν φιγούρες των ηρώων του 1921 και σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ο Δήμαρχος σε συνεργασία με το Κέντρο Νεότητας…»
Σημειώνεται ότι από το μεσημέρι της Τετάρτης, υπήρξε πλήθος αντιδράσεων, τόσο μεταξύ των αιρετών εκπροσώπων του Δήμου Δράμας όσο και μεταξύ των πολιτών, για το εγχείρημα που ξεκίνησε στο τοιχίο της ΔΕΚΠΟΤΑ όπου διαγράφηκαν με χαρακτηριστικό μπλε χρώμα όλα τα γκράφιτι που προϋπήρχαν για να φιλοτεχνηθούν στο ίδιο σημείο (προφανώς) οι φιγούρες των ηρώων της ελληνικής επανάστασης. Μάλιστα, κάποιοι ανέφεραν ότι με την κίνηση αυτή ο Δήμος Δράμας διέγραψε μια περίοδο της ιστορίας του γκράφιτι διάρκειας περίπου 25 ετών και ότι οι ήρωες της επανάστασης του 1821 θα μπορούσαν τιμηθούν και με άλλο τρόπο χωρίς να χρειαστεί να καταστραφούν τα γκράφιτι που προϋπήρχαν στον συγκεκριμένο τοίχο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ