Στο υπερταμείο 58 ακίνητα του Δ. Δράμας;

Διερευνάται το θέμα από τον Δήμο Δράμας

0
5635

 

Το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων χτυπάει την πόρτα χιλιάδων ακινήτων σε όλη την επικράτεια της χώρας. Με κυβερνητική απόφαση εκχωρήθηκαν μαζικά στο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων χιλιάδες ακίνητα, εκτάσεις και δημόσια κτίρια, με αιτιολογία την οικονομική τους αξιοποίηση.

Οι περισσότεροι Δήμαρχοι ή Περιφερειάρχες είχαν μέχρι πριν λίγο καιρό πάντως άγνοια για το θέμα.
Σήμερα βέβαια δεν είναι λίγοι οι ΟΤΑ που βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να μην χάσουν κοινόχρηστα ακίνητα ή εκτάσεις για τα οποία υπήρχαν έτοιμες μελέτες ή σχέδια απο τις υπηρεσίες τους. Προκειμένου μάλιστα να μην γίνει εκχώρηση πλατειών ή εκτάσεων πρασίνου, οδηγούνται σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία με σκοπό να προασπίσουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα και τη χρήση των ακινήτων ή να ζητήσουν την εξαίρεση της εκχώρησής τους.
Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα από τον επικεφαλής της παράταξης Πόλη+Ζωή Μιχάλη Μλεκάνη ετέθη το συγκεκριμένο θέμα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης 18 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, 58 από τα ακίνητα αυτά εμπίπτουν στο άμεσο ενδιαφέρον του Δήμου Δράμας. Είναι δηλαδή εκτάσεις για τις οποίες ο Δήμος Δράμας έχει εκφράσει ενδιαφέρον να τις αξιοποιήσει. Η μεταφορά αυτών εκτάσεων στο Υπερταμείο βέβαια αποτελεί εμπόδιο για οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται, αναφέρθηκαν δειγματοληπτικά, εκτάσεις του Καπνολογικού Ινστιτούτου, ακίνητα στην περιοχή της Νέας Σεβάστειας όπως και σε άλλες περιοχές, επίσης η περιοχή την οποία εξέταζε ο Δήμος Δράμας για την δημιουργία καταφυγίου ζώων όπως και ακίνητα στην περιοχή του Στρατοπέδου Ανδρικάκη και αλλού.
Απο την πλευρά του ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Μιχάλης Μλεκάνης που έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο είπε ότι υπάρχει δυνατότητα εφόσον ο Δήμος Δράμας εντοπίσει αυτά τα ακίνητα να ζητήσει την εξαίρεσή τους από την εκχώρηση στο Υπερταμείο.
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Άγγελος Σολάκης πάντως είπε ότι δεν γνώριζε το θέμα και ότι πρόκειται να δώσει εντολή για την διερεύνησή του απο τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Δράμας.
Για το ίδιο θέμα η δραμινή Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου κατέθεσε ήδη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η Βουλευτής ρωτά «Ποια είναι τα 58 Δημόσια ακίνητα στο Νομό Δράμας, που εκχωρούνται κρυφά από την τοπική κοινωνία στο Υπερταμείο με απαίτηση των δανειστών». (Ολόκληρη η ερώτηση της Βουλευτού δημοσιεύεται στην σελίδα 11 της εφημερίδας).
Σχετικά με το ίδιο θέμα πάντως ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες στην εξής δήλωση:
“Πολύ φασαρία για το τίποτα. Με πρόσφατη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής μεταβιβάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου, κατ’ εφαρμογή του νόμου (ν. 4389/2016). Στον ίδιο νόμο, όμως, προβλέπεται ρητά και η επιστροφή των ακινήτων που έχουν ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον… Στο Υπερταμείο θα παραμείνουν ακίνητα που προσφέρονται αποκλειστικά για εμπορική αξιοποίηση. Προκαλεί κατάπληξη ότι κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ακόμα και σε μία τόσο απλή και σαφή γραφειοκρατική διαδικασία. Πρέπει να είναι πραγματικά απελπισμένοι…”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!