Στοιχεία για την απάτη στις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών

0
761

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, ο συστηματικός έλεγχος των περιστατικών απάτης στις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών καθίσταται αναγκαίος λόγω της μεταβολής των συναλλακτικών πρακτικών των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, η οποία έχει οδηγήσει στην αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή, οι φορείς παροχής υπηρεσιών πληρωμών προβαίνουν στη διαρκή βελτίωση της ασφάλειας των συστημάτων τους με σκοπό τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της εγκυρότητας των συναλλαγών.
Εξετάζοντας τα περιστατικά απάτης σε συναλλαγές με κάρτες πληρωμών κατά το 2018 προκύπτει ότι ο δείκτης της έντασης της απάτης, που αφορά την αναλογία του αριθμού των περιστατικών απάτης και την αντίστοιχη αξία τους προς τον αριθμό και την αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών εξακολουθεί να παραμένει στο επίπεδο του 0,01% – 0,02%, αντιστοιχώντας σε 1 ευρώ αξία απάτης ανά 8,5 χιλ. ευρώ αξία συναλλαγών και σε 1 συναλλαγή απάτης ανά 6,5 χιλ. συναλλαγές.
Αναλύοντας την απάτη ανά τύπο συναλλαγής με κάρτες πληρωμών παρατηρείται ότι τα περισσότερα περιστατικά απάτης εξακολουθούν να εκδηλώνονται στις εξ’ αποστάσεως (card not present) συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή ταχυδρομείου/τηλεφώνου. Τα περιστατικά αφορούν κυρίως διαδικτυακές συναλλαγές αγορών προϊόντων σε εμπόρους του εξωτερικού με κάρτες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα, όπως συνέβαινε και κατά τα προηγούμενα έτη.
Στην ελληνική αγορά η εφαρμογή του διεθνούς τεχνικού προτύπου 3D Secure από τους φορείς παροχής υπηρεσιών πληρωμών έχει συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της εγχώριας διαδικτυακής απάτης σε χαμηλό επίπεδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ