Στον «αέρα» παραμένει η Διεπαγγελματική Φέτας

0
1426

Κτηνοτρόφοι από τη Δράμα και την υπόλοιπη Περιφέρεια ΑΜΘ συνεδρίασαν τη Δευτέρα στην Ξάνθη.

Σε αναβρασμό είναι πολλοί κτηνοτρόφοι από τη Δράμα και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει στη διεπαγγελματική Φέτας. Την Δευτέρα στο πλαίσιο της ανησυχίας που υπάρχει στον ίδιο επαγγελματικό κλάδο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση οκτώ κτηνοτροφικών συλλόγων της περιοχής μεταξύ αυτών και από το Νομό Δράμας στην πόλη της Ξάνθης. Στην συνάντηση που έγινε τέθηκαν οι εξελίξεις στη Διεπαγγελματική Φέτας.

Οι προτάσεις για την υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών στην αγοραπωλησία γάλακτος, με υποχρεωτική αναγραφή τιμής και οι προτάσεις για τη Νέα ΚΑΠ
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ που συμμετείχαν στην σύσκεψη επιδιώκουν να τηρηθεί στο ακέραιο η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την δημιουργία της Διεπαγγελματικής Φέτας. Επίσης επιδιώκουν από την νέα ΚΑΠ να καταργηθούν τα ιστορικά δικαιώματα και να γίνει μια περιφέρεια όλη η Ελλάδα πλην των νησιών που χρειάζονται ειδική μεταχείριση επειδή αποτελούν μειονεκτικές περιοχές όπως λένε. Παράλληλα οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων που μετείχαν στην ίδια σύσκεψη θα συνεχίσουν να διεκδικούν την υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών στις πωλήσεις των προϊόντων τους.
Σε σχέση με την προσπάθεια δημιουργίας Διεπαγγλεματικής Φέτας, (διαδικασία που βρίσκεται σε ένα κύκλο συζητήσεων και διχογνωμιών εδώ και ένα χρόνο) υπάρχουν πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής μας που εκτιμούν ότι το ΥΠΑΑΤ στην πρόσφατη συνάντηση που προκάλεσε για το θέμα επέλεξε ανθρώπους που πρόσκεινται μόνο σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Οι ίδιοι αναρωτιούνται γιατί δεν κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ, και άλλων περιοχών, ενώ στην ίδια σύσκεψη κλήθηκαν εκπρόσωποι άλλων ομοσπονδιών. Αυτό που επίσης σημειώνουν είναι ότι έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί μια “κομματική” Διεπαγγελματική Φέτας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι γαλακτοβιομήχανοι.
Σε ότι αφορά την σύναψη συμφωνιών μεταξύ γαλακτοβιομηχάνων και κτηνοτρόφων, οι κτηνοτρόφοι σε ανακοίνωση που αναμένεται να εκδώσουν μέχρι την Δευτέρα θα ξεκαθαρίζουν πολύ πιθανόν ότι αυτές οι συμφωνίες θα πρέπει να είναι υποχρεωτικές. Φέτος συμφωνητικά για την πώληση των προϊόντων τους υπέγραψαν μόνο όσοι κτηνοτρόφοι έλαβαν προκαταβολές με προσυμφωνημένες τιμές όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι επιδιώκουν την μείωση της ψαλίδας των τιμών, στις οποίες πωλούν τα προϊόντα τους από χρονιά σε χρονιά. Εκτιμούν δηλαδή ότι διαφορές της τάξης των 2 λεπτών θα μπορούσαν να είναι δικαιολογημένες από χρονιά σε χρονιά αλλά όταν οι διαφορές αυτών των τιμών αγγίζουν τα 7 ή 8 λεπτά τότε οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλη αστάθεια και δημιουργείται πρόβλημα καθώς οι παραγωγοί δεν έχουν βάση στην οποία θα μπορέσουν να στηρίξουν τις διεκδικήσεις τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ