Στον πάτο της ΑΜΘ με το μικρότερο ΑΕΠ

0
2202

Με το μικρότερο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ο Νομός Δράμας τουλάχιστον από το 2000

Στον πάτο της παραγωγικής δραστηριότητας, στην φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας βρίσκεται δυστυχώς η Δράμα εμφανίζοντας σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το χαμηλότερο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ανά Νομό) ανάμεσα στους πέντε νομούς της περιφέρειας ΑΜΘ τουλάχιστον από το 2000 μέχρι το 2016.

Μετρημένο σε εκατομμύρια ευρώ το ΑΕΠ στον Νομό Δράμα το 2016 ήταν 1.015 εκ ευρώ, ενώ κατά το ίδιο έτος το υψηλότερο ΑΕΠ εμφανίζεται στον Νομό ¨Έβρου με 1.833 εκ. ευρώ και ακολουθούν η ο Νομός Καβάλας και η Θάσος με 1.808 εκ ευρώ, ο Νομός Ξάνθης με 1.124 εκ. ευρώ, ο Νομός Ροδόπης με 1.122 εκ ευρώ και στην τελευταία θέση ο Νομός Δράμας με 1.015 εκ ευρώ.
Η τελευταία θέση ανάμεσα στους Νομούς της περιφέρειας όσον αφορά το ΑΕΠ καταλαμβάνεται από τον Νομό Δράμας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (από το έτος 2000 μέχρι το 2016 τουλάχιστον).
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) είναι το σύνολο όλων των προϊόντων και αγαθών που παράγει μια οικονομία σε διάστημα ενός έτους. Δηλαδή η συνολική αξία όλων των τελικών αγαθών (υλικών και άυλων) που παρήχθησαν σε διάστημα αυτού του έτους.
Η μονίμως δυσμενέστερη θέση του Νομού μεταξύ των πέντε Νομών της περιφέρειας σε ότι αφορά το ΑΕΠ, όλα τα προηγούμενα χρόνια, αντανακλά σαφώς και την περίφημη ενδοπεριφερειακή ανισότητα μεταξύ των Νομών της Περιφέρειας που ως θέμα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης τουλάχιστον κατά την τελευταία δεκαπενταετία.
Η ανισότητα αυτή που είναι παραδεκτή από όλες τις διοικήσεις της περιφέρειας ΑΜΘ τα τελευταία χρόνια δεν δείχνει να αμβλύνεται καθώς δεν λήφθηκαν μέτρα προς όφελος του Νομού που θα επέτρεπαν μια ισόρροπη ενδοπεριφερειακή ανάπτυξη.
Θυμίζουμε όχι μόνο στο εν λόγω διάστημα (από το 2000 μέχρι το 2016) αλλά και από πιο πριν, η Δράμα γνώρισε αποψίλωση υπηρεσιών και παραγωγικών δραστηριοτήτων μεγάλης έκτασης καθώς πολλές υπηρεσίες μεταφέρθηκαν σε άλλους Νομούς και αντίστοιχα μεγάλο μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας μειώθηκε ή έπαυσε να υπάρχει…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!