Συναντήσεις Χρήστου Μέτιου στο Νευροκόπι με Βασίλη Γιαννόπουλο και αγρότες

0
3259

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ δεσμεύτηκε για παρεμβάσεις αντιπλημμυρικού χαρακτήρα και όχι μόνο

Επίσκεψη στον Δήμο Κ. Νευροκοπίου και συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Γιαννόπουλο και παραγωγικούς φορείς της περιοχής είχε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστο Γεωργιτσόπουλο και υποψηφίους Νομαρχιακούς Συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες την Τετάρτη.

Ο κ. Μέτιος ενημερώθηκε για τα προβλήματα της περιοχής και κυρίως αυτά που χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων και σχετίζονται μεταξύ άλλων με τα πλημμυρικά φαινόμενα που καταγράφηκαν πρόσφατα εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων.
Παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη πέρα από τις παρεμβάσεις αντιπλημμυρικού χαρακτήρα να γίνουν και καθαρισμοί των χειμάρρων της περιοχής διότι έχουν συγκεντρώσει φερτά υλικά από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις που εμποδίζουν την ροή των νερών και σε περίπτωση που φαινόμενα αυτής της μορφής επαναληφθούν μπορεί να οδηγήσουν σε υπερχείλιση και εκτροπή του χειμάρρου σε παρακείμενες περιοχές. Επίσης τέθηκε θέμα παρεμβάσεων στις ιρλανδικές διαβάσεις που υπάρχουν και στις οποίες δημιουργούνται κίνδυνοι ιδιαίτερα κατά τις περιπτώσεις πλημμυρικών φαινομένων. Παράλληλα συζητήθηκαν και ανάγκες για την δρομολόγηση έργων που πρέπει να γίνουν στην περιοχή του λεκανοπεδίου μεταξύ αυτών και η δημιουργία νέου Γυμναστηρίου στο Κ. Νευροκόπι.
Ο κ. Μέτιος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί σημεία όπου παρουσιάζονται συγκεκριμένα προβλήματα εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων ενώ είχε και συνάντηση με αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής ακούγοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με προεξάρχοντα αυτά που σχετίζονται με τις πρόσφατες πλημμύρες.
Αξίζει να υπενθυμιστεί στο σημείο αυτό ότι οι συνέπειες από τις πρόσφατες έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις στην περιοχή του λεκανοπεδίου ήταν αισθητές στους κατοίκους και τις περιουσίες τους.
Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το παρατεταμένο αυτό πλημμυρικό φαινόμενο περιελάμβαναν και την δημιουργία της «λίμνης του Οχυρού» που κατέκλυσε την περιοχή και δημιούργησε ζημίες στις ήδη εγκατεστημένες καλλιέργειες (χειμερινά σιτηρά, τριφύλλια). Όπως είχε επισημάνει άλλωστε σε επιστολή του για τα προβλήματα ο Σύλλογος Αγροτών Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, περιγράφοντας την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί “Η πλήρης αποστράγγιση αυτής της περιοχής από την πλημμύρα εκτιμάται τον Ιούνιο οπότε και έχει παρέλθει η εποχή της σποράς για την περιοχή του Κ. Νευροκοπίου οδηγεί σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες καθώς μένουν χιλιάδες στρέμματα ακαλλιέργητα. Φερτά υλικά διασπείρονται στα αγροτεμάχια και γεμίζουν τα κανάλια αποστράγγισης με αποτέλεσμα την παράταση των πλημμυρικών φαινομένων και μεγάλο κόστος για τον καθαρισμό τους. Οι υποδομές άρδευσης του ΤΟΕΒ Νευροκοπίου που βρίσκονται κάτω από το νερό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα φθείρονται με αποτέλεσμα την ταχεία καταστροφή τους. Δεν ζητούμε παρόλα αυτά την απόδοση των διαχρονικών ευθυνών για αυτήν την κατάσταση που έχει φτάσει να απειλεί ακόμη και τα σπίτια μας, αλλά ζητούμε λύσεις. Λύσεις που θα έρθουν μέσα από λίγες συσκέψεις και πολλές πράξεις” ανέφερε χαρακτηριστικά στην δημόσια επιστολή του ο Σύλλογος Αγροτών Δήμου Κάτω Νευροκοπίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ