Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας με τους εργαζομένους του Γ.Ν. Δράμας

1
7906

Τέθηκαν εκ νέου στη συζήτηση τα προβλήματα υποστελέχωσης


 

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Δράμας με φόντο την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και συνάντηση με τους προέδρους των σωματείων των Νοσοκομειακών Γιατρών, των Νοσηλευτών και των εργαζομένων, πραγματοποίησε χθες Πέμπτη ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ.
Ο ίδιος μιλώντας στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” και άλλα τοπικά μέσα στον χώρο του ΓΝ Δράμας, εξήγησε ότι η συνάντηση έγινε προκειμένου να ακούσει τα ζητήματα που έχουν να θέσουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, να μοιραστεί τους προβληματισμούς τους προκειμένου η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ να βοηθήσει όπου και όσο είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ο κ. Παπαεμμανουήλ είπε επίσης ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, υλοποιεί έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, συνολικού προυπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ στο νοσοκομείο. “Το πρώτο έργο που προχωρά ικανοποιητικά, αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση στο κτήριο του ΓΝ Δράμας” είπε ο κ. Παπαεμμανουήλ προσθέτοντας: “Το άλλο έργο αφορά τη μελέτη για την υγειονομική αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων του νοσοκομείου, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και για το οποίο ετοιμάζεται ο διαγωνισμός που θα αναρτηθεί σε ένα μήνα από τώρα. Επίσης σε επίπεδο διοίκησης της περιφέρειας όλο αυτό το διάστημα με την πανδημία, όπου και όποτε μας ζητήθηκε συνδράμαμε, τόσο με τις κλινικές covid όταν υπήρχε έξαρση του κορωνοϊού, όσο και με την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού. Αυτή η φροντίδα της περιφερειακής μας αρχής θα συνεχίσει και στο μέλλον, αλλά τα προβλήματα που υπάρχουν στο νοσοκομείο μας, άπτονται και των αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης. Σε αυτή την περίπτωση το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα μεταφέρουμε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, πράγμα που πραγματοποιούμε και θα προσπαθήσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να δώσουμε τις λύσεις που απαιτούνται για να έχει ο κόσμος που επισκέπτεται το νοσοκομείο, τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες φροντίδας υγείας”.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών κ. Παρθένα Κιόρτεβε, τόνισε ότι “το Νοσοκομείο Δράμας, μετά από δυο χρόνια που παλεύει με τον κορωνοϊό, εν μέσω πανδημίας, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε επίπεδα προ κορωνοϊού. Όσον αφορά τους γιατρούς, ο αριθμός τους παραμένει ο ίδιος. Έχει γίνει η πρόσληψη τεσσάρων μονίμων γιατρών. Πολύ σημαντική η πρόσληψη, θα έλεγα όμως ότι αυτοί οι γιατροί ήταν ήδη εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, ως επικουρικοί γιατροί, οπότε ουσιαστικά ο αριθμός των γιατρών που εργάζονται στο νοσοκομείο παραμένει ο ίδιος. Η πρόθεση της κυβέρνησης αυτή την στιγμή δεν ξέρω αν είναι να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι κινήσεις που γίνονται μας ανησυχούν. Μιλάμε για την είσοδο ιδιωτών, για τις συμπράξεις με ΣΔΙΤ. Είναι κάτι που τους επόμενους μήνες θα ξεκαθαρίσει από ότι φαίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης. Εμείς είμαστε εδώ για να παλέψουμε για τον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας”.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, θύμισε ότι πέρσι, τέτοια ημέρα, (παγκόσμια ημέρα Υγείας) οι εργαζόμενοι βρισκόταν στην πύλη του νοσοκομείου και διεκδικούσαν προσλήψεις γιατρών με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, στους χώρους δουλειάς, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και να μην επιστρέψουν οι εργολάβοι στα νοσοκομεία, αιτήματα που και σήμερα, ένα χρόνο μετά παραμένουν και αποτελούν και πάλι διεκδικήσεις των εργαζομένων. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι: “Με κινήσεις εντυπωσιασμού, δεν μπορούμε να λύσουμε τα ζητήματα, ιδιαίτερα αυτά του Νοσοκομείου Δράμας. Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα η πρόσληψη των τεσσάρων γιατρών και μιας διοικητικού συναδέρφου. Αυτοί οι εργαζόμενοι, δουλεύουν από το 2016 και οι γιατροί τουλάχιστον 2-3 χρόνια. Είναι από προκήρυξη που έχει γίνει το 2019. Μέσα στα χρόνια της πανδημίας, μέχρι και τη στιγμή που συζητάμε, μόνο στα λόγια έχουμε ακούσει από την κυβέρνηση ότι θα ανακοινώσει 4000 προσλήψεις, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Τι έχει γίνει; Έχουν αποχωρήσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ανά τη χώρα, λόγω συνταξιοδότησης. Κάποιες θέσεις έχουν καλυφθεί με το λοιπό επικουρικό προσωπικό, το οποίο δεν επαρκεί για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, πλήρως ανεπτυγμένα. Βλέπουμε ότι η έξαρση της πανδημίας συνεχίζεται. Χθες (την Τετάρτη) έμαθε ότι είχαμε 33 νοσηλευόμενους στην κλινική covid. Συνεχίζουμε να έχουμε διασωληνώσεις ασθενών, ίσως όχι με το ρυθμό που διασωληνώναμε το προηγούμενο διάστημα αλλά πριν 4 -5 ημέρες διασωληνώσαμε έναν 62χρονο. Δηλαδή η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Τα νοσοκομεία παραμένουν νοσοκομεία μιας νόσου. Αυτά τα ζητήματα μεταφέρουμε στη συνάντηση που έχουμε με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη…”.

Ο κ. Ιάκωβος Σιρλατζής, πρόεδρος του σωματείου νοσηλευτικού προσωπικού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας νοσηλευτών ανέφερε ότι έχει συνταχθεί επιστολή που έχει συνταχθεί από τους νοσηλευτές προκειμένου να κατατεθεί στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτή, όπως είπε μεταξύ άλλων: “Oι νοσηλευτές παρέχουμε τις υπηρεσίες μας μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας. Με απόφαση του Yπουργείου Υγείας, από το Σεπτέμβριο του 2021, τιμωρούν τους ανεμβολιαστους συναδέλφους μας νοσηλευτές και τις οικογένειές τους με στέρηση μισθού. Τιμωρούν τους εμβολιασμούς νοσηλευτές που παραμένουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες με μη ασφαλείς αναλογίες νοσηλευτών και ασθενών, στα δημόσια νοσοκομεία, με στέρηση εβδομαδιαίας ανάπαυσης και αδειών, λόγω μη επάρκειας νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών στις νοσηλευτικές διευθύνσεις των νοσοκομείων. Τιμωρούν τους ίδιους τους ασθενείς σε μια τόσο δύσκολη περίοδο λόγω της Πανδημίας. Έχουμε ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό λόγω μη μόνιμων διορισμών, λόγω της μεγάλης αποχώρησης εξαιτίας συνταξιοδότησης, λόγω αποχωρήσεων νοσηλευτών από το επάγγελμα με παραίτηση, λόγω μακροχρόνιων ασθενειών συναδέλφων, ενώ προστέθηκαν και οι συνάδελφοι νοσηλευτές που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας…”.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ