Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις στην οδό Δούκα Ζέρβα

0
1119

– Η εμφάνιση τοιχίου της Ρωμαϊκής Εποχής προκαλεί εύλογο ενδιαφέρον
– Β. Πουλιούδη στα «Χ»: «Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της αποκάλυψης των ευρημάτων»


 

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις της αρχαιολογικής σκαπάνης στην οδό Δούκα Ζέρβα, κοντά στη διασταύρωση με την οδό Εθνομαρτύρων στη Δράμα, μετά τα πρόσφατα ευρήματα που προέκυψαν αρχικά από τις εκσκαφές των έργων του νέου δικτύου αερίου. Τα οικιστικά στοιχεία της Ρωμαϊκής εποχής αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ενδιαφέρον αρχαιολόγων και μη για την εξέλιξη των εργασιών.
Όπως είπε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, κα Βασιλική Πουλιούδη, στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», από την ανασκαφή αποκαλύπτεται πλέον ένα τοιχίο, που αποτελεί μέρος της οικιστικής φάσης από την Ρωμαϊκή περίοδο στη Δράμα. Μάλιστα απαντώντας στο ερώτημα, αν τελικά θα διακοπεί η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο σημείο, λόγω των ευρημάτων, απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία των ευρημάτων. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την κυκλοφορία στο δρόμο από την εξέλιξη των έργων, όπως δεν θα υπάρξει πρόβλημα και για τη συνέχεια των έργων των τεχνικών συνεργείων, που συνάντησαν τα ιστορικά ευρήματα, κατά την πορεία εκτέλεσης των εργασιών εγκατάστασης του νέου δικτύου αερίου.
«Θα δούμε από την εξέλιξη των εργασιών, αν μπορεί το συγκεκριμένο σημείο να αξιοποιηθεί σαν τμήμα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ή αν πρέπει να κλειστεί εντελώς και να σφραγιστεί. «Όλα αυτά βέβαια θα εξαρτηθούν από την πορεία της αποκάλυψης των ευρημάτων. Από τα ευρήματα φαίνεται ότι υπάρχει οικισμός της Ρωμαϊκής Εποχής. Αν φτάσουμε στο δάπεδο και εφόσον πλυθεί και ερευνηθεί η κεραμική, θα έχουμε κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει» σημείωσε η κα Πουλιούδη, προσθέτοντας ότι το τοιχίο που έχει αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής είναι το υψηλότερο σημείο των ευρημάτων.
Σε προηγούμενη δήλωσή της στα «Χ» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, είχε διευκρινίσει ότι στην περιοχή δεν είχε βρεθεί κάτι ανάλογο μέχρι τώρα. Όμως, έχοντας τους ταφικούς χώρους μέσα στη Δράμα, έγινε από την αρχή κατανοητό ότι θα μπορούσαμε να μιλούμε άνετα για έναν οικισμό ρωμαϊκής εποχής. Αυτός ο οικισμός, σαν θέση, ήταν τοποθετημένος στο λοφίσκο ακριβώς απέναντι από το 1ο Γυμνάσιο. Αυτό είναι κάτι που δεν ήταν γνωστό και θα πρέπει να διερευνηθεί. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν είχε εντοπίσει η θέση του Ρωμαϊκού οικισμού ή της Ρωμαϊκής οικίας.
Ερώτημα επίσης αποτελεί εάν υπάρχει στον οικισμό και κάποια προηγούμενη φάση κατοίκησης από τους ελληνιστικούς χρόνους. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι όπως έχει κάνει γνωστό στα «Χ» η κα Πουλιούδη, μέσα στην πόλη της Δράμας, δεν έχουν διενεργηθεί ποτέ ανασκαφές, εκτός από αυτές που είχαν σωστικό χαρακτήρα και πάντα σε γρήγορο ρυθμό γιατί το απαιτούσαν οι ανάγκες του όποιου έργου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ