Συνεχίζονται οι εκπλήξεις στην οδό Βενιζέλου

0
328

Σε κάποιο πύργο του βυζαντινού τείχους της πόλης είναι πιθανό ίσως να ανήκουν τα νέα ευρήματα. Ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα


 

 

Πιθανόν σε κάποιον πύργο των βυζαντινών τειχών της Δράμας να ανήκουν τα ευρήματα των ανασκαφών που έγιναν για τα έργα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην οδό Βενιζέλου.
Πρόκειται για τα ευρήματα που εντοπίστηκαν σε μικρή απόσταση από τον παλιό ναό των Ταξιαρχών και αποτελούν ουσιαστικά το τέταρτο σημείο όπου έχουν εντοπιστεί ευρήματα ιστορικού ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια των έργων. Το λίθινο τοιχίο που αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο με το πέρασμα των ημερών και έχει υποστεί φθορές από έργα που έχουν προηγηθεί στο παρελθόν, δείχνει ότι ανήκει πιθανόν σε κάποιο πύργο του βυζαντινού τείχους της πόλης αλλά αυτό είναι κάτι που διερευνάται, όπως είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα Βασιλική Πουλιούδη, προσθέτοντας: «To βάλαμε επάνω σε κάποιο χάρτη και φαίνεται ότι πρόκειται για κάποιο πύργο που όμως είναι σε κακή κατάσταση λόγω των φθορών από παλιές επεμβάσεις που είχαν γίνει στην οδό Βενιζέλου. Στην αποτύπωση που κάνουμε βγαίνει ότι είναι κάποιος πύργος του βυζαντινού τείχους της πόλης. Πρόκειται για μια ισχυρή δομή, αλλά αυτό είναι κάτι που ερευνάται ακόμη. Για την ώρα μπορούμε να κάνουμε μόνο υποθέσεις και εικασίες». Το ερευνητικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης των νέων ευρημάτων επιβεβαίωσε μιλώντας στα «Χ» και ο αρχαιολόγος κ. Θανάσης Σαλονικιός από τον χώρο όπου εντοπίστηκε η νέα αυτή λίθινη κατασκευή.
Τόσο τα συγκεκριμένα ευρήματα όσο και αυτά που αποκαλύφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κατά την διάρκεια των έργων του δικτύου αερίου στην οδό Βενιζέλου δείχνουν και τον ιστορικό χαρακτήρα που έχει η περιοχή για την πόλη της Δράμας.
Το πρώτο από τα ευρήματα είχε εντοπιστεί μεταξύ του σούπερ μάρκετ Γουντσίδη, και της Τράπεζας Πειραιώς. Εκεί αποκαλύφθηκαν σχεδόν κατεστραμμένα ίχνη της συνέχειας του βυζαντινού τοίχους της πόλης ενώ το δεύτερο σημείο, ήταν στο ύψος περίπου του παλιού Μητροπολιτικού Ναού. Στο σημείο εκείνο μεταξύ των ευρημάτων ήταν ένα τοιχίο, ένα λιθόστρωτο, ένα κιονόκρανο, αγγεία και άλλα αντικείμενα. Τα κινητά ευρήματα μεταφέρθηκαν ήδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας, ενώ τα υπόλοιπα θα συντηρηθούν με την μέθοδο της επίχωσης, σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα Βασιλική Πουλιούδη. Για τα συγκεκριμένα ευρήματα έγινε τεχνική έκθεση και τοπογραφική αποτύπωση προκειμένου να σκεπαστούν με ένα λεπτό ύφασμα που προστατεύει τα αρχαία αλλά θα βοηθήσει και να ξεσκεπαστούν στο μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι τα φορητά ευρήματα, το κυονόκρανο, τα μικροαντικείμενα, τα τμήματα αγγείων και νομίσματα που βρέθηκαν εκεί έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ