Συνεδρίασε με απρόοπτα η διαπαραταξιακή για τη λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ

0
1922

«Φρενάρει» η διαδικασία και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαρτίου, όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα

Με απρόοπτες εξελίξεις αλλά και χωρίς την παροχή επαρκών στοιχείων συνεδρίασε τη Δευτέρα η άτυπη διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Δράμας, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία λύσης και εκκαθάρισης της ΔΕΚΠΟΤΑ, την οποία έχει ήδη αποφασίσει ο Δήμος Δράμας. Επίσης, επρόκειτο να συζητηθεί η μεταφορά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ όπως και η μεταφορά του προσωπικού της ΔΕΚΠΟΤΑ προς τον Δήμο Δράμας. Ωστόσο, η εξέλιξη της συνεδρίασης είχε απρόοπτα, μεταξύ των οποίων και η αποχώρηση του εκπροσώπου της Δημοτικής Αρχής κ. Τάσσου.
Κατά τη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής που έγινε με τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν αρχικά ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Μιχάλης Τάσσου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Μλεκάνης από την παράταξη «Πόλη+Ζωή», ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κυριάκος Αποστολίδης από την παράταξη «Project Δράμα 2020», ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ηλίας Ευθυμιάδης από την παράταξη «Δράμα Πρωταγωνίστρια».

Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Προγραμματισμού κ. Μιχάλη Τάσσου
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για τη συνεδρίαση ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Μιχάλης Τάσσου, είπε ότι ο ίδιος ορίστηκε από τον Δήμαρχο Δράμας ως εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής και ως πολιτικός προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών, προσθέτοντας: «Η διαπαραταξιακή επιτροπή δεν θα μπορούσε να συζητήσει κανένα οικονομικό θέμα καθώς μετά τη λύση της επιχείρησης ακολουθεί η εκκαθάριση η οποία διενεργείται από διορισμένους εκκαθαριστές και με την οποία δεν έχουν καμία σχέση ούτε οι Αντιδήμαρχοι, ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα κληθεί να ψηφίσει μόνο για το πόρισμα της εκκαθάρισης όταν αυτή ολοκληρωθεί. Στην αρχή της συζήτησης τέθηκε ένα θέμα από τον κ. Ευθυμιάδη, από την παράταξη «Δράμα Πρωταγωνίστρια», για δήθεν δικό μου ασυμβίβαστο στη διαπαραταξιακή επιτροπή, με το σκεπτικό ότι ως δικηγόρος εκπροσωπώ εντολείς μου κατά της ΔΕΚΠΟΤΑ. Πράγματι, στα 16 χρόνια της δικηγορικής μου καριέρας έχει τύχει να εκπροσωπήσω εντολείς μου κατά πολλών νομικών προσώπων και είχα και υποθέσεις κατά της ΔΕΚΠΟΤΑ. Η μοναδική υπόθεση που αυτή τη στιγμή έχει απομείνει να χειρίζομαι ως δικηγόρος σε βάρος της ΔΕΚΠΟΤΑ (γιατί δεν ανέλαβα καμία μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου) έχει να κάνει με μια υπόθεση για χρέος της παλιάς ΔΕΝΑΔ, σε κάποιον δημοσιογράφο. Την αγωγή την είχαν καταθέσει το 2014. Εκδόθηκε απόφαση από το ειρηνοδικείο το 2016, με την οποία η ΔΕΚΠΟΤΑ θα έπρεπε να πληρώσει ένα συγκεκριμένο ποσό και επειδή δεν μπορούσε να τα πληρώσει μαζεμένα, κάναμε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό να πληρωθούν σε δόσεις και μέχρι το τέλος του 2017. Το ποσό αυτό δεν έχει εξοφληθεί στο σύνολό του και αυτή είναι η μοναδική υπόθεση που χειρίζομαι αυτή τη στιγμή. Το γεγονός ότι αποχώρησα από τη διαπαραταξιακή επιτροπή της Δευτέρας, έχει να κάνει με το ότι τέτοιες επιτροπές άτυπες, γίνονται ώστε να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και σύμπνοια προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε όταν θα συζητηθεί το θέμα εκεί να εξασφαλίσουμε μια ευρύτατη πλειοψηφία. Δεν τίθεται θέμα να συζητάμε, εάν υπάρχουν αντεγκλήσεις σε μια άτυπη παραταξιακή επιτροπή. Εγώ θα δώσω την ευκαιρία όταν εισηγηθώ το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όποιος θέλει, να τις διατυπώσει εκεί τις όποιες επιφυλάξεις. Επίσης διάβασα με έκπληξη την ανακοίνωση της παράταξης Πόλη+Ζωή, με την οποία διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα, μάλλον από κακή πληροφόρηση. Λέει ότι χειρίζομαι υπόθεση άλλου αντιδημάρχου σε βάρος της ΔΕΚΠΟΤΑ. Γνωστοποίησα στον κ. Χαρακίδη ότι αυτό δεν ισχύει και περιμένω την αποκατάσταση της αλήθειας με νεότερη ανακοίνωση της παράταξης του».

Δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μιχάλη Μλεκάνη
Για τη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής που αφορούσε την λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ, μίλησε στα «Χ» και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Μιχάλης Μλεκάνης, επισημαίνοντας ότι : «Από τη στιγμή που δεν συμμετείχε η Δημοτική Αρχή, στην ουσία έγινε μία ενημέρωση για το τι έγινε μέχρι στιγμής. Η Δημοτική Αρχή αποχώρησε επειδή ο εκπρόσωπος της παράταξης του κ. Καλλινικίδη, είπε ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει ασυμβίβαστο για τον κ. Τάσσου που εκπροσωπούσε τη Δημοτική Αρχή. Δεν συμμετείχε επίσης και ο κ. Εφραιμίδης λόγω ασυμβίβαστου, διότι όπως είπε έχει μια υπόθεση που εκκρεμεί με την ΔΕΚΠΟΤΑ. Επομένως η συζήτηση έγινε με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας και τις υπόλοιπες παριστάμενες παρατάξεις. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη προετοιμασία και προεργασία για να προχωρήσει ακόμη η υπόθεση της λύσης και εκκαθάρισης με βάση τα δεδομένα που μας δόθηκαν πέντε λεπτά πριν τη συνεδρίαση. Ζήτησα να δοθεί κάποια εισήγηση προς την διαπαραταξιακή επιτροπή ώστε να ξέρουμε τι θα συζητήσουμε, αλλά δυστυχώς δεν δόθηκε κανένα στοιχείο. Επομένως, δεν είναι εφικτός ο στόχος μέχρι τέλος Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, διότι αποκλείεται να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο πριν τις 15 Μαρτίου. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να εγκριθεί και από την Αποκεντρωμένη και ακολούθως να σταλεί στο ΦΕΚ για δημοσίευση και στην συνέχεια να λυθεί η επιχείρηση. Αν προλάβουμε μέχρι τέλος Απριλίου θα είναι καλά, αλλά δεν το βλέπω εύκολο. Αυτό δημιουργεί δυσκολίες γιατί η χρηματοδότηση που αποφασίστηκε για τη ΔΕΚΠΟΤΑ δεν ξέρω αν θα φθάσει μέχρι τότε. Η εικόνα που παρουσιάζει η Δημοτική Αρχή είναι μια εικόνα διάλυσης. Αντιδήμαρχοι, Δήμαρχος, Ειδικοί Σύμβουλοι και Γενικός Γραμματέας είναι 14 αμειβόμενα άτομα, από τους δημότες. Είναι απαράδεκτο να μην μπορεί ένας από όλους αυτούς, να παρίσταται νομίμως και να εκπροσωπεί τη Δημοτική Αρχή σε μια διαπαραταξιακή επιτροπή».

Δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Κυριάκου Αποστολίδη
Από την πλευρά ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Κυριάκος Αποστολίδης που εκπροσώπησε την παράταξη στην διαπαραταξιακή δήλωσε στα «Χ»: «Στην διαπαραταξιακή έγινε στην ουσία μόνο μια ενημέρωση, η οποία μας δόθηκε πέντε λεπτά πριν τη συνεδρίαση. Τέθηκε θέμα ασυμβίβαστου για τον εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής, κ.Τάσσου, από τον εκπρόσωπο της παράταξης του κ. Καλλινικίδη και ο κ. Τάσσου αποχώρησε. Από υπηρεσιακό παράγοντα μας παρουσιάστηκαν οι ενέργειες που έγιναν μέχρι τώρα και αυτές που θα γίνουν στη συνέχεια. Από ότι αντιλήφθηκα υπάρχει ένα πρόβλημα επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών του δήμου και της ΔΕΚΠΟΤΑ. Από την ενημέρωση που είχαμε δεν προκύπτει ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ θα λυθεί μέχρι τέλος Μαρτίου. Προσωπικά ελπίζω να μην παρέλθει πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να τελειώσουμε και να μπορέσει η λύση της δημοτικής επιχείρησης να γίνει έστω μέχρι τέλος Απριλίου. Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μια δυστοκία σύμπλευσης της δημοτικής επιχείρησης με τον Δήμο Δράμας και αυτό καθυστερεί την όλη διαδικασία, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια δεύτερη σκέψη πίσω από αυτό. Υπάρχουν πολλά θέματα ανοικτά, όπως η ολοκλήρωση των προγραμμάτων, η μισθοδοσία των υπαλλήλων της ΔΕΚΠΟΤΑ, οι πολλές οφειλές προς τρίτους, οι οποίες, άλλες είναι στα δικαστήρια και άλλες όχι. Όλο αυτό έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις της Δράμας. Επίσης και το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων είναι φλέγον ζήτημα. Δηλαδή το πότε θα γίνει η μεταφορά τους, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των μισθών. Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να φροντίσει να λυθεί το πρόβλημα το συντομότερο για να μην μένουν σε αβεβαιότητα και αυτοί οι άνθρωποι… Εμείς ως παράταξη, εάν δούμε ότι το θέμα καθυστερεί, θα το φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να προχωρήσει η λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ, που είναι ήδη ειλημμένη απόφαση όλων. Πάντως, στο τέλος της συνάντησης που έγινε στη διαπαραταξιακή επιτροπή υπήρξε η διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει και επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής όπου θα φέρουν το προσχέδιο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ