Συνέντευξη Θεόφιλου Ξανθόπουλου στα «Χ»: «Η κυβέρνηση αφήνει ανυπεράσπιστη την κοινωνία»

0
1498

– «Η κυβέρνηση είναι δέσμια της νεοφιλελεύθερης επιλογής της και θεωρεί ότι η αγορά θα λύσει το πρόβλημα και αφήνει την κοινωνία ανυπεράσπιστη»
– Κάλεσμα στους πολίτες για πάνδημη συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την ερχόμενη Κυριακή


 

 

Κάλεσμα στους πολίτες που υφίστανται τις συνέπειες της σημερινής οικονομικής πραγματικότητας, να κινητοποιηθούν, να ενεργοποιηθούν και να συμμετάσχουν στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής για τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ώστε να «επιστρέψουν τον λογαριασμό στην Κυβέρνηση», απευθύνει ο Βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας».
Όπως αναφέρει, ειδικά δε στη συγκεκριμένη συγκυρία με την πανδημία παρούσα, την ακρίβεια να κυριαρχεί, τον πόλεμο στην ευρύτερη γειτονιά μας, η πάνδημη συμμετοχή στις διαδικασίες μπορεί ακριβώς να σηματοδοτήσει την αλλαγή του πολιτικού κλίματος. Παράλληλα επισημαίνει ότι εάν βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην κυβέρνηση δεν θα άφηνε να εξελιχθούν κατά τέτοιον τρόπο τα πράγματα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι δέσμια της νεοφιλελεύθερης επιλογής της και θεωρεί ότι η αγορά θα λύσει το πρόβλημα και αφήνει την κοινωνία ανυπεράσπιστη, βορρά στις διαθέσεις των παραγόντων της αγοράς.

Κύριε Ξανθόπουλε, την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, απ’ ευθείας από τα μέλη του κόμματος. Θεωρείτε ότι η διαδικασία είναι σημαντική και για την αλλαγή τού πολιτικού κλίματος που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ;
Κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου παρέχετε, ώστε να επικοινωνήσω και μέσω της εφημερίδας σας με τους Πολίτες της Δράμας. Αυτή την Κυριακή, 15 Μαΐου, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκλέγουν την Κ.Ε και τον Πρόεδρο του Κόμματος. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή, ίσως αποδειχθεί και ιστορική τόσο για το Κόμμα μας όσο και για το πολιτικό σύστημα γενικότερα. Το βράδυ των εκλογών του Ιουλίου του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρά την εκλογική του ήττα είχε ψηφισθεί από το 32% των Πολιτών και ήταν το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη. Ήδη από εκείνο το βράδυ ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας έθεσε τον στόχο να μετασχηματισθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε Κόμμα των μελών του, να αντιστοιχισθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελέσει τον κορμό της προοδευτικής παράταξης της χώρας. Τώρα, μετά το πρόσφατο συνέδριό μας, όπου τις προτάσεις του Προέδρου υπερψήφισε το 76% των συνέδρων, ήλθε η ώρα της υλοποίησης. Πρέπει να τονίσουμε δύο πολύ σημαντικές διαφοροποιήσεις με ανάλογες διαδικασίες, που συμβαίνουν σε άλλα κόμματα. Πρώτον ότι στη διαδικασία συμμετέχουν ΜΟΝΟ τα μέλη του Κόμματος. Δεν δίνεται δηλαδή η δυνατότητα σε οποιονδήποτε πολίτη που καταβάλει το αντίτιμο της συμμετοχής να έχει λόγο στην εκλογή των κομματικών οργάνων. Δεύτερον, ότι η εκλογή αυτή γίνεται ΜΕΤΑ το συνέδριο, όπου έχουν ψηφισθεί οι θέσεις, υπάρχει η πολιτική απόφαση του Συνεδρίου και, επομένως, ψηφίζουμε τα πρόσωπα αλλά η ψήφος μας έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και συναρτάται με τις απόψεις, τις θέσεις και τη στάση των υποψηφίων στα ζητήματα που απασχόλησαν το Συνέδριο πρωτίστως. Τέλος, η διαδικασία της Κυριακής είναι μια αυθεντική, βαθιά δημοκρατική διαδικασία, που αναμφίβολα θα αποτελέσει πολιτικό γεγονός. Κάθε λαϊκή κινητοποίηση ειδικά εάν είναι εκτεταμένη και πολυπληθής δημιουργεί πολιτική δυναμική. Ειδικά δε στην συγκεκριμένη συγκυρία με την πανδημία παρούσα, την ακρίβεια να κυριαρχεί, τον πόλεμο στην ευρύτερη γειτονιά μας, η πάνδημη συμμετοχή στις διαδικασίες μπορεί ακριβώς να σηματοδοτήσει την αλλαγή του πολιτικού κλίματος. Καλούμε λοιπόν, όλους τους Πολίτες, που βιώνουν μια δραματική πραγματικότητα, να κινητοποιηθούν, να ενεργοποιηθούν και να συμμετάσχουν, ώστε να «επιστρέψουν τον λογαριασμό στην Κυβέρνηση».

Μπορεί η διαδικασία να επηρεάσει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τις εκλογές και με ποιο τρόπο;
Αναμφίβολα θα επηρεάσει. Το λέω με βεβαιότητα. Η μαζική συμμετοχή και η κινητοποίηση της βάσης του Κόμματος θα μας δώσει κατ’ αρχάς περισσότερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Κατά δεύτερον θα δείξει στην κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένα κόμμα ζωντανό και μαζικό, που παίρνει πρωτοβουλίες και αναδεικνύει τη σημασία των μελών του, τα οποία και ανταποκρίνονται στην ευθύνη του μέλους. Τέλος, η μαζική συμμετοχή στην εκλογή των κομματικών οργάνων θα προσδώσει στην Κ.Ε. και στον Πρόεδρο τη μέγιστη δυνατή νομιμοποίηση και επομένως οι αποφάσεις τους θα έχουν την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και, άρα, αποτελεσματικότητα.

Πόσο αναγκαίες θεωρείτε ότι είναι οι συνεργασίες στις εκλογές που έρχονται και γιατί;
Κοιτάξτε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κυβέρνηση υλοποίησε μια πάγια θέση της Αριστεράς και ψήφισε την απλή αναλογική. Αυτό σημαίνει ότι η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων θα είναι ευθέως ανάλογη με την εκλογική τους. Εξ ορισμού λοιπόν, οι εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Και πάλι εξ ορισμού η απλή αναλογική οδηγεί σε συναινέσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα συνεργασίες. Για να πατάμε στο έδαφος της πραγματικότητας, με απλή αναλογική δεν είναι δυνατόν κανένα κόμμα να ονειρεύεται αυτοδυναμία. Άρα τα κόμματα είναι «αναγκασμένα» να υλοποιήσουν τη λαϊκή εντολή που θα προκύψει από τις κάλπες και να συνεργασθούν. Αλλά, κ. Ψωμά, εκτός από την αριθμητική υπάρχει και η πολιτική. Τα μεγάλα προβλήματα που βιώνει η χώρα μετά τη διακυβέρνηση της ΝΔ απαιτούν σοβαρές συγκρούσεις με κατεστημένες αντιλήψεις και συμφέροντα, με αυτούς που απομυζούν το δημόσιο χρήμα, με αυτούς που «σιτίζονται» με αδιαφανείς παροχές σε βάρος της κοινωνίας. Γι’ αυτό χρειάζονται μεγάλες συναινέσεις και σοβαρές προσπάθειες. Κανένα κόμμα μόνο του δεν είναι δυνατόν να φέρει αποτελέσματα. Άρα, καταλήγοντας, δεν είναι μόνον θέμα πολιτικής αριθμητικής, είναι και θέμα πολιτικών συσχετισμών. Για αυτό χρειάζονται οι συνεργασίες, για να συγκεντρώσουμε τη μέγιστη δύναμη «κοινωνικού πυρός», για να εμπνεύσουμε την κοινωνία και τους πολίτες, ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα και να παύσει η πάγια κακοδαιμονία της, που έχει σχέση με τις συντηρητικές πολιτικές και το παρασιτικό σύστημα που αυτές εκτρέφουν.

Υπάρχει προοπτική για μια συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων; Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τα βήματα που θα έπρεπε στην κατεύθυνση αυτή;
Αυτό ακριβώς θα είναι το μεγάλο δίλημμα των εκλογών. Προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή πάλι συντηρητική κυβέρνηση Ν.Δ και των όποιων συμμάχων της; Ο Α. Τσίπρας ήδη έχει ανοίξει τα χαρτιά του και έχει απευθύνει δημόσια πρόσκληση, και όχι μόνον μία φορά, προς την προοδευτική αντιπολίτευση για κοινό βηματισμό. Είμαστε αποφασισμένοι να επιμείνουμε σ’ αυτήν τη γραμμή, παρά την φαινομενική αντίδραση των κομμάτων. Ήδη προ ημερών ο κ. Ανδρουλάκης συντάχθηκε κι αυτός με το αίτημα των εκλογών. Αυτό αποτελεί μια ελπιδοφόρα μετατόπιση. Και για να δούμε τι γίνεται και έξω από το σπίτι μας, δέστε την απόφαση για κοινή κάθοδο των δυνάμεων της Αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. Μετά από πολλά-πολλά χρόνια οι δυνάμεις της Αριστεράς αποφάσισαν να συνεργασθούν και να διεκδικήσουν τη νίκη. Οι συνθήκες που επικρατούν στη συντηρητική Ευρώπη μάς θέτουν προ των ευθυνών μας. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είμαστε αποφασισμένοι να τις αναλάβουμε και να ανταποκριθούμε στην εντολή του ελληνικού λαού.

Πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει η καθημερινότητα που βιώνει ο πολίτης τις κοινοβουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές; Τα φαινόμενα ακρίβειας που βιώνει η κοινωνία είναι πρωτόγνωρα. Θεωρείτε ότι μπορεί να οδηγήσουν και σε πρωτόγνωρες, ίσως, αντιδράσεις στην κάλπη;
Κοιτάξτε, είναι αυτονόητο ότι θα επηρεάσει. Αλίμονο δηλαδή εάν δεν επηρέαζε. Οι εκλογές δεν γίνονται σε «κενό αέρος». Διεξάγονται σε συγκεκριμένο πλαίσιο και σήμερα και, δυστυχώς, για το επόμενο διάστημα η ακρίβεια θα εξακολουθεί να ρυθμίζει τις ζωές μας. Αν λάβετε υπόψη σας και τον πληθωρισμό, ο οποίος σήμερα που μιλάμε τρέχει με ρυθμό άνω του 10%, ήτοι ρεκόρ 25ετίας, καταλαβαίνετε τις εκρηκτικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Κατά την άποψή μας οι εκλογείς θα αποδοκιμάσουν την Κυβέρνηση για την αντιλαϊκή της πολιτική. Το κρίσιμο είναι η αποδοκιμασία αυτή να έχει κατεύθυνση προοδευτική. Να ψηφίσουν οι πολίτες τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για να θέσουν τέλος στη Δεξιά, στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει εμείς να είμαστε πειστικοί και κυρίως με επεξεργασμένες θέσεις και λύσεις για τα προβλήματα. Με τις προϋποθέσεις αυτές θεωρώ ότι η ψήφος της πλειοψηφίας των πολιτών θα κατευθυνθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με σαφή εντολή να ηγηθεί της προοδευτικής κυβέρνησης.

Τι θα έπραττε ο ΣΥΡΙΖΑ για να αμβλύνει τα οξυμένα προβλήματα, αν βρισκόταν σήμερα στην κυβέρνηση; Πού πιστεύετε ότι έχει κάνει σοβαρά λάθη η κυβέρνηση της ΝΔ;
Η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή, τριφασική θα έλεγα κρίση. Πανδημία, ακρίβεια, πόλεμος είναι τα στοιχεία αυτής της κρίσης. Εάν σκεφθείτε ότι ήδη έχουμε διανύσει μια οδυνηρή περίοδο κρίσης με τα μνημόνια και ό,τι αυτά επισώρευσαν στους πολίτες, αντιλαμβάνεσθε ότι οι αντοχές τελείωσαν. Κατ’ αρχάς πρέπει να πω ότι εάν βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην κυβέρνηση δεν θα άφηνε να εξελιχθούν κατά τέτοιον τρόπο τα πράγματα. Η κυβέρνηση δέσμια της νεοφιλελεύθερης επιλογής της, θεωρεί ότι η αγορά θα λύσει το πρόβλημα. Και άφησε την κοινωνία ανυπεράσπιστη, βορρά στις διαθέσεις των παραγόντων της αγοράς.
Άρα για να απαντήσω λιτά στο ερώτημά σας προτείνω: άμεση, γενναία και εμφατική ενίσχυση του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία είναι ακόμη εδώ, παρά τις διακηρύξεις Μητσοτάκη. Ενίσχυση του συστήματος υγείας που εστιάζεται σε προσλήψεις υγειονομικών, αύξηση της δαπάνης, ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, απομάκρυνση ιδιωτών από τον καίριο αυτό τομέα της δημόσιας ζωής.
Για την ακρίβεια μιλήσαμε και μιλάμε συνεχώς. Και στη Βουλή και στην κοινωνία. Πήραμε νομοθετικές πρωτοβουλίες που αρνήθηκε η Κυβέρνηση. Προτείνουμε: μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτερα επιτρεπόμενα από την ΕΕ όρια. Πλαφόν στις αυξήσεις των καυσίμων. Μείωση του ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης. Αύξηση ελάχιστου μισθού στα 800 €, ώστε να ενδυναμωθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να αποδυναμωθούν τα καρτέλ, που δρουν κυρίως στον χώρο της ενέργειας. Φορολόγηση των υπερκερδών που σώρευσαν κατά το διάστημα της κρίσης οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος. Αναστολή των ρευματοκλοπών μέχρι να αποφανθούν τα δικαστήρια για την τύχη της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιγραμματικά τα ανέφερα αλλά περιγράφουν το πλαίσιο δράσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ελπίζω να τα αξιολογήσουν θετικά οι αναγνώστες σας.

Κύριε Ξανθόπουλε, σας ευχαριστούμε για την παραχώρηση της συνέντευξης στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας».
Εγώ σας ευχαριστώ και πάλι για την ευκαιρία που μου δώσατε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ