Συνεχίζεται η προσπάθεια του Δήμου Παρανεστίου για την ανάδειξη των Θερμιών

0
2766

– Συντάχθηκε με την απόφαση της ΚΕΔΕ για τις ιαματικές πηγές
– Ξεκάθαρη στάση από το Δημοτικό Συμβούλιο Παρανεστίου

Ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Παρανεστίου να ευθυγραμμιστεί με το ψήφισμα που υιοθέτησε, κατά πλειοψηφία, το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ αλλά και η Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδος προκειμένου να αποσυρθούν από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού τα άρθρα 7 έως 14, που αφορούν στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος» (ΙΠΕ), όπως είπε μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου. Οι δήμοι επιδιώκουν τη συνεργασία, από μηδενική βάση, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί από κοινού το μέλλον των ιαματικών πηγών της χώρας.

Ο προβληματισμός των δήμων που διαθέτουν ιαματικές πηγές
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχετίζεται με τους δήμους που διαθέτουν ιαματικές πηγές, όπως ο Δήμος Παρανεστίου στην περιοχή των Θερμιών.
Οι 6 ιαματικές πηγές που βρίσκονται στην περιφέρεια ΑΜΘ είναι αυτές του Παρανεστίου (Θερμιά), της Καβάλας (Κρηνίδες), της Μύκης (Θέρμες), των Αβδήρων (Ποταμιά), της Αλεξανδρούπολης (Λουτρά Τραϊανουπόλεως) και της Σαμοθράκης (Θέρμα). Τα Λουτρά Ελευθερών, που βρίσκονται στην κυριότητα της Περιφέρειας, δεν θα υπαχθούν στην συγκεκριμένη εταιρεία, αν και αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει όπως ειπώθηκε στο πρόσφατο περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ, όπου υπεβλήθη το σχετικό ψήφισμα. Ο προβληματισμός που υπάρχει για την ένταξη των ιαματικών πηγών στην ανώνυμη εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος» (ΙΠΕ) είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος να παραχωρηθούν σε ιδιώτες.
Ο Δήμαρχος Παρανεστίου επεσήμανε στα «Χ» ότι οι ιαματικές πηγές των Θερμιών δεν λειτουργούν σήμερα αλλά παρ’ όλα αυτά το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παρανεστίου, δήλωσε σύμφωνο με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ και της Περιφέρειας ΑΜΘ. «Η απόφαση που πήραμε είναι ότι δεν θέλουμε να προχωρήσει η εξέλιξη με τις «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος», όπως είπε.

Η προσπάθεια του Δήμου Παρανεστίου για την ανάδειξη των Θερμιών
Πέρα από αυτή την εξέλιξη πάντως, ο Δήμος Παρανεστίου συνεχίζει την προσπάθεια για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών στα Θερμιά, όπως διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος Παρανεστίου. Ο Δήμος Παρανεστίου έχει ήδη ολοκληρώσει τον φάκελο που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσει η αδειοδότηση και να σταματήσει η γνωστή αντιφατική εικόνα με τις αυτοσχέδιες κατασκευές που υπάρχουν για χρόνια στον χώρο των ιαματικών πηγών και φυσικά δεν συνάδουν με το περιβάλλον της περιοχής.
«Υπάρχουν ορισμένα ραντεβού με παράγοντες της κυβέρνησης και του ΕΟΤ και θα επιδιωχθεί συνάντηση με την πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου. Επίσης έχουμε καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης προκειμένου να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες μελέτες που αφορούν θέματα πρόσβασης, ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ. στα Θερμιά» σημειώνει ο κ. Αναστάσιος Καγιάογλου.
Ο Δήμος Παρανεστίου βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χ. Θεοχάρη, για το θέμα της αδειοδότησης του υδροθεραπευτηρίου προκειμένου να κατατεθεί ο σχετικός φάκελος και να εξασφαλιστεί η αδειοδότηση από τον ΕΟΤ, με στόχο αυτό να γίνει μέσα στο 2021, παρότι υπάρχουν οι γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Εφόσον η αδειοδότηση εξασφαλιστεί, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των Θερμιών. Ο δήμος θα προχωρήσει στις υποδομές που χρειάζονται για την αναβάθμιση τους με στόχο το υδροθεραπευτήριο να αξιοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!