Σύσκεψη στην ΠΕ Δράμας για την νόσο των χοίρων

Σε απειλητική απόσταση η ασθένεια, μόλις 15 χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

0
1571

Συναγερμός έχει προκαλέσει στις ελληνικές υπηρεσίες η νόσος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που πλησιάζει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και αυτή την στιγμή βρίσκεται εντός της βουλγαρικής ενδοχώρας σε μία απόσταση 13 – 15 χιλιομέτρων από την ελληνική συνοριογραμμή. Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας πραγματοποιήθηκε από το Δασαρχείο Δράμας διευρυμένη σύσκεψη για το ίδιο πρόβλημα, με την συμμετοχή των εμπλεκομένων υπηρεσιών και εκπροσώπων των άμεσα ενδιαφερομένων πολιτών, το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Σεπτεμβρίου.

Ο προϊστάμενος του τμήματος Κτηνιατρικής Δράμας κ. Ανέστης Παπαδούδης διευκρίνισε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι κατά την διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε και το θέμα σύστασης συνεργείων με σκοπό την θανάτωση αδέσποτων ή ημίαιμων χοιρινών τα οποία δεν βρίσκονται εντός σταυλικών εγκαταστάσεων και το κυνήγι αγριόχοιρων που βρίσκονται στις πεδινές και τις ημιορεινές περιοχές της ΠΕ Δράμας. Ήδη ένα συνεργείο αυτής της μορφής έχει συσταθεί από το δασαρχείο της Δράμας ενώ επίκειται και η σύσταση ενός δεύτερου συνεργείου από το Δασαρχείο Κάτω Νευροκοπίου. Η είσοδος της νόσου στην χώρα είναι πιθανόν θέμα χρόνου και στόχος των υπηρεσιών που εμπλέκονται με την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι να επιτευχθεί ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση του.
Σχετικά με την ίδια την ασθένεια όπως είπε ο προϊστάμενος του τμήματος Κτηνιατρικής Δράμας, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι αυτή δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε σε άλλα είδη ζώων πέραν των χοίρων. Μέχρι σήμερα η νόσος δεν έχει περάσει στο ελληνικό έδαφος παρά το γεγονός ότι η γειτονική Βουλγαρία ταλαιπωρείται από το πρόβλημα ήδη από την προηγούμενη χρονιά. Η μόλυνση των χοιρινών της οικόσιτης χοιροτροφίας γίνεται συνήθως από τους αγριόχοιρους αλλά μπορεί να είναι αποτέλεσμα και κακής φροντίδας ή καθαρισμού του ιματισμού των κυνηγών που ασχολούνται με το κυνήγι του αγριόχοιρου. Μπορεί ο άνθρωπος να μην κινδυνεύει από την νόσο ωστόσο μπορεί να την μεταφέρει με τον εξοπλισμό του ή την ένδυσή του αφού έρθει σε επαφή με κάποιο άρρωστο νεκρό ή ζωντανό ζώο.
Ο κίνδυνος που υπάρχει για το ζωικό κεφάλαιο των χοίρων στην ΠΕ Δράμας είναι υψηλός καθώς η νόσος έχει εντοπιστεί σε απόσταση αναπνοής στο βουλγαρικό έδαφος. Η ανησυχία που υπάρχει για την ζημιά που μπορεί να προκληθεί είναι δικαιολογημένη καθώς μόνο στην Δράμα που καλύπτει το 10% της παραγωγής χοιρινού κρέατος πανελλαδικά υπάρχουν περίπου 25 ΑΦΜ επιχειρήσεων χοιροτροφικών μονάδων.
Με βάση τις εξελίξεις αυτές θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες και οι ενημερώσεις των άμεσα ενδιαφερομένων κυνηγών, χοιροτρόφων κλπ προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών στο ελληνικό έδαφος.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ ενημερώνει για το ίδιο θέμα για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ενεργούν οι κυνηγοί σημειώνοντας:
Οι κυνηγοί πρέπει να ενημερώνουν και να συνεργάζονται με τις Κτηνιατρικές Αρχές όταν εντοπίσουν στο δάσος ή στο οδικό δίκτυο μεγάλο αριθμό ασθενών, νεκρών ή τραυματισμένων αγριόχοιρων ή με ασυνήθιστη συμπεριφορά (υπνηλία, μειωμένες αντιδράσεις), για τη λήψη δειγμάτων από αγριόχοιρους για εργαστηριακή εξέταση.

Μέτρα στη διάρκεια του κυνηγιού αγριόχοιρων
Απαγορεύεται η απόρριψη στο περιβάλλον υπολειμμάτων θηραμάτων
Ο χώρος αφαίρεσης των σπλάχνων δεν πρέπει να επιτρέπει την πρόσβαση των κυνηγετικών σκύλων και τα εντόσθια να απορρίπτονται μόνο αφού χλωριωθούν και ποτέ δεν χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή, ιδίως στους κυνηγετικούς σκυλούς. Το θήραμα και το κρέας του τοποθετείται σε αποθηκευτικό χώρο όπου κανένα ζώο δεν έχει πρόσβαση,
Αποφεύγεται κατά το δυνατόν η επαφή ζώων (π.χ. σκυλιών) με το θήραμα,
Εξοπλισμός, υποδήματα και όχημα απολυμαίνονται επί τόπου μετά το τέλος του κυνηγιού, ενώ ο ιματισμός οδηγείται άμεσα για καθαρισμό και απολύμανση
Απαγορεύεται η μετακίνηση θηραμάτων αγριόχοιρων σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος (κρεοπωλεία, τεμαχιστήρια κρέατος κλπ.) και ιδιαίτερα σε εκμεταλλεύσεις χοιρινών.
Απαγορεύεται η επίσκεψη κυνηγών σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις μετά το κυνήγι και χωρίς να έχουν ληφθεί όλα τα προστατευτικά μέτρα.

Επιπλέον σε έγγραφοτης η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ ενημερώνει σχετικά με την ασθένεια ότι:
Είναι ιογενές νόσημα που προσβάλει χοίρους & αγριόχοιρους. Δεν προσβάλει τον άνθρωπο η άλλα είδη ζώων. Ο ιός επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον & στα πτώματα των αγριόχοιρων
Μεταδίδεται πολύ εύκολα: με κατανάλωση μολυσμένης τροφής, με άμεση επαφή ασθενών ζώων με υγιή ζώα, με μολυσμένα οχήματα, ρούχα, υποδήματα, εξοπλισμό, ζωοτροφές και με έντομα.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι:
Πυρετός, ανορεξία,, αιφνίδιοι θάνατοι, έμετος, αιμορραγία από μύτη ή το έντερο, διάρροια, ερυθρός χρωματισμός στο δέρμα (αυτιά, ρύγχος, ουρά, άκρα, κοιλιά, κ.α) οιδήματα & ερυθρότητα στους οφθαλμούς, δύσπνοια,, βήχας, αποβολές,)
Η θνησιμότητα που προκαλεί αγγίζει το 100%. Δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο και έχει καταστροφικές συνέπειες στην χοιροτροφία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!