Τα παιδιά έχουν ίσα δικαιώματα φώναξαν οι μικροί μαθητές

140 παιδιά συμμετείχαν στο Mουσικό Θεατρικό Φεστιβάλ

0
2815

Σάρκα και οστά πήρε το προγραμματισμένο Mουσικό Θεατρικό Φεστιβάλ που διοργανώθηκε την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 με εκκίνηση στις 10 το πρωί από την πλατεία Ελευθερίας της Δράμας και κατάληξη στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας “Σωκράτης Δημητριάδης”.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την διεύθυνση Α/Βάθμιας εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας και με την υποστήριξη της Εταιρίας Επιστημών Αγωγής Δράμας.
Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ η κα Ειρήνη Μαρνά, τοπικός συνεργάτης του προγράμματος “Κι αν ήσουν εσύ”: “Πρόκειται για την διεξαγωγή ενός φεστιβάλ που γίνεται μετά από μία διαδικασία που προηγήθηκε κατά την διάρκεια της χρονιάς. Τα νηπιαγωγεία του Νομού Δράμας υλοποίησαν ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά τα δικαιώματα του παιδιού. Στην πλατεία Ελευθερίας μέσα από συνθήματα και πανό θέλουμε να δείξουμε στους πολίτες της Δράμας ότι τα παιδιά έχουν ίσα δικαιώματα και αυτό είναι κάτι που αφορά τα σχολεία του 21ου αιώνα”.
Σε όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, προηγήθηκε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την διαφορετικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ζητήματα ταυτότητας και ετερότητας. Στην συνέχεια υλοποίησαν σχετικά προγράμματα στην τάξη τους μαζί με τα παιδιά. Το φεστιβάλ είναι ένα πολύ μικρό δείγμα δουλειάς μιας ολόκληρης διαδικασίας που υλοποιήθηκε όλη την χρονιά.
Τα παιδιά με τους εκπαιδευτικούς τους ξεκίνησαν στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, μια πορεία από την πλατεία της Δράμας με προορισμό το θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας, όπου το κάθε νηπιαγωγείο παρουσίασε με καλλιτεχνικό τρόπο ένα μικρό θεατρικό δρώμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε κάθε νηπιαγωγείο προβάλλονται ένα με δυο δικαιώματα του παιδιού τα οποία παρουσιάστηκαν από τα παιδιά με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία με τίτλο «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται για πέμπτη χρονιά φέτος από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Το αντίστοιχο μαθητικό φεστιβάλ τον Μάιο του 2018 στην πόλη της Δράμας είχε τίτλο «Κι αν ήσουν εσύ» και οι μαθητές 8 σχολείων παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα με θέμα τη διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη και την αποδοχή.
Το Πρόγραμμα έχει στόχο την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων μέσα από επιμορφωτικά εργαστήρια και σεμινάρια και τη στήριξη σχολείων και εκπαιδευτικών που υλοποιούν ανάλογα προγράμματα με βιωματικές τεχνικές διδασκαλίας και αξιοποίηση τεχνικών θεάτρου, θεατρικού παιχνιδιού και εκπαιδευτικού δράματος.
Συμμετέχουν σε αυτό μαθητές και μαθήτριες με διαφορετικές χώρες καταγωγής που φοιτούν στη ΔΥΕΠ Νηπιαγωγείο Μυλοποτάμου, 5ο Νηπιαγωγείο Δράμας, 17ο Νηπιαγωγείο Δράμας, 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου, 1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης, Νηπιαγωγείο Αδριανής
Επίσης συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Σωτηρία Κυδά, Γεωργία Κάντζα, Μαρία Καραμπατζάκη, Μαρία Παπαδοπούλου, Ευδοκία Παπαδοπούλου Πανταζίδου, Χρυσή Μαργιορίδου, Σταυρούλα Αυγητίδου, Τσιλεπώνη Κατερίνα, Κουτούπη Μαρία, Γαζιώτου Ευαγγελία, Παπαδοπούλου Αναστασία, Παναγιώτα Σαχπατζίδου, Σοφία Γρηγοριάδου, Κωνσταντία Αρβανίτη, Δήμητρα Καλονικιδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ