Τα «βήματα» του «Ποσειδώνα» στον Νομό Δράμας

Κυρίως από την περιοχή του δήμου Δοξάτου, διέρχεται ο νέος μεγάλος αγωγός αερίου

0
3729

Σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται να τεθεί και ο δεύτερος αγωγός αερίου που θα διασχίσει τον Νομό Δράμας μετά τον αγωγό TAP.

Πρόκειται για τον αγωγό “Ποσειδών” που ξεκινά από τους Κήπους του Έβρου και περιλαμβάνει την εγκατάσταση αγωγού, μετρητικών σταθμών, σταθμών συμπίεσης, βαλβιδοστασίων, καθώς και λοιπού εξοπλισμού. Το χερσαίο τμήμα του αγωγού «Ποσειδών» εκτείνεται σε μήκος περίπου 760 χλμ., ακολουθώντας δυτική πορεία από τους Κήπους μέχρι το Φλωροβούνι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, ενώ το υποθαλάσσιο τμήμα του εκτείνεται σε μήκος περίπου 216 χλμ., μέχρι το σημείο προσαιγιάλωσης στην Ιταλία και τον μετρητικό σταθμό στην Περιφέρεια της Απουλίας (Οτράντο).
Ο αγωγός κατα την διαδρομή του από τον Νομό Δράμας θα διέλθει, σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, έξω από το Κεφαλάρι, το Καλαμπάκι, τον Νεροφράχτη και την Μαυρολεύκη για να συνεχίσει την πορεία του προς τον Νομό Σερρών.
Ο αγωγός θα διασχίσει συνολικά τις ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες της Ελληνικής Επικράτειας: Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα, ο αγωγός «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος
Η ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε. που διαχειρίζεται τον αγωγό είναι κοινοπραξία της ΔΕΠΑ και της Edison.
Σύμφωνα με την ΔΕΠΑ (το νομοσχέδιο για την δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης της οποίας περνά πιθανώς σήμερα από την βουλή), “ο αγωγός Poseidon είναι ένας διασυνδετικός αγωγός φυσικού αερίου πολλαπλών πηγών που εκτείνεται από τα τουρκοελληνικά σύνορα στην Ιταλία. Αποτελεί τη ραχοκοκαλιά ενός ευρύτερου συστήματος διασυνδέσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο αποσκοπεί στη σύνδεση των ευρωπαϊκών αγορών με νέες πηγές αερίου και διαφοροποιημένες διαδρομές. Ο αγωγός Poseidon αντιπροσωπεύει την εξέλιξη του πρώην σχεδιασμού του έργου που προωθήθηκε από το IGI, το IGI Project, το offshore τμήμα μεταξύ της ελληνικής και της ιταλικής ακτής.
Με αρχική χωρητικότητα 15 Bcm/έτος στα ελληνοτουρκικά σύνορα και δυναμικό επέκτασης μέχρι 20 Bcm/έτος, ο αγωγός Poseidon συνδέει την Ελλάδα με το ιταλικό, το βουλγαρικό και το ευρωπαϊκό σύστημα αερίου που παρέχει πρόσβαση στην υποδομή φυσικού αερίου και στις διαθέσιμες πηγές στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, μεταξύ άλλων μέσω συνδέσεων με το EastMed Pipeline και τα έργα του IGB Pipeline, προσφέροντας στην Ευρώπη την ευκαιρία να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Ο αγωγός Poseidon θα εκτείνεται για περίπου 760 χιλιόμετρα στην ελληνική επικράτεια (από το παραθαλάσσιο τμήμα) από τα τουρκοελληνικά σύνορα στο Kipi μέχρι το χερσότοπο στο Florovouni και για περίπου 216 χιλιόμετρα που διασχίζουν το Ιόνιο πέλαγος μέχρι την ξηρά στην Ιταλία και το σταθμό λήψης Otranto (το υπεράκτιο τμήμα), όπου θα συνδεθεί με το ιταλικό εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου.
Η νέα διαμόρφωση του έργου θα επιτρέψει την πρόσβαση σε φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Κασπίας, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Ευρωπαϊκή κατάσταση
Ο στρατηγικός ρόλος και τα οφέλη του Poseidon Pipeline έχουν αναγνωριστεί από διάφορες συμφωνίες και αποφάσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ άλλων με βασικές Διακυβερνητικές Συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, καθώς και Ελλάδας, Ιταλίας και Τουρκίας αντίστοιχα υποστήριξη της υλοποίησής του.
Ο αγωγός Poseidon περιλαμβάνεται στον κατάλογο των έργων που θα συμπεριληφθούν στο Σχέδιο Ανάπτυξης Δέκα Χρόνων (TYNDP) του Ευρωπαϊκού Διαχειριστή Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSOG) για την υποστήριξη των στόχων της ΕΕ για μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου και ασφαλούς δικτύου μεταφοράς για την κάλυψη των σημερινών και των μελλοντικών αναγκών της Ευρώπης.
Ο αγωγός Poseidon, στην προηγούμενη διαμόρφωσή του, έχει συμπεριληφθεί στα προγράμματα διευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας (ΔΕΔ-Ε) και ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης και έχει επωφεληθεί από τη χρηματοδότηση.
Κατάσταση ανάπτυξης
Η IGI Poseidon στοχεύει στην επίτευξη των απαιτούμενων όρων για την απόφαση για την τελική επένδυση εντός του 1ου εξαμήνου του 2019 και συμμετέχει στην ταχεία διαδικασία ανάπτυξης.
Ο αγωγός Poseidon είναι ήδη ένα ώριμο έργο με τις περισσότερες τεχνικές δραστηριότητες να έχουν ολοκληρωθεί, οι μεγάλες άδειες κατασκευής για το ιταλικό τμήμα και η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης στην Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!