Ταχύτερα από το 2022 τα έργα στην Αγ. Σοφία

0
1206

– Τα ευρήματα έφεραν ανατροπές σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό του έργου
– Εκπονήθηκε ήδη νέα στατική μελέτη και σύντομα αναμένεται η νέα αρχιτεκτονική μελέτη

Πολλές ανατροπές σε σχέση με την αρχική μελέτη και τις προβλέψεις που υπήρχαν σχετικά με την αποκατάσταση τού ιστορικού μνημείου τής Αγίας Σοφίας στη Δράμα.
Συγκεκριμένα, οι ανατροπές που έχουν προκύψει κατά την εξέλιξη του έργου της Β’ φάσης έχουν ως αποτέλεσμα να έχει εκταθεί σε χρόνο η διάρκεια του έργου. Ανάμεσα σε άλλα, έχει προκύψει και η ανάγκη ανασκαφικής δραστηριότητας, που έχει προσθέσει μία σειρά νέων στοιχείων, τα οποία σήμερα είναι υπό μελέτη. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το ρεπορτάζ των «ΧΡΟΝΙΚΩΝ της Δράμας», προέκυψαν και ζητήματα που αφορούν τη στατική των κατασκευών ή και αρχιτεκτονικών διαφοροποιήσεων σε σχέση με τα ευρήματα.
Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι η νέα στατική μελέτη έχει ήδη κατατεθεί και αναμένεται σύντομα και η αρχιτεκτονική πρόταση, αφού η προηγούμενη πρόταση δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, όπως φάνηκε από τα στοιχεία που προέκυψαν στην πορεία. Τα νέα δεδομένα που ανέτρεψαν την προηγούμενη εγκεκριμένη μελέτη εξετάστηκαν και από διά ζώσης επίσκεψη κλιμακίων του Υπουργείου Πολιτισμού στον χώρο της Αγίας Σοφίας. Ο τελικός προσανατολισμός των έργων σχετίζεται με τις προτάσεις της αρχιτεκτονικής μελέτης που αναμένεται σύντομα και θα είναι συμβατή με τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει, όπως είπαν στα «Χ» γνώστες του έργου της αποκατάστασης του μνημείου.
Το σημαντικό είναι ότι όλες αυτές οι διεργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, για να υποβληθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να εγκριθούν. Ο ρυθμός εξέλιξης του έργου της αποκατάστασης θα αρχίσει να αυξάνεται αμέσως μετά τις εγκρίσεις, όπως εκτιμούν στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, διότι θα έχει αποσαφηνιστεί τι ακριβώς πρέπει να γίνει, σε ποια σημεία και με ποιον τρόπο.
Υπενθυμίζεται ότι από το τέλος του 2019 και μέχρι σήμερα διεξάγονται εργασίες στο πλαίσιο της Β’ φάσης αποκατάστασης του ιστορικού μνημείου. Στη διαδικασία αυτή προέκυψαν νέα αρχαιολογικά ευρήματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος που αποκαλύφθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας. Τα νέα ευρήματα προσέδωσαν στις προγραμματισμένες εργασίες ακόμα μεγαλύτερη αξία, πέρα από τις εργασίες ανάδειξης του ιστορικού μνημείου της Αγίας Σοφίας. Πρόκειται για μία ολόκληρη περιοχή γεμάτη με αρχαιολογικά ευρήματα που, όπως έχουν γράψει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ τα «Χ», εφόσον αναδειχθεί, μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα πόλο επισκεψιμότητας, με ιδιαίτερο μάλιστα ενδιαφέρον, για την πόλη της Δράμας. Οι εργασίες της Β’ φάσης αποκατάστασης του μνημείου χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Κατά τη διάρκεια των έργων και της αποχωμάτωσης είχαν εντοπιστεί αρκετά βυζαντινά κατάλοιπα, όπως η μεγάλη παλαιοχριστιανική βασιλική, η οποία είχε εντοπιστεί από το 2015, κατά την Α’ φάση εξέλιξης των έργων. Στη Β’ φάση, που είναι σε εξέλιξη τώρα, εντοπίστηκε στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας ένας μικρότερος μονόχωρος βυζαντινός ναός, καθώς και ένα εκτεταμένο βυζαντινό και οθωμανικό νεκροταφείο. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα υπάρξει μία πολύ ενδιαφέρουσα άποψη της βυζαντινής Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!