«Ται Τσι Τσουάν» και «Τσι Κούνγκ» βελτιώνουν την ανθρώπινη υγεία

Ο Λευτέρης Νταβαρέλας μας βοηθά να γνωρίσουμε τις κινέζικες παραδοσιακές τεχνικές

0
2918

Τι είναι η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική με ιστορία χιλιάδων ετών και ποιες είναι οι τεχνικές ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ και ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ που σχετίζονται και με τις πολεμικές τέχνες αλλά χρησιμοποιούνται καθημερινά για λόγους υγείας από το 75% περίπου του πληθυσμού στην μακρινή Κίνα; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και όχι μόνο βρήκαμε από τον Λευτέρη Νταβαρέλα, ένα Θεσσαλονικιό που ζει στην Δράμα και έχει σπουδάσει τις παραδοσιακές κινέζικες στην Μεγάλη Βρετανία.

Ο Λευτέρης Νταβαρέλας άρχισε να ασχολείται με τις παραδοσιακές κινέζικες πολεμικές τέχνες από πολύ μικρή ηλικία, από περίπου 5 ετών στην Θεσσαλονίκη, σε μια εποχή που τα περισσότερα παιδιά της ίδιας ηλικίας θαύμαζαν τον τότε πασίγνωστο Μπρους Λι και άλλους παρόμοιους ήρωες του κινηματογράφου και έσπευδαν σωρηδόν στις σχολές τεχνικών αυτοάμυνας ακολουθώντας ίσως υποσυνείδητα τα πρότυπα εκείνης της εποχής.
Ωστόσο ο Λευτέρης Νταβαρέλας δεν έμεινε εκεί. Χρόνια αργότερα αποφάσισε να ακολουθήσει τους δρόμους της Κινέζικης παραδοσιακής Ιατρικής και να σπουδάσει το συγκεκριμένο αντικείμενο στην Μεγάλη Βρετανία. Είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις κινέζικες παραδοσιακές τεχνικές που σχετίζονται με την βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και για τον λόγο αυτό του ζητήσαμε να μας εξηγήσει κυρίως για δυο από αυτές που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Κίνα και μάλιστα σε καθημερινή βάση από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Πρόκειται για το ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ (Taijiquan) και ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ (Τai chi chuan) με τα οποία ασχολείται μεγάλος αριθμός ανθρώπων και στην ευρωπαική ήπειρο σήμερα αλλά και στην χώρα μας (σε μικρότερο βαθμό) κυρίως για λόγους βελτίωσης της υγείας. Πρόκειται για τεχνικές που όπως μας είπε δεν υποκαθιστούν την ιατρική σε καμία περίπτωση αλλά λειτουργούν βοηθητικά στην βελτίωση του υγείας αφού έτσι και αλλιώς είναι μέθοδοι εκγύμνασης του ανθρώπινου σώματος ανεξάρτητα εάν έχουν χρησιμοποιηθεί και ως πολεμικές τέχνες.
Είναι το ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ (Taijiquan) όπως εξήγησε ο κ. Λευτέρης Νταβαρέλας είναι μια τέχνη που ανήκει στις “εσωτερικές” παραδοσιακές κινέζικες τεχνικές με πιο ήπια κινησιολογία και μεγαλύτερη πνευματικότητα, (διαλογισμό εσωτερική αναζήτηση κλπ). Κυριάρχο στοιχείο στην φιλοσοφία της τέχνης αυτής είναι το γνωστό yin/yang. Πρόκειται για ένα σύστημα υγείας αναγνωρισμένο στην Κίνα. Ο σταθερός ρυθμός επιτρέπει στο υποσυνείδητο να ησυχάσει και να συγκεντρωθεί.
Το Taijiquan / Τai chi chuan είναι μια Κινέζικη τέχνη 1000 χρόνων περίπου η οποία εξελίχθηκε στην σημερινή της μορφή τα τελευταία 400 χρόνια, περίπου. Ανήκει στην οικογένεια των «εσωτερικών πολεμικών τεχνών» και είναι μέρος των σπουδών της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, μαζί με το Τσι Κουνγκ(Qi Gong). Οι αργές και απαλές κινήσεις του κρύβουν αρκετή δύναμη και ζωντάνια. Η φιλοσοφία του στηρίζεται πάνω στις αρχές του yin και του yang τις δυο αντίθετες δυνάμεις. Οι φόρμες του Τai chi chuan είναι συγκεκριμένες κινήσεις που εκφράζουν την δύναμη της ζωής που συνεχώς αλλάζει και κυλάει. Ο σταθερός ρυθμός επιτρέπει στο υποσυνείδητο να ησυχάσει και να συγκεντρωθεί. Οι κινήσεις μαθαίνονται σε διάστημα κάποιας χρονικής περιόδου, παρακολουθώντας τακτικά τα μαθήματα. Η αραιή παρακολούθηση δεν προσφέρει αποτελέσματα πέρα από την χαλάρωση, την ηρεμία και την απλή εκγύμναση. Τα οφέλη του για την ανθρώπινη υγεία είναι πάρα πολλά. Βοηθάει στην εσωτερική ηρεμία, στα συναισθηματικά προβλήματα, στα νοητικά και σωματικά προβλήματα.
Το τσι κουνγκ επίσης όπως σημειώνει ο κ. Λευτέρης Νταβαρέλας, είναι συγκεκριμένες ασκήσεις σε διάφορες θέσεις του ανθρωπίνου σώματος (καθιστή, όρθια κλπ). Η τέχνη αυτή στοχεύει στην αύξηση της ζωτικής μας ενέργειας με σκοπό την ενδυνάμωση ή σε άλλες περιπτώσεις την χαλάρωση του ανθρωπίνου σώματος. Χρησιμοποιείται σε όλη την Κίνα για λόγους άσκησης, αντι-στρές και χαλάρωσης, πρόληψης ιατρικών παθήσεων και αυτοθεραπεία καθώς επίσης και στις πολεμικές τέχνες.
Όπως αναφέρει επίσης ο κ. Λ. Νταβαρέλας είναι τέχνες ήπιων ασκήσεων που απευθύνονται σε όλους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, πάντα με την συμβολή του γιατρού τους σε περιπτώσεις ύπαρξης σοβαρών παθήσεων. “Στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να λειτουργούν και σχολές που διδάσκουν αυτές τις κινέζικες τέχνες. Οι περισσότεροι προτιμούν ως χώρο εξάσκησης ανοικτούς χώρους (πάρκα κλπ) ώστε να ασκούν αυτές τις τεχνικές μέσα στην φύση σε κατάσταση ηρεμίας και αρμονίας του σώματος. Οι Παθήσεις στην ανακούφιση των οποίων βοηθούν οι συγκεκριμένες κινεζικες τεχνικές είναι αρκετές μεταξύ αυτών, η αρθρίτιδα, τα μυοσκελετικά προβλήματα, τα νευρολογικά και τα ορθοπεδικά προβλήματα, τα προβλήματα συγκέντρωσης και προβλήματα πνευματικών ικανοτήτων όπως και πολλά ακόμη…”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!