Θανατηφόρες οι ελλείψεις ελέγχων

0
2049

40χρονος λατόμος έχασε την ζωή του στους Πύργους από όγκο μαρμάρου

Tην τραγική απώλεια μιας ακόμη ανθρώπινης ζωής στα λατομεία της περιοχής εν ώρα εργασίας μετρά ο Νομός Δράμας. Πρόκειται για εργαζόμενο σε λατομική επιχείρηση της περιοχής των Πύργων στην Προσοτσάνη.
Ο 40χρονος λατόμος έχασε την ζωή του από όγκο μαρμάρου που πιθανώς έσπασε κατά την μετακίνηση του εντός του λατομικού χώρου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι μαρμάρινου όγκου εξοστρακίστηκε χτυπώντας τον εργαζόμενο με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του. Το μοιραίο περιστατικό που έγινε σε κακές καιρικές συνθήκες (βροχόπτωση) συνέβη το πρωί της Τρίτης και η είδηση βύθισε στην θλίψη την τοπική κοινωνία που βιώνει τον χαμό ενός ακόμη νέου ανθρώπου στα λατομεία της περιοχής.
Ήταν το δεύτερο ατύχημα που συνέβη στη Δράμα σε διάστημα μόλις λίγων μηνών αν και τα θανατηφόρα ατυχήματα στον κλάδο του μαρμάρου είναι ουκ ολίγα στην περιοχή μας. Πολλά συμβάντα σοβαρών τραυματισμών σε λατομικές επιχειρήσεις που δεν έχουν κατάληξη την απώλεια ανθρώπινων ζωών συμβαίνουν σε ακόμη συχνότερη βάση αφήνοντας αρκετούς εργαζόμενους με σοβαρά προβλήματα υγείας ακόμη όπως είπε χθες μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας Γιώργος Σαβρίδης σημειώνοντας ότι αυτή “Η κατάσταση με τα συνεχή περιστατικά ατυχημάτων θανατηφόρων και μη στα λατομεία θα πρέπει να σταματήσει. Μιλάμε για μια ανθρώπινη ζωή. Έχουν προηγηθεί πολλά ακόμη παρόμοια περιστατικά μέχρι σήμερα. Για να σταματήσει αυτή η κατάσταση θα πρέπει και οι υπηρεσίες να κάνουν σωστά την δουλειά τους και από την άλλη πλευρά οι εργοδότες θα πρέπει να συμμορφώνονται. Καλά είναι τα κέρδη και οι εξαγωγές μαρμάρου αλλά αυτό που μετράει περισσότερο είναι η ανθρώπινη ζωή. Μικρότερα ποσοστά περιστατικών αυτής της μορφής θα έχουμε όταν αρχίσουν να συντηρούνται καλά τα μηχανήματα και παράλληλα όταν αρχίσει το προσωπικό να επιμορφώνεται όπως πρέπει (πως δηλαδή το προσωπικό θα πρέπει να προστατέψει την ζωή του σε αυτές τις συνθήκες εργασίας). Δεν μπορεί να ασκηθεί ουσιαστικά έλεγχος για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας έτσι όπως είναι δομημένο το σύστημα ελέγχου. Έχουμε ξαναπεί ότι η Επιθεώρηση Μεταλλείων με έδρα την Θεσσαλονίκη έχει στην ευθύνη της τον έλεγχο των επιχειρήσεων αυτού του κλάδου στην μισή Ελλάδα και στην μισή νησιωτική περιοχή. Τρείς ή τέσσερις υπάλληλοι δεν μπορούν να ασκήσουν έλεγχο σε αυτούς τους τομείς όταν πρέπει να καλύψουν τόση έκταση με προβλήματα στα μέσα μεταφοράς τους, στα καύσιμα κλπ.
Το Εργατικό Κέντρο Δράμας έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη να δοθούν αρμοδιότητες στις τεχνικές επιθεωρήσεις του Νομού για να μην δημιουργείται πρόβλημα στους ελέγχους, χωρίς καμία ανταπόκριση μέχρι σήμερα.
Η έλλειψη των απαιτούμενων ελέγχων συμβάλλει σημαντικά στην χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται με αποτέλεσμα να μην μειώνονται τα ποσοστά αυτών των ατυχημάτων.
Στο Εργατικό Κέντρο Δράμας εξάλλου έχουν φθάσει και καταγγελίες για απασχόληση συνταξιούχων σε λατομικές επιχειρήσεις. Οι τελευταίοι λόγω ηλικίας έχουν μειωμένα αντανακλαστικά στους αυξημένους κινδύνους που υπάρχουν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιπρόσθετα προβλήματα.
1 στα 4 εργατικά ατυχήματα στην Δράμα στον κλάδο επεξεργασίας μαρμάρου
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου σε ημερίδα που έγινε για την Ασφάλεια και Υγιεινή στα Εργοστάσια Μαρμάρου ο κ. Χαράλαμπος Χατζημιχαήλ επιθεωρητής ασφάλειας και υγείας στην εργασία στο τμήμα της Δράμας (αρμόδιο και για την Ξάνθη) μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ είχε αναφέρει ότι, ένα στα τέσσερα εργατικά ατυχήματα που αναγγέλθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας Δράμας, για τον Νομό Δράμας, έχει συμβεί στον κλάδο επεξεργασίας μαρμάρου. Είναι ένας κλάδος δηλαδή που εμφανίζει σημαντική επικινδυνότητα. Για να σταματήσει η συχνότητα αυτών των ατυχημάτων, όπως είπε τότε ο κ. Χαράλαμπος Χατζημιχαήλ, χρειάζεται κοινή προσπάθεια εργοδοτών, κράτους και εργαζομένων ώστε να μειωθεί ο αριθμός αυτών των περιστατικών. Εξήγησε τέλος ότι οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να εκπαιδεύουν και να ενημερώνουν τους εργαζόμενους σε ορθές πρακτικές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ