Θεόδωρος Καράογλου: «H Δράμα δικαιούται τον κάθετο άξονα»

0
2452

Όλα όσα είπε και άκουσε ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης χθες στη Δράμα

Διαδοχικές επισκέψεις είχε χθες στη Δράμα ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, Υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα Μακεδονίας και Θράκης.
Από το πρωί, επισκέφθηκε τους δήμους Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Παρανεστίου, Δοξάτου και Δράμας, ενώ στην πόλη της Δράμας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλο και αργότερα πραγματοποίησε επίσκεψη στο Επιμελητήριο Δράμας.

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Δράμας Χρ. Μαμσάκο
Ο Δήμαρχος Δράμας έθεσε στον κ. Καράογλου και ζήτησε τη στήριξή του για δύο βασικά ζητήματα που απαιτούν λύση και είναι άμεσης προτεραιότητας. Το πρώτο είναι το θέμα κατασκευής του κάθετου οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού προς Αμφίπολη και το δεύτερο είναι εκείνο της νέας σιδηροδρομικής χάραξης που μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνει τη Δράμα.
Για τον κάθετο οδικό άξονα ο Υφυπουργός δήλωσε πως είναι κάτι που η Δράμα δικαιούται και πρόσθεσε ότι μόνο η Δράμα και η Έδεσσα δεν έχουν συνδεθεί με την Εγνατία Οδό. Θύμισε ότι ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ονομαστικά στην ανάγκη να γίνουν αυτά τα δυο έργα και υποσχέθηκε ότι θα γίνουν πράξη κατά τη θητεία της Κυβέρνησης του.
Σχετικά με τη νέα σιδηροδρομική χάραξη, ο κ. Καράογλου είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε ένας κλάδος της σιδηροδρομικής γραμμής που να συνδέει τη Δράμα, η οποία όχι μόνο ιστορικά είχε πάντα σχέση με τον σιδηρόδρομο, αλλά και διότι ο σιδηρόδρομος είναι στοιχείο ανάπτυξης της περιοχής. «Και τα δυο έργα δεν είναι της άμεσης αρμοδιότητάς μου, όμως θα είμαι συμπαραστάτης ώστε να γίνουν πράξη, διότι η Δράμα έχει δυνατότητες αρκεί να υλοποιήσουμε τα έργα που τόσα χρόνια κακώς – αδίκως έχει στερηθεί».

Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γ. Παπαδόπουλο
Ο κ. Καράογλου είχε συνάντηση στη συνέχεια και με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλο στην οποία παρέστησαν πέραν των άλλων, οι δήμαρχοι Δράμας, Χρ. Μαμσάκος, και Παρανεστίου, Αν. Καγιάογλου, καθώς και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρ. Παπαθεοδώρου αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γ. Ζιμπίδης. Ο κ. Παπαδόπουλος έθεσε προς τον Υφυπουργό το επιτακτικό πρόβλημα του κλεισίματος των συνόρων λόγω του covid-19 που δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στον επαγγελματικό κόσμο. «Δεν υπάρχει πλέον ανοιχτή δίοδος πλην του Προμαχώνα μέχρι και τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Βιώνουμε καθημερινά την πίεση των επιχειρηματιών». Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι έλεγχοι που γίνονται από τον ΕΟΔΥ στον Προμαχώνα δυστυχώς δεν γίνονται στα σύνορα της Εξοχής, της Νυμφαίας κλπ. αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνεται και στις υπόλοιπες συνοριακές διαβάσεις.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας κάθετου άξονα με την Εγνατία Οδό προσθέτοντας ότι όλοι γνωρίζουν πως ο Πρωθυπουργός έχει θέσει το θέμα σε προτεραιότητα και υπάρχει ήδη η διαβεβαίωση από το Υπουργείο Υποδομών ότι το έργο βρίσκεται στην τελική του ευθεία. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, αυτό θα πρέπει να γίνει και πράξη.
Ο Υφυπουργός επιβεβαίωσε επίσης ότι το οικονομικό βάρος που αναλογεί στην Περιφέρεια ΑΜΘ για το έργο, θα το αναλάβει η ίδια. Ο κ. Γ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην διαδρομή του Αποστόλου Παύλου και συγκεκριμένα στον Ναό που βρίσκεται μεταξύ Αγίου Αθανασίου και Κεφαλαρίου, ο οποίος όπως είπε, είναι το πρώτο βαπτιστήριο της πρώτης Χριστιανής γυναίκας από την Μακεδονία, της Λυδίας, και είναι ένας χώρος που θα πρέπει να αναδειχθεί. Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της χρηματοδότησης για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων από το Κέντρο Φιλοξενίας της βιομηχανικής περιοχής προς τα σχολεία της πόλης (πρόκειται όπως είπε για ένα ποσό της τάξης των 50.000 ευρώ). «Δεν έχει προβλεφθεί μέχρι και σήμερα να προκηρυχθεί το πώς θα γίνεται η μετακίνηση των μαθητών, όχι μόνο των προσφυγόπουλων, από την έδρα τους στα σχολεία και αυτό έπρεπε να έχει ήδη γίνει” συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Στην ίδια συνάντηση ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρ. Παπαθεοδώρου έθεσε ένα αίτημα της Περιφέρειας ΑΜΘ συνολικά και όχι μόνο της ΠΕ Δράμας. Πρόκειται για το νομοθετικό καθεστώς μετατάξεων των υπαλλήλων. Ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο άρθρο 4 του ισχύοντος νόμου (4440/2016) που προβλέπει να υπάρχει το 64% των υπαλλήλων ανά οργανικό κλάδο, ωστόσο αυτό αφορά το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων, δηλαδή υπολογίζεται επί του συνόλου των θέσεων και των πέντε ΠΕ. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει αυτή την στιγμή τεράστια κινητικότητα υπαλλήλων από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, ιδιαίτερα στην Ροδόπη. Πρόσθεσε ότι από 1400 περίπου εργαζόμενους που υπήρχαν σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ έχουν μείνει μόλις 1020 και αυτό δημιουργεί τρομερό πρόβλημα. Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ζήτησε νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να λυθεί το θέμα αυτό και να τροποποιηθεί το άρθρο 4 ώστε το 64% να αφορά κάθε Περιφερειακή Ενότητα ξεχωριστά. Επίσης ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να δίνει στις Περιφερειακές Ενότητες τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν εποχιακό προσωπικό καλύπτοντας το από τους ΚΑΠ.
Ο Υφυπουργός κ. Καράογλου ανέφερε ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το καθεστώς και τις αρμοδιότητες των αποκεντρωμένων διοικήσεων σε σχέση με τους δήμους και τις περιφέρειες. «Η άποψη που υπάρχει είναι η πλειοψηφία των αρμοδιοτήτων που έχουν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις να μεταφερθούν είτε στις περιφέρειες είτε στους δήμους και παράλληλα να αντιμετωπιστεί το εκλογικό σύστημα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, ώστε να μπορεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης με 40 ή 42% να διοικήσει και να μην είναι όμηρος εκβιασμών και καταστάσεων».
Προβλήματα που αφορούν στον αγροτικό τομέα μετέφερε προς τον κ. Καράογλου και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ. Γ. Ζιμπίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην απουσία αντιχαλαζικής προστασίας, τη στιγμή που οι ζημιές από χαλάζι στην αγροτική παραγωγή είναι μεγάλες.
Κατά τις υπόλοιπες συναντήσεις που είχε ο κ. Καράογλου στους περιφερειακούς δήμους της Δράμας του ετέθησαν διάφορα θέματα ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει τους ορεινούς δήμους. Δηλαδή τους δήμους Νευροκοπίου και Παρανεστίου. Πρόκειται για το τεράστιο πρόβλημα της υπογεννητικότητας και της μείωσης του πληθυσμού των κατοίκων καθώς υπάρχουν προβλήματα εξεύρεσης εργασίας αλλά και βασικών υποδομών. «Η υπογεννητικότητα είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε εθνικό επίπεδο, αλλά ειδικότερα στις περιοχές αυτές θα πρέπει να υπάρχουν γενναία κίνητρα, στα οποία αναφέρθηκαν οι δήμαρχοι Παρανεστίου και Νευροκοπίου, προκειμένου να παραμείνουν οι κάτοικοι στις περιοχές αυτές. Το κόστος για θέρμανση στο Νευροκόπι για παράδειγμα, είναι πενταπλάσιο από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα και θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη πολιτική για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Όλα αυτά είναι ζητήματα που άκουσα με προσοχή. Με τους δημάρχους δεν τελειώσαμε εδώ. Η συνεργασία μας είναι διαρκής και θα συνεχιστεί. Θα έχουμε την ευκαιρία την Παρασκευή 10 Ιουλίου να είμαστε όλοι μαζί και οι δήμαρχοι της Μακεδονίας , όπως και οι περιφερειάρχες στη Θεσσαλονίκη όπου στο Βελλίδειο Ίδρυμα θα γίνει η παρουσίαση ενός μεγάλου αναπτυξιακού προγράμματος. Του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” το οποίο έχει διασφαλισμένα 2,4 δις ευρώ που έχουν ημερομηνία λήξης της χρηματοδότησης μέχρι 31/12/2023 και δίνει την δυνατότητα στους δημάρχους να κάνουν ένα πολύ σημαντικό έργο μέσα στα επόμενα 3,5 χρόνια. Θεωρώ λοιπόν, ότι μέσα από το πρόγραμμα, μπορούν οι πόλεις και τα χωριά μας να βελτιωθούν πολύ και να αντιμετωπίσουν τα βασικά προβλήματα που έχουν. Σε όλα αυτά θα είμαστε μαζί και συμπαραστάτες για να γίνει το καλύτερο δυνατό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!