Θεόφιλος Ξανθόπουλος: Για την επέκταση των δομών πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών

0
1280

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συνυπέγραψε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη επέκτασης του Δικτύου Δομών για την αντιμετώπιση και πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, εν όψει του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος.
Στην ερώτηση που κατατέθηκε επισημαίνεται ότι η παράταση της χρηματοδότησης των Δομών του Δικτύου Γυναικών θυμάτων βίας, μέσω ευρωπαϊκών κοινοτικών πόρων ως το τέλος του 2023, θα εξασφαλίσει, όπως φαίνεται, την απρόσκοπτη λειτουργία και βιωσιμότητα του συνόλου των μονάδων που συναποτελούν το εν λόγω Δίκτυο.
Ενισχυτικό της λειτουργίας του Δικτύου, όπως αναφέρουν, είναι το γεγονός ότι την προηγούμενη περίοδο, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, αρχής γενομένης της κύρωσης της Σύμβασης της Κων/πολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και της ψήφισης του Ν.4604/2019, για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, καθώς και άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων, με στόχο την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας.
Κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού υπήρξε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, τόσο σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, όπως διαπιστώθηκε και από τα επίσημα στοιχεία καταγραφής περιστατικών που έδωσε στην δημοσιότητα η ΓΓΟΠΙΦ, σημειώνουν και προσθέτουν:
Τα στοιχεία αυτά, αποτυπώνουν ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και σε μεγαλύτερες διαστάσεις από ό, τι δηλώνουν οι επίσημες καταγραφές. Αποδεικνύουν, παράλληλα, τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί το δίκτυο των Δομών για την πρόληψη, προστασία και αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών μέσω των υπηρεσιών που παρέχει.
Κατόπιν τούτων, καθίσταται σαφές, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι επιβεβλημένη ανάγκη η συνέχιση και επέκταση του Δικτύου και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ώστε να υπάρχει η μέγιστη γεωγραφικά και βέλτιστη παροχή των υπηρεσιών του σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία, ταυτόχρονα με τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών αναφορικά με την ύπαρξή του και τις δράσεις του.
Η συνεχής παρουσία και δράση του Δικτύου θα αποτελέσει σημαντικό βήμα αντιμετώπισης του φαινομένου της έμφυλης βίας, και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και τη δυνατότητα των γυναικών να απευθύνονται προς αυτό, τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας αν προτίθεται να επεκτείνει τη λειτουργία του, σε ποιες περιοχές και με ποιο τρόπο.
Επίσης ερωτάται ο υπουργός εάν υπάρχουν αιτήματα για δημιουργία νέων Συμβουλευτικών Κέντρων από Δήμους που δεν είχαν αντίστοιχες δομές, τι θα πράξει για αυτό, πως θα εμπλουτίσει τις δράσεις του Δικτύου καθώς και αν προτίθεται να αξιοποιήσει άλλα προγράμματα και πηγές χρηματοδότησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ