Θεόφιλος Ξανθόπουλος: «Η Δράμα μας χρειάζεται όλους…»

Συνέντευξη με τον δραμινό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλο Ξανθόπουλο

0
3312

Τιμητική για τον ίδιο, θεωρεί την προσδοκία που έχει καλλιεργηθεί, με την εκλογή του, σε ένα μεγάλο μέρος των δραμινών, προκειμένου να αναδειχθούν και να λυθούν πάγια και χρονίζοντα προβλήματα της περιοχής μας. Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος που ορκίστηκε ως νέος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή την περασμένη Τετάρτη, δηλώνει ότι στόχος του είναι να μην διαψεύσει τις ελπίδες των συμπολιτών μας και σημειώνει ότι είναι έτοιμος να συμβάλλει από κοινού με τους υπόλοιπους βουλευτές στην ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής μας.

Kύριε Ξανθόπουλε, το κόμμα σας έχασε στις εκλογές αλλά κράτησε αρκετές δυνάμεις. Το ίδιο και στην Δράμα.To λέω διότι είχε εκφραστεί αμφιβολία από κάποιες πλευρές ακόμη και για την διατήρηση της έδρας. Τοπικά ο απολογισμός είναι θετικός;

Κε Ψωμά, ουδέποτε ως ΣΥΡΙΖΑ Δράμας θέσαμε στόχο τη διατήρηση της βουλευτικής έδρας. Το θεωρήσαμε αυτονόητο. Ακόμη και με το δυσμενές αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν ετίθετο θέμα απώλειας της έδρας. Αντίθετα, μετά τις Ευρωεκλογές ανασκουμπωθήκαμε, βγήκαμε ξανά στην κοινωνία, αναδείξαμε τα διλήμματα των εθνικών εκλογών και προσπαθήσαμε να πείσουμε για την πολιτική μας πρόταση. Οι πολίτες εμπιστεύθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ και σε τοπικό αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο και έτσι με ένα ποσοστό σχεδόν 32% αναδειχθήκαμε σε ηγεμονική δύναμη της Αριστεράς στη χώρα και το μεγαλύτερο Αριστερό Κόμμα στην Ευρώπη. Ο βασικός μας πολιτικός στόχος ήταν εκτός από την αύξηση του ποσοστού και η επανασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με τους πολίτες, οι οποίοι του είχαν γυρίσει την πλάτη. Και αυτό, όπως έδειξε η κάλπη, επιτεύχθηκε.

Εκλεγήκατε για πρώτη φορά βουλευτής και μάλιστα σε μια δύσκολη, αλλά όπως διαπιστώσαμε εκ των υστέρων όχι και μη διαχειρίσιμη συγκυρία, για τον ΣΥΡΙΖΑ. Να υποθέσουμε ότι τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα;

Κατ’ αρχάς να πω ότι εμείς στην Αριστερά είμαστε για τα δύσκολα. Επομένως, η δυσμενής συγκυρία δε μας πτόησε, ούτε εμένα αλλά ούτε και τους άλλους συντρόφους και συντρόφισσες. Αν σκεφθεί κανείς τις συνθήκες που παλαιότερα έδινε τις εκλογικές μάχες η Αριστερά τότε δεν δικαιούμαστε να μιλάμε για δυσκολίες. Δώσαμε λοιπόν τη μάχη των εκλογών με αισιοδοξία και πίστη και το αποτέλεσμα, εν μέρει, μας δικαίωσε. Όπως δήλωσα και το ίδιο βράδυ των εκλογών διακατέχομαι από μια αμφιθυμία, κυριαρχούμαι από αντιφατικά συναισθήματα. Αφ’ ενός μεν στενοχώριας γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από συνεχείς εκλογικές επιτυχίες έχασε την πρώτη θέση και έπαψε να είναι Κυβέρνηση. Με παρηγορεί βέβαια το μεγάλο ποσοστό που κατέκτησε, ώστε να παραμένει ο κυρίαρχος πόλος της Αριστεράς στη χώρα μας και το μεγαλύτερο Αριστερό Κόμμα στην Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά σε ατομικό επίπεδο αισθάνομαι ικανοποίηση διότι στην πρώτη ουσιαστικά εκλογική μάχη που έδωσα με σταυρό κατόρθωσα να εκλεγώ και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τον μέχρι πρόσφατα βουλευτή σ. Χρ. Καραγιαννίδη.

Σας είδαμε να συγχαίρετε τους άλλους δυο εκλεγμένους βουλευτές της Δράμας επισκεπτόμενος μάλιστα και τα γραφεία τους το βράδυ των εκλογών. Σηματοδοτεί αυτό και την διάθεσή σας για συνεργασία προς όφελος του Νομού;

Σε όσες συνεντεύξεις έδωσα από την εκλογή μου και μετά πάντα τίθεται αυτή η ερώτηση. Αυτό σημαίνει κάτι. Θεώρησα αυτονόητο να επισκεφθώ τον κ. Μπλούχο και την κ. Κεφαλίδου για να τους συγχαρώ για την εκλογή τους και ταυτόχρονα δήλωσα ότι η πολιτική μας διαφωνία θα στηρίζεται σε επιχειρήματα και θα ασκείται πάντα στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης. Στα τοπικά ζητήματα όμως που απαιτούνται συνέργειες, συγκλίσεις, συναινέσεις, εκεί όπου η παρουσία μου θα βοηθήσει, δεσμεύομαι ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για την προώθηση αυτών των θεμάτων. Η Δράμα μας χρειάζεται όλους, αρκετά με την «θεσμική δυσανεξία» που επικράτησε μέχρι σήμερα.

Δεν είναι λίγοι οι δραμινοί που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εκλογή σας ανεξάρτητα από την κομματική τους προέλευση ήδη από το βράδυ των εκλογών. Πως το ερμηνεύετε αυτό; Θεωρείτε ότι ο κόσμος της Δράμας περιμένει πολλά από εσάς ίσως;

Η αλήθεια είναι ότι έγινα δέκτης πολύ τιμητικών σχολίων και, όπως λέτε, σχεδόν από όλο το φάσμα της τοπικής πολιτικής σκηνής (εξαιρείται η Χρυσή Αυγή, φυσικά). Θεωρώ ότι η τοπική κοινωνία εκτιμώντας την πολυετή παρουσία μου στα κοινά θέλησε να μού αναθέσει κάτι περισσότερο. Να την εκπροσωπήσω στο Κοινοβούλιο. Είναι τιμή μου να περιμένει ο κόσμος της Δράμας πολλά από εμένα και να έχει υψηλές απαιτήσεις. Θέλω να εκμυστηρευτώ και σε σας αλλά και στους πολίτες της Δράμας ότι η κυρίως έννοια μου είναι να μην διαψεύσω όσους με εμπιστεύθηκαν αλλά και τους άλλους που ναι μεν δε με ψήφισαν αλλά έκριναν ότι η εκλογή μου είναι θετική για τη Δράμα. Λάθη προφανώς θα κάνω αλλά θέλω να ξέρουν οι πολίτες ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να μην τους διαψεύσω.

Τι σημαίνει για εσάς το υψηλό ποσοστό που πήρε αν και ηττημένος στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ;

Έχει πολύ μεγάλη σημασία και για την χώρα αλλά και για την Κοινωνία, ειδικά για τους πολλούς και τους από κάτω, όπως λέμε εμείς. Κατ’ αρχάς με δύο μεγάλα κόμματα του 40% & του 32% αντίστοιχα, σταθεροποιείται το πολιτικό σύστημα και παύει αυτή η διαδικασία «ρευστοποίησης» σχηματισμών, κομμάτων κ.λ.π. Ειδικά δε για την Αριστερά αυτό το σχεδόν 32% νομιμοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ, τον καθιστά ηγεμονική δύναμη και του δίνει την πολιτική δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία ενός Μαζικού Προοδευτικού Πόλου, που θα οργανώσει τις λαϊκές διεκδικήσεις, θα αμυνθεί απέναντι στη διαφαινόμενη επέλαση των συντηρητικών δυνάμεων και θα προετοιμάσει την επόμενη εκλογική μάχη, ώστε αυτή να είναι νικηφόρα.

Έχετε θέσει κάποιους στόχους που θα θέλατε να υλοποιήσετε ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου;

Όπως είναι γνωστό, οι βουλευτές της Αριστεράς λειτουργούμε στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και με τους στόχους που έχουμε θέσει συλλογικά. Αυτό προσδιορίζει και το εύρος των δράσεων του καθενός από εμάς. Φυσικά, ο κάθε βουλευτής έχει την πολιτική και ατομική ευθύνη απέναντι στους πολίτες που τον εξέλεξαν και μιας και μιλάμε για μένα, απέναντι στους πολίτες της Δράμας. Αυτό που αρχικά επιθυμώ είναι να συμβάλλω στην από κοινού με τους υπόλοιπους βουλευτές στην ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής μας, προβλήματα που είναι μείζονα και χρονίζουν. Ο δρόμος Δράμας-Αμφίπολης π.χ. είναι ένα μείζον, κατά τη γνώμη μου θέμα. Αλλά και τα ζητήματα της αγροτικής παραγωγής, της οινικής βιομηχανίας καθώς και του μαρμάρου έχουν πρωτεύουσα θέση στην ατζέντα. Οι φυλακές Νικηφόρου θεωρώ ότι ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν και απομένει η πρόσληψη του προσωπικού. Τώρα, σε ό,τι με αφορά προσωπικά υπάρχουν θέματα, με τα οποία έχω μια ιδιαίτερη ενασχόληση, όπως είναι το χιονοδρομικό κέντρου του Φαλακρού ή η θεατρική ομάδα. Δείτε το ως «προσωπική πινελιά» λοιπόν ότι στα πλαίσια του θεσμικού μου ρόλου θα κάνω κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου καθώς και για τη δημιουργία θεατρικής στέγης. Ξέρετε, κε Ψωμά, στη Δράμα υπάρχουν πολλές θεατρικές ομάδες με αξιόλογη παρουσία (έχω προσωπική γνώση του θέματος) αλλά όλος αυτός ο κόσμος δεν έχει στέγη. Είναι μια έλλειψη που με πονάει και θέλω να ανταποκριθώ σ’ αυτήν την ευθύνη.

Τι θα θέλατε να προσθέσετε ως επίλογο, κε Ξανθόπουλε;
Θέλω να ευχαριστήσω για μια φορά ακόμη τους άνδρες και τις γυναίκες που στήριξαν μαζικά την υποψηφιότητά μου και με εξέλεξαν βουλευτή. Να είναι σίγουροι ότι έχω επίγνωση αυτής της ευθύνης. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την εφημερίδα ΧΡΟΝΙΚΑ για τη φιλοξενία και να σημειώσω ότι δεν είναι δυνατόν αυτές τις σημαντικές προσωπικές αλλά και πολιτικές στιγμές να μην πάει ο νους μου στον ιδρυτή και επιστήθιο φίλο μου Νίκο Σιμόπουλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ