Θεόφιλος Ξανθόπουλος: «Σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού και προβλήματα λειτουργίας στις ΔΕΥΑ τη στιγμή της πανδημίας – Απαραίτητο το νερό για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας»

0
2554

Θεόφιλος Ξανθόπουλος για τα προβλήματα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε με 51 συναδέλφους του βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τρεις ερωτήσεις σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω πανδημίας οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης & Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).
Στις ερωτήσεις που κατατέθηκαν επισημαίνεται πως οι Δ.Ε.Υ.Α. λειτουργούν ανταποδοτικά, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και τα έσοδά τους προέρχονται αποκλειστικά από τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες. Δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε μπορούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία να δανειοδοτηθούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Αναλυτικά:
Στην ερώτηση με θέμα «Μη υπαγωγή των Δ.Ε.Υ.Α. στους πληττόμενους από την πανδημία κλάδους» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι δυστυχώς οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν συμπεριλήφθηκαν από την κυβέρνηση στους πληττόμενους από την πανδημία κλάδους, με αποτέλεσμα να μην έχουν ανασταλεί οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους. Με βάση τα παραπάνω τι προτίθενται να κάνει η Κυβέρνηση για να μην καταρρεύσουν κρίσιμες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της χώρας μας επιχειρήσεις, και παράλληλα πώς θα ικανοποιήσουν το εύλογο αίτημα της ΕΔΕΥΑ, ότι εξαρχής η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου θα είναι 72 μήνες και όχι 18 με δυνατότητα επέκτασης μετά από ΚΥΑ;
Στην ερώτηση με θέμα «Προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου στις Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν πως οι Δ.Ε.Υ.Α. μετά την οικονομική και δημοσιονομική κρίση και λόγω του ότι υπήχθησαν στην αναστολή προσλήψεων του δημοσίου, ενώ δεν ανήκουν στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αντιμετωπίζουν σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού αορίστου χρόνου οι οποίες δημιουργούν πολλά προβλήματα σήμερα μάλιστα που η υγειονομική κρίση απαιτεί να διασφαλίζεται η πλήρης λειτουργία τους λόγω του ότι το νερό προστατεύει τη δημόσια υγεία. Τι προτίθεται να κάνει ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος, για να στελεχώσει τις Δ.Ε.Υ.Α. με το απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία τους προσωπικό αορίστου χρόνου;
Τέλος στην ερώτηση με θέμα «Ανάγκη νέας ρύθμισης των οφειλών επιχειρήσεων προς Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και προς τα νομικά τους πρόσωπα» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. είναι πολύ υψηλό διότι η ΔΕΗ τιμολογεί τις Δ.Ε.Υ.Α. με τιμολόγιο γενικής χρήσης. Οι πρόσφατες αυξήσεις της ΔΕΗ επιβάρυναν ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΗ, αλλά και στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τη ΔΕΗ. Η υγειονομική κρίση που επέφερε μείωση της εισπραξιμότητας και συνακόλουθα των εσόδων των Δ.Ε.Υ.Α. κατέστησε δυσβάστακτο το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α.
Αλλά, και όσον αφορά στο αρδευτικό ρεύμα οι Δ.Ε.Υ.Α. τιμολογούνται με υψηλότερο τιμολόγιο από αυτό των Δήμων, όταν διαχειρίζονται την άρδευση. Η διαχρονική αυτή αδικία επιβαρύνει την οικονομική κατάσταση των Δ.Ε.Υ.Α.
Συγκεκριμένα, η ΕΔΕΥΑ σε έγγραφο που απευθύνει στον υπουργό οικονομικών αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ταυτοχρόνως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η οικονομική κατάσταση των Δ.Ε.Υ.Α. επιδεινώθηκε πρόσφατα λόγω της αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που είχε ως συνέπεια την αύξηση του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. το οποίο ήδη είναι υψηλότατο κατά 20% περίπου μετά και την τελευταία αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ. Μάλιστα το πρόβλημα είναι εντονότερο για τις Δ.Ε.Υ.Α. που εξυπηρετούν τουριστικές περιοχές, καθώς και για τις Δ.Ε.Υ.Α. που καταναλώνουν ενέργεια για άντληση του νερού. Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουμε Δ.Ε.Υ.Α. σε τουριστική μάλιστα περιοχή και με υψηλό ενεργειακό κόστος άντλησης που το 2010 το ετήσιο ενεργειακό της κόστος ήταν 750.000 ευρώ, ενώ σήμερα είναι 3.500.000 ευρώ περίπου. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης δεν έχουν μετακυλήσει το υψηλό ενεργειακό κόστος στους καταναλωτές.
Αλλά, δεν είναι μόνο το ενεργειακό κόστος που είναι υψηλό, αφού οι Δ.Ε.Υ.Α. έχουν αναλάβει όχι μόνο να παρέχουν υγιεινό και καθαρό νερό στους πολίτες, αλλά να λειτουργούν και τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, να συντηρούν τα δίκτυα, και να παρεμβαίνουν και στις περιπτώσεις βλαβών, δραστηριότητες με υψηλότατο κόστος.
Η κατάσταση αυτή ενέχει τον κίνδυνο επιχειρήσεις με τόσο κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης να απειλούνται άμεσα με κατάρρευση.»
Με αυτά τα δεδομένα ερωτώνται οι Υπουργοί Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με το ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν για να εξορθολογήσουν το τιμολόγιο των Δ.Ε.Υ.Α. ώστε να μειωθεί το ενεργειακό τους κόστος; Και αν προτίθενται να υπάρξει πρόβλεψη ειδικού μειωμένου τιμολογίου ρεύματος και Καυσίμων, λόγω της απώλειας μεγάλου ποσοστού εσόδων των Δήμων;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!