Θετικά τα μηνύματα για αποζημιώσεις των πατατοπαραγωγών

0
24175

Η δύσκολη φετινή χρονιά για τους πατατοπαραγωγούς στο Νευροκόπι επιβάλλει τη στήριξη της πολιτείας

Σε θετική κατεύθυνση κινείται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το αίτημα στήριξης των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου, που λόγω της ιδιαίτερης φετινής χρονιάς θα υπάρχει αισθητός περιορισμός στην κερδοφορία της παραγωγής τους.
Οι πατατοπαραγωγοί ζητούσαν να υπάρξουν αποζημιώσεις, γιατί στα προβλήματα της φετινής παραγωγής συντέλεσαν μια σειρά από αρνητικές συγκυρίες: Η έλλειψη τουρισμού στη χώρα και κατά συνέπεια η μικρή κατανάλωση πατάτας στον χώρο της εστίασης, οι εισαγωγές πατάτας από την Αίγυπτο, η παράλληλη διάθεση της πατάτας (το ίδιο διάστημα από πολλές περιοχές της χώρας) και οι χαμηλές φετινές τιμές ήταν παράγοντες που έχουν επηρεάσει αρνητικά την προοπτική κερδοφορίας της φετινής χρονιάς.
Με βάση την καθόλου αισιόδοξη προοπτική που πλέον διαμορφώνεται, οι πατατοπαραγωγοί του λεκανοπεδίου σε συνεργασία με τον Βουλευτή της ΝΔ κ. Κ. Μπλούχο και τα στελέχη της Περιφέρειας ΑΜΘ (συγκεκριμένα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Ζιμπίδη) είχαν επικοινωνήσει με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα αποζημίωσης λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε από την υγειονομική κρίση. Ήδη οι αποζημιώσεις αυτής της μορφής, ύψους περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, αποφασίστηκε να διατεθούν για τους παραγωγούς της Αχαΐας.
Σε συνάντηση που είχε γίνει στις αρχές Ιουλίου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη τέθηκε το θέμα των αποζημιώσεων από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιώργο Ζιμπίδη. Σε εκείνη τη συνάντηση ο κ. Βορίδης είχε πει ότι θα πρέπει πρώτα να συγκεντρωθούν τα δεδομένα της φετινής χρονιάς και να ολοκληρωθεί η συγκομιδή της πατάτας στο λεκανοπέδιο για να εξεταστεί η αναγκαιότητα χορήγησης αποζημιώσεων.
Φαίνεται ότι είναι πλέον σε καλό δρόμο η διαδικασία για τις αποζημιώσεις των πατατοπαραγωγών του λεκανοπεδίου, αφού υπάρχει η απαραίτητη τεκμηρίωση. Σε επόμενο ραντεβού που θα πραγματοποιηθεί με τους 13 Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας και τον κ. Βορίδη, πιθανόν μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας, αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις και για αυτό το θέμα. Πιθανολογείται ότι μέσα από τις διαδικασίες που θα ανακοινωθούν δικαιούχοι των αποζημιώσεων θα είναι οι παραγωγοί που θα συγκεντρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, δηλαδή κυρίως αυτοί που διαθέτουν τιμολόγια αγοράς πατατόσπορου ή έγγραφα προμήθειας πρωτογενούς πατατόσπορου ή ακόμη και έγγραφα προμήθειας ιδιοπαραγόμενου σπόρου. Αν τελικώς όλα κυλήσουν ομαλά, όσοι από τους περίπου 300 πατατοπαραγωγούς του λεκανοπεδίου το δικαιούνται, θα τύχουν της ανάλογης αποζημίωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν των άλλων, η φετινή χρονιά δεν ήταν καθόλου καλή και από πλευράς τιμών πώλησης των προϊόντων. Όπως έλεγαν αγρότες της περιοχής του λεκανοπεδίου στα «Χ», οι τιμές πώλησης στους εμπόρους κυμαίνονται στα 25 λεπτά το κιλό (για τις μακρόστενες πατάτες που διοχετεύονται περισσότερο στο λεκανοπέδιο της Αττικής) και στα 20 λεπτά το κιλό για τις στρογγυλές πατάτες που είναι διαφορετικής ποιότητας. Η τιμή πώλησης της γνωστής ποικιλίας «Σπούντα» στο χωράφι είναι φέτος από 18 έως 20 λεπτά το κιλό, ενώ η ίδια πατάτα στο συσκευαστήριο φθάνει στο ύψος των 23 έως 25 λεπτών το κιλό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ