Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη ανοίγει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεων.
Τέλος σε μια εκκρεμότητα που παρέμενε από το 2014 και έβαζε τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, μπήκε την προηγούμενη εβδομάδα
με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.
Πρόκειται για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων οι οποίοι αφορούν τον εκσυγχρονισμό, την επέκταση των εγκαταστάσεων και τη λειτουργία του υφιστάμενου Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού.
Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης έργων στο χιονοδρομικό κέντρο, αφού μέχρι τώρα δεν μπορούσε να γίνει τίποτε πέρα από τα έργα συντήρησης (τα οποία επίσης γινόταν με προβληματικό τρόπο), σημείωσε σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης. Οι δυο χαλασμένοι, εδώ και πολλά χρόνια, αναβατήρες (ο “Παππούς” και η διθέσια) δεν μπορούσαν (τυπικά) να επισκευαστούν εφόσον δεν υπήρχε η περιβαλλοντική έγκριση. Πλέον δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης και ταυτόχρονα υλοποίησης έργων σε όσα πρέπει να γίνουν για την αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου, σημείωσε ο κ. Κυριαζίδης, αναφέροντας για παράδειγμα την δημιουργία “Σαλέ” που σήμερα δεν υπάρχει. Παράλληλα το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου όπως είπε, δεν καλύπτει αυτές τις ανάγκες.
“Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Θα μας δώσει τη δυνατότητα να εκτελέσουμε τα έργα που χρειάζονται στο Χιονοδρομικό Κέντρο φαλακρού. Η μελέτη είχε υποβληθεί από τον Οκτώβριο του 2014 και ήταν σε διαδικασία έγκρισης αλλά έπρεπε να περάσουν γνωμοδοτήσεις από διάφορους φορείς. Εκεί έγιναν κάποια λάθη. Υπήρξαν καθυστερήσεις. Έγιναν διορθωτικές κινήσεις. Τώρα πλέον μπορούν να γίνουν έργα και παρεμβάσεις στο ΧΚ Φαλακρού τα οποία θα αναβαθμίσουν το χιονοδρομικό κέντρο αρκεί να υπάρχει χρηματοδότηση” εξήγησε ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας.
Υπενθυμίζεται ότι, λίγες ημέρες πριν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Παπαδόπουλος μιλώντας για την “περιβαλλοντική άδεια” του Φαλακρού, είχε εξηγήσει ότι αυτή λήγει τον Μάιο του 2020. Είχε μιλήσει επίσης για εκκρεμότητα που «σέρνεται όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από τις 14 Νοεμβρίου 2014» συμπληρώνοντας ότι «Ήταν μια κωλυσιεργία, δεν θα έλεγα των υπηρεσιών παραγόντων, αλλά θα έλεγα της πολιτικής ηγεσίας…».
Τι αναφέρει η υπουργική απόφαση για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού
Όπως αναφέρεται στην σχετική υπουργική απόφαση μεταξύ άλλων, το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού Δράμας είναι αναγνωρισμένο με τον Νόμο 4276/2014, με το οποίο αναγνωρίζονται ως υφιστάμενα 24 χιονοδρομικά κέντρα. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού αναπτύσσεται σε έκταση 732,6 στρ. στις κορυφές του Όρους Φαλακρού.
Τι περιλαμβάνει ο εκσυγχρονισμός του.
Η επέκταση του Χ.Κ. συνίσταται κυρίως στην εγκατάσταση τριών νέων αναβατήρων, τη διαμόρφωση δύο νέων πιστών, την τοποθέτηση τεσσάρων οικίσκων – απομακρυσμένων σταθμών ξεκούρασης και την κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων. Στην επέκταση συμπεριλαμβάνεται και η ανάπτυξη συμπληρωματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες δεν απαιτούν την κατασκευή μόνιμης υποδομής. Αφορούν τον χωρικό προσδιορισμό των ζωνών ανάπτυξης δίαθλου, δραστηριότητας χιονοσανίδας, αλεξίπτωτου πλαγιάς και
Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ανοίγει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεων
Θετικές εξελίξεις για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακροπαιδότοπου.
Μετά την ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Χ.Κ. διαμορφώνεται η δυναμικότητα εξυπηρέτησης χιονοδρόμων σε 2500 άτομα (από 2000 σήμερα) και η δυναμικότητα υποδοχής επισκεπτών σε 7500 άτομα από 6000 σήμερα.
Η επέκταση του Χ.Κ. σε ότι αφορά την χιονοδρομική δραστηριότητα περιλαμβάνει: εγκατάσταση δύο νέων αναβατήρων, εγκατάσταση ενός συρόμενου αναβατήρα αρχαρίων, διαμόρφωση δύο νέων πιστών και μία ειδική πίστα χιονοσανίδας ή snowboard.
Παράλληλα ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Χ.Κ. αφορά: την αντικατάσταση του παλαιού συρόμενου αναβατήρα, τη διαμόρφωση και σήμανση των υφιστάμενων πιστών, τη διαχείριση των αστικών λυμάτων, παρεμβάσεις προσβασιμότητας, δηλαδή υλοποίηση χιονοφραγμάτων για την ασφάλεια των μετακινήσεων και διαμόρφωση ομαλοποίηση του χώρου στάθμευσης…”
Σημειώνεται ότι οι περιβαλλοντικοί όροι της συγκεκριμένης απόφασης αφορούν μια περίοδο δέκα ετών ενώ σε περίπτωση που επιδιώκεται η συνέχιση της λειτουργίας του και μετά την περίοδο αυτή, θα πρέπει να κατατεθεί αίτημα ανανέωσης ή παράτασης των περιβαλλοντικών όρων.