Θετικές καταρχάς οι παρατάξεις για το καταφύγιο ζώων

0
1772

Με 100.000 ευρώ ετησίως θα επιβαρύνει τον Δήμο Δράμας η λειτουργία του.

Στο θέμα της δημιουργίας διαδημοτικού καταφυγίου ζώων και στις συναντήσεις που προηγήθηκαν με τους άλλους δημάρχους του Νομού Δράμας αναφέρθηκε στην διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος.

Ο ίδιος απαντώντας στον επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020 κ. Αλέξανδρο Τσιαμπούση που ζήτησε ενημέρωση για το θέμα αυτό είπε ότι η εξέλιξη αυτής της προσπάθειας έχει φθάσει στο σημείο κοστολόγησης της λειτουργίας του καταφυγίου ζώων σε περίπτωση που τελικώς λειτουργήσει.
Ο κ. Μαμσάκος επιβεβαίωσε όσα είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης, λέγοντας ότι υπάρχει ανοικτή πρόσκληση για χρηματοδότηση του καταφυγίου (από το πρόγραμμα Φιλόδημος) στην οποία μπορούν οι πέντε δήμοι να καταθέσουν πρόταση για το καταφύγιο. Ο κ. Μαμσάκος είπε ότι ότι θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας την οποία αναμένουν οι υπόλοιποι τέσσερις Δήμοι. Ο Δήμαρχος Δράμας είπε ότι έχει την βούληση να υπάρξει συζήτηση για το θέμα με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, διότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις όχι τόσο για την δημιουργία του, που μπορεί να γίνει με την χρηματοδότηση του προγράμματος Φιλόδημος, όσο για τα λειτουργικά κόστη που θα έχει η διαχείριση του καταφυγίου ζώων.
Πρόσθεσε επίσης ότι ζητήθηκαν προσφορές και υπήρξε επικοινωνία με εταιρείες για το θέμα. Επίσης υπήρξε επικοινωνία με αρμόδιες υπηρεσίες και συζήτηση με δήμους που έχουν προχωρήσει στην δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων ζώων. Εξήγησε επίσης ότι ο Δήμος Δράμας στην περίπτωση που θα αποφασίσει να προχωρήσει στο διαδημοτικό Καταφύγιο ζώων θα επιβαρυνθεί με ένα ετήσιο κόστος λειτουργίας περίπου 100.000 ευρώ το οποίο του αναλογεί, πέρα από τις 85.000 ευρώ που πληρώνει σήμερα για το κυνοκομείο όπως είπε. Θα έπρεπε λοιπόν όπως συμπλήρωσε να ληφθεί μια πολιτική απόφαση για την συμμετοχή του Δήμου Δράμας από τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Ακόμη εξήγησε ότι θα πρέπει να προστεθούν με τροποποίηση του προϋπολογισμού επιπλέον κονδύλια της τάξης των 100.000 ευρώ για τα έξοδα λειτουργίας του καταφυγίου. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν να έχουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για το καταφύγιο ζώων.
Για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Κυριάκος Χαρακίδης ζήτησε από τον Δήμαρχο Δράμας να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την συμμετοχή του Δήμου Δράμας στο καταφύγιο ζώων και η πρόταση αυτή να συζητηθεί όχι μεταξύ των επικεφαλής αλλά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ζήτησε να διευκρινιστεί επίσης εάν στο καταφύγιο ζώων θα υπάρχει και κυνοκομείο διότι όπως είπε δεν διαθέτουν κυνοκομείο όλοι οι δήμοι της Δράμας. Πρόσθεσε ακόμη στην συνέχεια ότι το καταφύγιο αδέσποτων ζώων είναι “πανάκεια” διότι θα είναι ελεγχόμενος ο αριθμός των ζώων και σταδιακά δεν θα πολλαπλασιάζονται όπως γίνεται τώρα.
Ο επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020 κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης σχετικά με το θέμα του καταφυγίου αδέσποτων ζώων είπε ότι δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων το οποίο μπορεί να λυθεί μόνο εάν αρχίσει να μειώνεται η δημιουργία νέων αδέσποτων ζώων. Αυτό μπορεί να γίνει όπως είπε μόνο με μία πολύ σκληρή πολιτική εκ μέρους του Δήμου Δράμας, με ελέγχους και πρόστιμα σε όσους δεν έχουν “τσιπαρισμένα” τα δεσποζόμενα ζώα. “Το πρόβλημα ξεκινά από εμάς που παίρνουμε τα ζώα και όταν κάποια στιγμή δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε ή βαριόμαστε τα αφήνουμε στο φυσικό περιβάλλον. “Πώς λοιπόν θα μπορέσει να μειωθεί αυτό το πρόβλημα με την δημιουργία του καταφυγίου;” αναρωτήθηκε ο κ. Τσιαμπούσης. Ο ίδιος συμφώνησε ότι θα πρέπει να κατατεθεί ολοκληρωμένη η πρόταση για το καταφύγιο σε μια σύσκεψη με τους επικεφαλής και έπειτα η πρόταση να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είπε επίσης ότι σαφώς και πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο διαδημοτικό καταφύγιο αλλά σημείωσε ότι το πρόβλημα που υπάρχει είναι πολύ μεγαλύτερο.
Ο κ. Στέργιος Ηλιόπουλος από την “Αυτοδιοίκηση Πολιτών” είπε ότι η παράταξή του είχε θέσει το θέμα του καταφυγίου ζώων από τον Ιούλιο και διευκρίνισε ότι η Αυτοδιοίκηση Πολιτών δίνει από τώρα θετική ψήφο στην προοπτική της δημιουργίας καταφυγίου αδέσποτων ζώων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ