Τι έγινε πραγματικά με το παλιό κολυμβητήριο;

0
1338

Κανείς δεν γνωρίζει αν η μελέτη που επρόκειτο να εκπονηθεί προχώρησε.

Ένα από τα θέματα που έχουν τεθεί στο περιθώριο των συζητήσεων που έχουν προηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας είναι και αυτό της ανάγκης υλοποίησης παρεμβάσεων στο παλιό κολυμβητήριο το οποίο έτσι και αλλιώς χρησιμοποιείται και προφανώς θα χρησιμοποιείται μέχρι την ολοκλήρωση του νέου κολυμβητηρίου που θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Καλλιφύτου και το οποίο έχει ορίζοντα υλοποίησης την επόμενη τριετία.

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι το νέο σύγχρονο κολυμβητήριο της Δράμας για το οποίο η μελετητική φάση προχωρά, θα δώσει λύση στο γνωστό πρόβλημα καταλληλότητας των χώρων για τα αγωνίσματα της Κολύμβησης και θα διευρύνει τους ορίζοντες του αθλήματος στη Δράμα. Εδώ βέβαια αξίζει να θυμίσουμε ότι έχει αναλάβει την πλήρη χρηματοδότηση και για το σύνολο του έργου του νέου κολυμβητηρίου ο γνωστός Δραμινός Άρης Θεοδωρίδης ενώ εξίσου σημαντική θα είναι όπως ανέφεραν οι πληροφορίες και η συνδρομή του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ωστόσο και μέχρι την ολοκλήρωση του νέου κολυμβητηρίου που σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής προχωρά ομαλά, χρειάζεται ένας ασφαλής χώρος για τις προπονήσεις περίπου 1200 κολυμβητών που ασχολούνται με το άθλημα στη Δράμα.

Πόσο προχώρησαν οι μελέτες για τις επισκευές του παλιού κολυμβητηρίου;
Το κατά πόσο είναι ασφαλές το παλιό κολυμβητήριο της Δράμας απαντήθηκε ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας σε έκτακτη συνεδρίασή του τον περασμένο Μάρτιο.
Αυτό που είχε γίνει γνωστό τότε, από την προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, κα Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, ήταν ότι το κτίριο παρουσιάζει προβλήματα στον σχεδιασμό του, στο περιμετρικό στατικό μοντέλο του οπλισμένου σκυροδέματος δημιουργούνται συγκεντρώσεις σεισμικών φορτίων και το καθιστούν πιο ευάλωτο σε σεισμούς, όπως είχε αναφέρει μεταξύ άλλων συμπληρώνοντας ότι το εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα είναι ευάλωτο σε διάβρωση λόγω απουσίας σοβά. Επίσης υπάρχει από την αρχή παντελής έλλειψη κλιματισμού στο κτίριο.
Με την σειρά του ο Πολιτικός Μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας κ. Μόσχος είχε πει συμπερασματικά ότι υπάρχουν προβλήματα διάβρωσης παντού. Σύμφωνα με αυτά που είπε το σημαντικότερο πρόβλημα βρίσκεται στις κερκίδες που είναι ευάλωτες σε περίπτωση σεισμού.
Ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Φώτης Κανδύλας που εκπόνησε την μελέτη στατικής επάρκειας, είπε συμπερασματικά ότι όπως προκύπτει και από την μελέτη θα πρέπει οπωσδήποτε άμεσα να αρχίσουν έργα συντήρησης του κολυμβητηρίου. Όταν ρωτήθηκε δε εάν το κολυμβητήριο μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές είπε ότι για τον επόμενο χρόνο δεν βλέπει ότι θα υπάρξουν προβλήματα αρκεί να προχωρήσουν άμεσα οι μελέτες και στην συνέχεια οι εργασίες συντήρησης. Βέβαια ο χρόνος αυτός έχει ήδη σχεδόν παρέλθει απο τότε.
Στην διάρκεια της συζήτησης κατέθεσαν την άποψή τους και οι εκπρόσωποι των δυο ομάδων που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις, δηλαδή ο Κολυμβητικός Όμιλος Δράμας και ο Δράμα 1986. Οι δύο σύλλογοι έκαναν σαφές ότι είναι θετικός ο προβληματισμός που υπάρχει για την βελτίωση του κολυμβητηρίου και αφού ενημέρωσαν για την σημασία του χώρου ως προπονητηρίου για το άθλημα της κολύμβησης εξήγησαν ότι εάν οι εργασίες συντήρησης γίνουν κατά την θερινή περίοδο, (το καλοκαίρι του 2020 και σε μια περίοδο δηλαδή που δεν χρησιμοποιείται από τις ομάδες) δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα και κενό στις προπονήσεις των αθλητών. Ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση μελέτης στην οποία ένα χρόνο πριν είχε ομόφωνα καταλήξει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν
Για τη μελέτη αυτή που είναι προαπαιτούμενο για τις όποιες παρεμβάσεις συντήρησης μέχρι στιγμής δεν ακούστηκε τίποτε. Προχώρησε; Και σε ποιο σημείο βρίσκεται; Αν πάλι όχι, πως προτίθεται ο Δήμος Δράμας να λύσει το πρόβλημα του χώρου που θα πρέπει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες περίπου 1200 κολυμβητών μέχρι να υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη τριετία το νέο κολυμβητήριο; Θα παραμείνει ως έχει μέχρι την υλοποίηση του καινούργιου χώρου με τους όποιους κινδύνους να παραμένουν; Στην τελευταία περίπτωση ποιος θα αναλάβει την ευθύνη εάν συμβεί κάτι, λόγω των κατασκευαστικών προβλημάτων που όπως έγινε γνωστό υπάρχουν στο παλιό κολυμβητήριο;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ