Τι φέρνει την ευτυχία;

του Αχιλλέα Παπαδόπουλου, Ειδικού Καρδιολόγου

0
2326

Το χρήμα και η δόξα δεν οδηγούν στην ευτυχία. Πιο ευτυχισμένοι και υγιείς οι άνθρωποι, που διατηρούν στενές και ισορροπημένες σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους τους.
Το υπογράμμισαν οι ερευνητές του Harvard, που συμμετείχαν στη μελέτη Study of adult Development, διάρκειας 74 ετών. Για την έρευνα είχαν επιλεγεί νέοι από μεγαλοαστικές οικογένειες, αλλά και από φτωχογειτονιές, την καθημερινότητα των οποίων οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί δεκαετίες. Διαπίστωσαν ότι η ποιότητα των σχέσεων μετράει, αφού είναι προτιμότερο να είναι κάποιος μόνος, παρά δυστυχισμένος, λόγω τη παρουσίας κάποιων ανεπιθύμητων ανθρώπων.
Σε επόμενη πρόσφατη μελέτη ερευνητές του Harvard Business School αξιολόγησαν πολλούς επαγγελματίες, που έχουν στο ενεργητικό τους μεγάλες και μακράς διαρκείας επιτυχίες. Σκοπός τους ήταν να διερευνήσουν τι συντελεί σε μια ευτυχισμένη, αλλά και επιτυχημένη ζωή. Διαπίστωσαν ότι οι ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν διαφορετικές συνήθειες και συμπεριφορές από τους περισσότερους, ακολουθούν τα ενδιαφέροντά τους με πάθος και αφοσιώνονται απολύτως σε αυτά. Συνήθως κολυμπούν αντίθετα στο ρεύμα και αναλαμβάνουν τις ευθύνες. Αμφισβητούν, ρισκάρουν, είναι ανοιχτόμυαλοι, εκθέτουν τον εαυτό τους σε νέες ιδέες και, επειδή σκέφτονται διαφορετικά, ζουν έξω από τα καθιερωμένα. Ακόμη, οι άνθρωποι αυτοί ξεπερνούν τα προβλήματα που βρίσκουν στο δρόμο τους, επειδή πιστεύουν ότι είναι πιο αποτελεσματικό να επικεντρώνονται στις λύσεις. Είναι ικανοποιημένοι με ότι κάνουν οι ίδιοι και δεν αφήνουν κανένα να περιορίσει τη χαρά τους. Τα επιτεύγματα των άλλων δεν επηρεάζουν την ψυχολογία τους, αντίθετα χειροκροτούν τις επιτυχίες τους, δεν τους επικρίνουν, ούτε προσπαθούν να κλέψουν τα φώτα της δημοσιότητας. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που είναι επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι σε μακροπρόθεσμη βάση, τελειώνουν αυτό που αρχίζουν, φέρνουν τις ιδέες τους σε πέρας και γνωρίζουν καλά, ότι ένα όραμα παραμένει ασήμαντο μέχρι να υλοποιηθεί. Οι ίδιοι έχουν μάθει να κάνουν λάθη και προσπαθούν ξανά και ξανά ακόμη και όταν μοιάζουν ηλίθιοι…
Σε σχετική μελέτη στο κολλέγιο William & Mary οι ερευνητές διεξήγαγαν συνεντεύξεις σε περισσότερους από 800 επιχειρηματίες. Διαπίστωσαν ότι οι πιο επιτυχημένοι από αυτούς έβλεπαν την αποτυχία ως ένα μικρό και απαραίτητο βήμα στην διαδικασία για την επίτευξη των στόχων τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα για τον ισχυρό δεσμό που υπάρχει μεταξύ της υγείας, της ευτυχίας.
Καθημερινές συνήθειες, όπως η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και ο καλός ύπνος συμβάλλουν σημαντικά στην ευτυχία και την επιτυχία των ανθρώπων. Η υγιεινή διατροφή βοηθάει στην συγκέντρωση, η άσκηση είναι σημαντική για τα επίπεδα ενέργειας και ο καλός ύπνος καταπολεμά το στρες, βελτιώνει τη συγκέντρωση και είναι απαραίτητος για τη καλή διάθεση. Έρευνα που διεξήχθη για το διεθνές φεστιβάλ επιστήμης του Εδιμβούργου, σε δείγμα 1.000 ανθρώπων έδειξε ότι ένας σύντομος υπνάκος κατά την διάρκεια της ημέρας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αίσθηση της ευημερίας που νιώθουμε. Παράλληλα βελτιώνει τις καθημερινές επιδόσεις. Πολιτικοί ηγέτες , όπως ο Sir Winston Churchill, ανέφεραν ότι ο βραδινός ύπνος κράταγε μόλις τέσσερις ώρες, αλλά δεν παρέλειπαν τον μεσημεριανό ύπνο.
Πολλοί είναι οι επιστήμονες που τάσσονται ενάντια στην αναζήτηση της ευτυχίας: “είναι η ίδια αναζήτηση που ματαιώνει την ευτυχία”, λέει ο ψυχίατρος και νευρολόγος Victor Frank. Υποστηρίζουν ότι η ζωή με νόημα, να δίνεις και όχι να παίρνεις, και η ευτυχισμένη ζωή, αλληλεπικαλύπτονται σε μερικά σημεία, αλλά εν τέλει διαφέρουν ουσιαστικά. Οι άνθρωποι, που έχουν βρει νόημα στη ζωή τους με την έννοια ενός ξεκάθαρου στόχου, αξιολογούν την ικανοποίησή τους υψηλότερα, ακόμη και όταν αισθάνονται άσχημα, λόγω των αρνητικών συμβάντων στη ζωή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ