– Εκδήλωση τιμής σε μια οικογένεια με σημαντική κοινωνική προσφορά στη Δράμα των «πέτρινων χρόνων»
– Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία από το Επιμελητήριο Δράμας
Μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία αποδείχθηκε η εκδήλωση με θέμα: «Ιστορία της Επιχειρηματικότητας: Το παράδειγμα της οικογένειας καπνεμπόρων Spierer» που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Δράμας την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου με προσκεκλημένους απογόνους των καπνεμπόρων Spierer. που κατά το παρελθόν άφησαν το αποτύπωμα της επιχειρηματικής και κοινωνικής παρουσίας τους, στη Δράμα, στην Καβάλα, στην Ξάνθη, στον Βόλο, στις Σέρρες, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και των Βαλκανίων.
Η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου της Δράμας, έδωσε την ευκαιρία σε όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση, να ενημερωθούν για ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας των αρχών του προηγούμενου αιώνα, μέσα από την επιχειρηματική δράση της οικογένειας των καπνεμπόρων Spierer. Η εκδήλωση έγινε στην ανακαινισμένη καπναποθήκη που σήμερα λειτουργεί το ξενοδοχείο Hydrama και η οποία κάποτε αποτελούσε μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας της οικογένειας Spierer. Οι απόγονοι των Spierer κατέφθασαν στη Δράμα, από τη Γενεύη και στο πρόσωπο τους τιμήθηκε η προσφορά της οικογένειας κατά το παρελθόν στην περιοχή μας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, εξέφρασε την χαρά του καθώς, όπως είπε, πέραν των άλλων οι επιχειρηματίες αυτοί ήταν και μέλη του Επιμελητηρίου της Δράμας, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό. Ο ίδιος επεσήμανε: «Προσδοκούμε την εμβάθυνση αυτών των σχέσεων και στο μέλλον. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι, μέσα από την ιστορία να αναδεικνύουμε και την επιχειρηματικότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αναπτύχθηκε αυτός ο τόπος και ποιοι βοήθησαν να αναπτυχθεί».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Δράμας, κατά στην διάρκεια της εκδήλωσης έκανε μια αναδρομή στην ιστορία της επιχειρηματικής δράσης των αδερφών Spierer στη Δράμα, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι η οικογένεια κατά την περίοδο 1916-1918 διατηρούσε γραφεία στο Μαρμάρινο σπίτι του συγκροτήματος Αθανασιάδη. Στην περίοδο της βουλγαρικής κατοχής, στην ο μεγάλος αδερφός Charles, διέσωσε από την πείνα και το θάνατο μεγάλο αριθμό κατοίκων της περιοχής. Για την προσφορά του αυτή τιμήθηκε με παράσημα και ανώτατες τιμές από την ελληνική πολιτεία. Το ίδιο συνέβη και το 1922, κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή που έσωσε πολλούς Έλληνες, μέσα στις καπναποθήκες του και έκανε προσπάθεια να διασώσει Έλληνες με ναυλωμένα καράβια. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, από το 1924 έως το 1926 η εταιρεία Spierer επέκτεινε την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, με την ανέγερση νέων εργοστασίων που τηρούσαν τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές και καινοτόμο εξοπλισμό για τη διασφάλιση υψηλών ποιοτικών κριτηρίων. Στη διετία 1924-1926, η περίοδος ανέγερσης του καπνεργοστασίου, συνέπεσε με τη χρυσή εποχή του καπνού. Στην περιοχή της Δράμας λειτουργούσαν 16 καπνεμπορικές επιχειρήσεις και 45 καπνομάγαζα, με ιδιαίτερα ποιοτικές κατασκευές, που ήταν για την εποχή ένα σπάνιο φαινόμενο στην Ελλάδα. Το πέρασμα των επιχειρήσεων Spierer, άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη τους και την κραταιά παρουσία τους, στα εργοστάσια και τις καπναποθήκες που έσφυζαν από ζωή. Με τη δραστηριότητα τους σε πόλεις σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και τις εξαγωγές που είχαν σε 27 χώρες, δημιούργησαν ένα μοντέλο βασιζόμενο στην οικονομία του καπνού, ιδιαίτερα σημαντικό για όλη την τότε ελληνική κοινωνία. Το 1974 η εταιρεία μεταβιβάστηκε στον όμιλο Φέσσα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο ιστορικό του Επιμελητηρίου Δράμας που ιδρύθηκε το 1918, αρχικά ως παράρτημα του Επιμελητηρίου Καβάλας κατά την απελευθέρωση και στη συνέχεια το 1926 με προεδρικό διάταγμα ως αυτόνομο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δράμας, για να συνεχίσει την πορεία του μέχρι σήμερα.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν τα στοιχεία που παρέθεσε η κα Δήμητρα Χατζηδημητρίου, για το παρελθόν της οικογένειας Spierer και τη σχέση της με την ιστορία της περιοχής μέσα από την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Αξίζει να επισημανθεί ότι η κα Χατζηδημητρίου, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στον Charles Spierer, τόνισε ότι ως διευθυντής της εταιρείας Commercial παρείχε κατά το παρελθόν συστηματικά θέσεις εργασίας, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους της Δράμας και της Καβάλας να αντιμετωπίσουν την πείνα και την εξαθλίωση. Στην κατεύθυνση αυτή μισθοδοτούσε τακτικά τους εργάτες και μάλιστα διπλασίασε το μισθό οικογενειαρχών κατά τη διάρκεια της μαρτυρικής τους ομηρίας στη Βουλγαρία. Μεριμνούσε για τις οικογένειές τους προσφέροντας άλευρα και τρόφιμα, βοηθώντας να επιβιώσουν, κάτι που φαίνεται και μέσα από ευχαριστήριες επιστολές των οικογενειών. Ο ίδιος δε παρενέβη και έσωσε πολλούς ομήρους που κλείστηκαν στις βουλγαρικές φυλακές και υπήρξε στοργικός πατέρας για τις οικογένειες των ομήρων που έχασαν τη ζωή τους, χορηγώντας ολόκληρο το μισθό ως σύνταξη σε χήρες και ορφανά…
O κ. Emile Spierer, μέλος της οικογένειας Spierer, είπε ότι στην εκδήλωση παρέστησαν όλοι οι απόγονοι των αδερφών Spierer που προσκλήθηκαν για αυτό το σπουδαίο γεγονός. Τόνισε ότι είναι μια πάρα πολύ μεγάλη τιμή για τους απογόνους της οικογένειας Spierer. Πρόσθεσε ότι μέσα από την πρωτοβουλία αυτή τα μέλη της οικογένειας μπόρεσαν να γνωρίσουν όλα όσα έχουν συμβεί κατά το παρελθόν στην Ελλάδα. Η οικογένεια είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και το 2017 . Από τότε, μαζί με την κα Δήμητρα Χατζηδημητρίου, τα μέλη της οικογένειας έψαξαν όλα τα υπάρχοντα στοιχεία, βρίσκοντας αρχεία που ποτέ πριν δεν είχαν δει…
Την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί συμπολίτες μας και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, ενώ παραβρέθηκαν και μέλη της κυβέρνησης. Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, που συμμετείχε και παρακολούθησε την εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Δράμας δήλωσε ότι: «Με μεγάλη χαρά και αισθήματα ευγνωμοσύνης, βρεθήκαμε στην εξαιρετική εκδήλωση του Επιμελητηρίου της Δράμας, προς τιμήν μιας μεγάλης οικογένειας Εβραίων επιχειρηματιών που τον περασμένο αιώνα με τεράστια επιχειρηματική αλλά κυρίως κοινωνική και αλτρουιστική δράση βοήθησαν τον τόπο μέσα από την ενασχόλησή τους με τον χώρο του καπνού και του καπνεμπορίου διεθνώς. Ο χώρος του ξενοδοχείου που βρισκόμαστε (Hydrama) είναι δημιούργημα της οικογένειας Spierer. Οι απόγονοί της σήμερα βρέθηκαν εδώ και τιμήθηκαν. Νομίζω ότι η οικογένεια Spierer είναι ένα υπόδειγμα που πρέπει να ακολουθούμε και να παρακολουθούμε και σήμερα. Αναδεικνύει την υγιή επιχειρηματικότητα, τον κοινωνικό αλτρουισμό, την κοινωνική εταιρική ευθύνη, βασικά προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη, την προκοπή και την αλληλεγγύη της κοινωνίας μας. Θέλω να συγχαρώ το επιμελητήριο Δράμας για την εμπνευσμένη εκδήλωσή του».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Επιμελητηρίου της Δράμας επιδόθηκαν στα μέλη της οικογένειας Spierer βραβεία για την προσφορά της οικογένειας στην περιοχή μας κατά το παρελθόν. Στους απογόνους της οικογένειας Spierer δωρίστηκε ένα ενθύμιο με τις δυο πρώτες στροφές του Εθνικού Ύμνου του Διονυσίου Σολωμού, σε ένα χαρακτικό του κ. Κυριακίδη το οποίο προμηθεύτηκε το Επιμελητήριο από τον κ. Δ. Γούδα ιδιοκτήτη της Gallery 13 στη Δράμα. Το συγκεκριμένο δώρο επέδωσε στους απογόνους της οικογένειας ο κ. Δημήτρης Γαλαμάτης και ο κ. Στέφανος Γεωργιάδης. Βραβεία επιδόθηκαν και από τους τρεις αντιπροέδρους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος όσο και από θεσμικούς εκπροσώπους της Δράμας.
[…] post Τιμήθηκαν στη Δράμα οι φιλέλληνες Spierer appeared first on Χρονικά της […]