Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 19:30 στο «παλιό ρολόι» της Δράμας, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου τού Τίμου Παπαδόπουλου με τίτλο: «Toυ Λαζάρου» με χορηγό επικοινωνίας τα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νάσος Βαγενάς, ο Βασίλης Τσιαμπούσης και ο συγγραφέας Τίμος Παπαδόπουλος.
Στο βιβλίο που είναι βιωματικό και πολιτικό ταυτόχρονα, ο συγγραφέας εξιστορεί την δική του πορεία που είχε έντονο πολιτικό χρώμα, μέσα από το χώρο της Αριστεράς. Μέσα από αυτή τη διαδρομή μιλά για τα γεγονότα μιας δύσκολης περιόδου, της δικτατορίας, τα χαρακτηριστικά της οποίας παραμένουν ακόμη και σήμερα ζωντανά στη μνήμη του. Παράλληλα αναφέρεται στους αμφισβητίες του Σταλινισμού που προέκυψαν μέσα από τα έγκατά του, όντας και ο ίδιος ένας από αυτούς.
Σε συνέντευξή του στα «Χ» ο Τίμος Παπαδόπουλος έχει δηλώσει ότι ισχυρό κίνητρο για τη συγγραφή του βιβλίου ήταν ο γιος του, ο οποίος ονομάζεται Λάζαρος όπως και ο πατέρας του. Ο γιος του, όπως είπε, είχε για τον ίδιο ένα ρόλο αναγεννητικό. Στην πραγματικότητα σε αυτόν αναφέρεται και ο τίτλος του βιβλίου. «Ήθελα μέσα από το βιβλίο να ξέρει ποιος τον μεγάλωσε» υπογράμμισε. Η παρουσία του Λάζαρου στη ζωή του συγγραφέα, συνέπεσε και με την οδυνηρή αποκαθήλωση των οραμάτων μιας ολόκληρης γενιάς, μέσα στην οποία ανήκει ο συγγραφέας, αλλά και μιας ιστορίας που έπρεπε να παραμείνει ως καταγραφή, όπως εξήγησε ο ίδιος. Ένα ακόμη κίνητρο ήταν η αντιδικτατορική του δράση στην ΕΔΑ όπως επίσης και η προσπάθεια του να καταρριφθεί ένας μύθος. «Μετά το τέλος της δικτατορίας, ο δικτάτορας Ιωαννίδης διατείνονταν ότι δεν βασάνισε κανέναν κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Το έζησα προσωπικά. Στην δίκη των βασανιστών ειπώθηκε βέβαια ότι ο Τίμος Παπαδόπουλος βασανίστηκε από τον δικτάτορα Ιωαννίδη. Θεώρησα όμως ότι αυτό έπρεπε να αποτυπωθεί και μέσα σε ένα συγγραφικό έργο και ότι δεν πρέπει να είναι κάτι που απλά ειπώθηκε και θα ξεχαστεί» δήλωσε.
Στο βιβλίο ο συγγραφέας αναφέρει όλη την πορεία της οικογένειάς του από τον Πόντο. Την δική του πορεία και συμμετοχή του στους αγώνες της Αριστεράς και στην συνέχεια την παρουσία του γιου του. Κοινός παρανομαστής σε αυτή την πορεία ήταν ο προβληματισμός του για την πορεία της Αριστεράς που άρχισε αλλιώς και εξελίχθηκε διαφορετικά. Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου του έχει μια κριτική ματιά για την παρουσία των ανθρώπων που διαμόρφωσαν τη σημερινή πολιτική κατάσταση. Μιλά για πρόσωπα της Αριστεράς. Κάνει πολύ αρνητική κριτική στο Λεωνίδα Κύρκο και το οικοδόμημα που έχτισε η περίφημη Ανανεωτική Αριστερά που κατέληξε στον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα είναι πια, όπως είπε, μια εξαερωμένη ιστορία. «Δεν υπάρχει τίποτα από όλο αυτό το ανανεωτικό κίνημα που θα μπορούσε να ωφελήσει και τον τόπο. Στο βιβλίο όμως κάνω και μια πολύ θετική αναφορά στον Ηλία Ηλιού και στον Μίκη Θεοδωράκη» ανέφερε στην προηγούμενη συνέντευξή του στα «Χ» ο συγγραφέας.
Στο βιβλίο του με τίτλο «Του Λαζάρου» ο Τίμος Παπαδόπουλος γίνεται ο ραψωδός της δικής του ιστορίας και μας εξιστορεί την δική του συμμετοχή στη μεγάλη «πανουργία» του 20ού αιώνα, η οποία θεωρεί, ότι μετέτρεψε το μεγαλύτερο χειραφετητικό κίνημα της ιστορίας, σε εχθρό της ανθρώπινης ελευθερίας. Αλλά και στην αντίστροφη «πανουργία». Όταν, μέσα από τα έγκατα του Σταλινισμού προέκυψαν και οι αμφισβητίες του. Ένας από τους οποίους αναδεικνύεται και ο ίδιος. Όχι μόνον με τη ζωή του αλλά και με την αφήγησή του.
Το απόγευμα της Κυριακής 15/9 η παρουσίαση του βιβλίου του Τίμου Παπαδόπουλου: «Toυ Λαζάρου»
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νάσος Βαγενάς, ο Βασίλης Τσιαμπούσης και ο ίδιος ο συγγραφέας