Σε διάσπαρτες περιοχές της Π.Ε. Δράμας άρχισε να εντοπίζεται το έντομο «Κριόκερος» σε χωράφια με καλλιέργειες αραβοσίτου όπως ενημερώνουν οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Δράμας.
O Κριόκερος είναι ένα συγγενικό έντομο με το Διαβρώτικα παρόλα αυτά παρουσιάζει διαφορές εξ αιτίας των οποίων δεν καθίσταται απειλή για τις καλλιέργειες καλαμποκιού στον Νομό Δράμας. Οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ θυμίζουν πάντως ότι τα ενήλικα στάδια (σκουλήκια) του συγγενούς εντόμου δηλαδή του Διαβρώτικα, που είχε δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, αναπτύσσονται στο ριζικό σύστημα τού καλαμποκιού και όταν υπάρχουν σε αυξημένους πληθυσμούς προκαλούν πτώση των φυτών λόγων κακής στήριξης, τα οποία μετά επανέρχονται στην όρθια στάση προς το φως, δημιουργώντας το σύμπτωμα που ονομάζεται «λαιμός χήνας».
Μέσα στο προηγούμενο έτος πάντως, ο φόβος για καταστροφές στην παραγωγή από το Diabrotica ελαχιστοποίησε αισθητά την καλλιέργεια αραβόσιτου στην περιοχή του Καλαμπακίου, όπου (ειδικά στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής) το έντομο είχε γίνει αιτία αρκετών προβλημάτων στους παραγωγούς. Την ίδια περίοδο οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Δράμας συμβούλευσαν τους αγρότες της περιοχής να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με αμειψισπορά, δηλαδή με αλλαγή καλλιέργειας προκειμένου να αποφύγουν τα προβλήματα την επόμενη χρονιά. Πολλοί από τους αγρότες της περιοχής ανταποκρίθηκαν στις προτροπές των ειδικών με αποτέλεσμα να στραφούν φέτος σε άλλες καλλιέργειες όπως τον Ηλίανθο και το Βαμβάκι.
Η παρουσία του Diabrotica στον Νομό Δράμας διαπιστώθηκε για αρχικά το έτος 2012. Το έντομο Diabrotica virgifera είναι κολεόπτερο (σκαθάρι) και ανήκει στην οικογένεια των Χρυσομελιδών (Chrysomelidae). Το επιστημονικό του όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη διάβρωση που σχετίζεται με τη βρώση. Προσβάλλει τον αραβόσιτο. Έχει μία γενιά το έτος. Τα αβγά του εντόμου τοποθετούνται στο έδαφος και παραμένουν εκεί τον Χειμώνα. Οι νεαρές προνύμφες εκκολάπτονται την άνοιξη (Απρίλιο-Μάιο). Τρέφονται και αναπτύσσονται στις ρίζες του αραβοσίτου. Μετά την ενηλικίωσή τους βγαίνουν στην επιφάνεια τα ενήλικα όπου τρέφονται στο φύλλωμα και στις ανθοταξίες του αραβοσίτου (αρσενικές – «φούντες» και θηλυκές – «ρόκες»). Η βλάβη που προκαλείται στο ριζικό σύστημα είναι η κύρια αιτία ζημιάς στην καλλιέργεια, επειδή προκαλείται αδυναμία στήριξης των φυτών. Η επίδραση των ενηλίκων στις ανθοταξίες είναι συγκριτικά δευτερεύουσας σημασίας.
Στην Π.Ε. Δράμας εξαιτίας της εκτεταμένης αμειψισποράς με άλλες καλλιέργειες (ηλίανθος, κριθάρι, βαμβάκι κλπ.) που είχε σημειωθεί την προηγούμενη χρονιά δηλαδή το 2018, ως το σημαντικότερο βιώσιμο μέτρο αντιμετώπισης τού εντόμου, εκτιμάται πως το Διαβρώτικα φέτος δεν θα προκαλέσει ανησυχητικά προβλήματα. Το εν λόγω έντομο παρακολουθείται συνεχώς απο τους επιστήμονες και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΑΟΚ Δράμας.