«Το κοίτασμα “ Έψιλον” στην Καβάλα θα μπορούσε να δώσει μέχρι και 5.000 βαρέλια την ημέρα»

0
200

Ο διευθυντής Μέσων Ενημέρωσης και Εταιρικής Επικοινωνίας της Energean για την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια κ. Σωτήρης Χιωτάκης μιλάει στα «Χ»


Σε εξέλιξη είναι η ανάπτυξη του κοιτάσματος πετρελαίου «Έψιλον» στον Κόλπο της Καβάλας, ένα δορυφορικό κοίτασμα του Πρίνου, που αφορά πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου 23.000.000 βαρελιών, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο διευθυντής Μέσων Ενημέρωσης και Εταιρικής Επικοινωνίας της Energean για την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια κ. Σωτήρης Χιωτάκης, διευκρινίζοντας ότι το κοίτασμα αφορά μόνο πετρέλαιο.
«Η κατασκευή είναι σε εξέλιξη. Είναι έτοιμη η βάση, το λεγόμενο «τζάκετ» της εξέδρας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα πρόκειται να έρθει για τοποθέτηση στην Καβάλα, μαζί με τα «πόδια» της εξέδρας, τα οποία βρίσκονται ήδη στην Καβάλα και θα τοποθετηθούν με ειδικό πλοίο που θα φθάσει. Η προοπτική είναι μέσα στο 2024 να ξεκινήσει η παραγωγή. Αυτός είναι ο στόχος. Ο κόλπος της Καβάλας έχει αυτή τη στιγμή διαπιστωμένα τέσσερα κοιτάσματα, τον «Πρίνο» τον «βόρειο Πρίνο», το «Έψιλον» που είναι κοιτάσματα πετρελαίου και το τέταρτο η «Νότια Καβάλα» που ήταν κοίτασμα φυσικού αερίου που όμως έχει εξαντληθεί και δεν παράγει πια. Το κοίτασμα «Έψιλον» βρίσκεται στην ίδια περιοχή, είναι δηλαδή ένα δορυφορικό κοίτασμα που γειτνιάζει. Στόχος είναι το κοίτασμα «Έψιλον» να δίνει ίσως και 5000 βαρέλια την ημέρα, αλλά αυτό μένει να το επιβεβαιώσει η έναρξη της παραγωγής. Μπορεί να δούμε κάτι καλύτερο ή κάτι χειρότερο, αλλά πάντως η εκτίμηση είναι ότι θα μπορούσε να δώσει μέχρι και 5000 βαρέλια την ημέρα. Βέβαια δεν μιλούμε για κάποια τεράστια ποσότητα. Για τα διεθνή δεδομένα αυτά είναι μικρά κοιτάσματα. Αλλά μας κρατούν ως χώρα στο χάρτη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Είναι όμως και το μοναδικό πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων στη χώρα, τα υπόλοιπα στο Ιόνιο, στα Γιάννενα όλα αυτά είναι ερευνητικά. Υπάρχει βέβαια και το «Κατάκολο» το οποίο έχει «παγώσει» για λόγους μάλλον πολιτικούς».
Η επένδυση της Energean είναι η άνω των 150.000.000 δολαρίων. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης της πανδημίας η εταιρεία ζήτησε από την Ευρωπαική Επιτροπή, κάτι που το υποστήριξε και το ελληνικό Δημόσιο, να θεωρηθεί αυτή η εταιρεία όπως και πολλές άλλες επλήγη καίρια από την κατάσταση που δημιουργήθηκε αφού έφθασε στο σημείο να πουλά πετρέλαιο με 9 δολάρια το βαρέλι, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Χιωτάκης για να συμπληρώσει: «Μέσω αυτής της διαδικασίας συμφώνησε η Ευρωπαική Επιτροπή να εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο, για τη δανειοδότηση του ελληνικού τομέα της εταιρείας, καθώς ο όμιλος εκτείνεται σε συνολικά επτά χώρες. Έτσι δανειοδοτηθήκαμε με ένα ποσό το οποίο βεβαίως και θα αποπληρωθεί».
Η εταιρεία αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει την κατασκευή της βάσης της εξέδρας «Λάμδα» για το κοίτασμα «Έψιλον» της Καβάλας, στην Κοστάντζα της Ρουμανίας. Σύμφωνα με την εταιρεία η εξέδρα «Λάμδα» θα είναι η πρώτη εξέδρα άντλησης υδρογονανθράκων που θα εγκατασταθεί στη χώρα μας, 45 χρόνια μετά την εγκατάσταση των εξεδρών του συγκροτήματος του Πρίνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ