«To κορίτσι με το φλάουτο» ταξιδεύει στο Ζάππειο

0
871

Με το πέμπτο βιβλίο του ο Δραμινός Βασίλης Τερζόπουλος θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Βιβλίου του Ζαππείου στις 18 Σεπτεμβρίου


 

«Το κορίτσι με το φλάουτο» είναι το πέμπτο βιβλίο του Δραμινού Βασίλη Τερζόπουλου με το οποίο θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ Βιβλίου του Ζαππείου. Ο ίδιος στις 18 Σεπτεμβρίου θα παρευρεθεί και προσωπικά στο περίπτερο των εκδόσεων «Υδροπλάνο» για συζήτηση με τους αναγνώστες/επισκέπτες και υπογραφή του βιβλίου του που εικονογράφησε ο Βασίλης Κουτσογιάννης και απευθύνεται σε παιδιά 8 ετών και άνω.
Ο Βασίλης Τερζόπουλος που εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο το 2010 γεννήθηκε το 1980 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στη Δράμα. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics (Ευρωπαϊκή Πολιτική) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Διοίκηση Μονάδων Υγείας). Έχει εργαστεί στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ως Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης, στον τομέα της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού. Είναι ο επικεφαλής του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος Short and Green, με ταινίες περιβαλλοντικού προβληματισμού και κεντρικός παρουσιαστής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, καθώς επίσης συνεργάτης ελληνικού προγράμματος των Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία για παιδιά, εκ των οποίων το ένα και στα αγγλικά, σε ηλεκτρονική μορφή. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά και ιστοτόπους.
«Το κορίτσι με το φλάουτο» είναι μια αλληγορική ιστορία για την αλαζονεία της εξουσίας, αλλά και για τη μοναδικά θεραπευτική δύναμη της μουσικής. …Πολύχρωμες μελωδικές νότες κυλούν στον αέρα και ταξιδεύουν. Έρχονται από το πυκνό δάσος, περνούν πάνω από τη λίμνη και φτάνουν ως την κοντινή πόλη. Πετούν, πάνω από τον δρόμο της κεντρικής αγοράς, τον λόφο με τα ηλιοτρόπια, μέχρι το παράθυρο του γραφείου του Ηγεμόνα, στο μέγαρο με τα χίλια δωμάτια. Ξεπηδούν από το φλάουτο ενός νεαρού κοριτσιού. Και κρύβουν ένα μυστικό… Μα όλοι τις προσπερνούν. Οι κάτοικοι της πόλης βιάζονται να φτάσουν στις δουλειές τους. Ο Ηγεμόνας θέτει σε εφαρμογή τον νέο του νόμο για την ασφάλεια και την ευημερία. Δύο σύμβουλοί του ανησυχούν και αποφασίζουν ν’ αναλάβουν δράση. Ο μικρός Ορέστης κάνει μια καινούργια φίλη, ενάντια στις οδηγίες και τους κανόνες που έχει επιβάλλει ο πατέρας του. Ενώ οι νότες του φλάουτου, ακούγονται ξανά και ξανά… Εκείνος που θα τις αφήσει να φτάσουν ως την καρδιά του, θα μάθει το μυστικό τους…
Το βιβλίο είναι εμπλουτισμένο με ένα επεξηγηματικό γλωσσάρι όρων κοινωνικής και πολιτικής αγωγής, αλλά και συνοδευόμενο από μια μουσική λίστα με δεκαπέντε μαγευτικές μελωδίες φλάουτου, το βιβλίο επιχειρεί να συστήσει και να ευαισθητοποιήσει τους νεαρούς αναγνώστες σε ζητήματα που αφορούν το πλαίσιο λειτουργίας ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, τις ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες, καθώς και τους κινδύνους που μπορεί να τις περιορίσουν ή να τις διαβρώσουν.
Όπως σημειώνει ο συγγραφέας, «ορμώμενος από το αντικείμενο των ακαδημαϊκών μου σπουδών στην Πολιτική Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις, θέλησα να δημιουργήσω μια ιστορία που έχει την όψη παραμυθιού, κρύβει ωστόσο μέσα της διαχρονικά θέματα που άπτονται της θέσης μας ως ευσυνείδητοι και σκεπτόμενοι πολίτες, σε μια δημοκρατική κοινωνία. Το φαινόμενο της ολοένα και πιο συχνής εμφάνισης και ανόδου στην εξουσία στις μέρες μας, αυταρχικών ηγετών που επικαλούνται τις δημοκρατικές αξίες και επιμελώς κρύβονται κάτω από έναν επίπλαστο και ελκυστικό μανδύα ελευθερίας και ευημερίας, ήταν η αφορμή για να πάρει μορφή αυτή η ιστορία. Το κορίτσι με το φλάουτο, ως κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου, είναι εκείνο που δίνει την απάντηση στα πολλά γιατί. Όμως, ταυτόχρονα, επιχειρεί να θέσει προβληματισμούς και να εκκινήσει αναζητήσεις τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Μέσα μας και γύρω μας».
Τις εικόνες του βιβλίου σχεδίασε ο βραβευμένος εικονογράφος Βασίλης Κουτσογιάννης. Χρησιμο-ποιώντας συμβολισμούς εμπνευσμένους από την κλασική μουσική και αποτυπώνοντας περίτεχνα την ατμόσφαιρα και την εξέλιξη της δράσης, σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ηρώων, ο νεαρός εικονογράφος δημιουργεί ένα πολύχρωμο παραμυθένιο σύμπαν που κινείται, ρέει αρμονικά, μαζί και γύρω από το κυρίαρχο στοιχείο της ιστορίας: τις νότες.
Τη μουσική που συνοδεύει το κείμενο του βιβλίου συνέθεσε η φλαουτίστα και μουσικο-θεραπεύτρια Ειρήνη Χουλιαρά. Χρησιμοποιώντας τους μουσικούς τρόπους, που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία ελληνική μουσική, καθώς και τις κλίμακες της δυτικής μουσικής, η συνθέτρια δημιουργεί ένα ηχητικό τοπίο άρρηκτα συνδεδεμένο με την εξέλιξη της ιστορίας.
Η μουσική εκφράζει τα συναισθήματα των ηρώων και προσκαλεί τον αναγνώστη να τα ακολουθήσει. Η χαρά, η ανεμελιά, η αγωνία, αλλά και η θλίψη αποτυπώνονται στις μελωδίες του φλάουτου, όπως η δράση αποτυπώνεται στις λέξεις του κειμένου και στον συμβολισμό των εικόνων.
Το φλάουτο (πλαγίαυλος) είναι από την αρχαιότητα σύμβολο μεταμορφωμένης αγάπης και γητευτής μυθικών πλασμάτων. Έτσι, λοιπόν, «Το κορίτσι με το φλάουτο», μ’ έναν ήχο άλλοτε γάργαρο, κελαρυστό κι αέρινο και άλλοτε φωτεινό και βαθύ, ψιθυρίζει στον ακροατή – αναγνώστη το μυστικό που κρύβουν οι νότες του, προσδοκώντας να τον συνεπάρει σ’ ένα θεραπευτικό μουσικό ταξίδι. Σκανάροντας τον κωδικό QR πάνω στο βιβλίο, ο αναγνώστης θα βρει την πλήρη λίστα μουσικής.
Την επιστημονική επιμέλεια υπογράφει ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Αντώνης Παπαρίζος, ενώ στο επίμετρο τοποθετούνται πάνω στα θέματα του βιβλίου ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Σωτήρης Σέρμπος, και ο Επίκουρος Καθηγητής Παγκόσμιας Πολιτικής Οικονομίας και Νέων Τεχνολογιών-Βιοασφάλειας Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αθανάσιος Μποζίνης.
Ο Βασίλης Τερζόπουλος έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στην συγγραφή των εξής βιβλίων: «Ο παράξενος επισκέπτης της Ονειρούπολης», Εκδόσεις Άγκυρα, 2010. «Αναταραχή στην Κουζίνα», Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2014 / ηλεκτρονική αυτοέκδοση στα αγγλικά: “Mess in the Kitchen”, Amazon Kindle. «Αναταραχή στην Κουζίνα #2: Ένα αλλιώτικο Πιρούνι», Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2016 (Top10 – Κατηγορία Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία – Βραβεία Βιβλίου Public 2017). «Η χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Ηλία», Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2017. Συμμετοχή στο συλλογικό έργο «Με μια σχεδία: Ανθολογία μικροδιηγήματος 100 λέξεις σε 100 ώρες για τη Σχεδία», Εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, 2020. «Το κορίτσι με το φλάουτο», Εκδόσεις Υδροπλάνο, 2022

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ