Το παρασκήνιο ενός ακαδημαικού «διαζυγίου»

0
2482

Χρ. Μέτιoς στα ΧΡΟΝΙΚΑ: «Στηρίζουμε εξίσου το ΔΠΘκαι ΤΕΙ ΑΜΘ όποια και εάν είναι η εξέλιξη των συγχωνεύσεων»

Απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην απομάκρυνση του ΤΕΙ ΑΜΘ (στο οποίο ανήκουν τα τμήματα της Δράμας) από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με φόντο τις συγχωνεύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιχείρησε να δώσει η συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Πέμπτη 30 Αυγούστου.

Είναι γεγονός ότι και στην Δράμα τους τελευταίους μήνες εκφράστηκαν ουκ ολίγες φορές απορίες για τα αίτια της μη συγχώνευσης μεταξύ ΤΕΙ ΑΜΘ και ΔΠΘ, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας όσο και σε άλλα όργανα όπου ετέθη το θέμα, ενώ η εντύπωση που υπήρχε είναι ότι εμπόδιο σε αυτή την συγχώνευση ήταν οι διαθέσεις του ΔΠΘ. Είναι όμως έτσι;
Πριν περάσουμε να δούμε τι έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο να παραθέσουμε την χθεσινή δήλωση του Χρήστου Μέτιου στα ΧΡΟΝΙΚΑ
Όπως εξήγησε λοιπόν χθες Κυριακή ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ “Από την σύσκεψη που είχαμε κάνει τον Φεβρουάριο (έγινε με πρωτοβουλία Μέτιου) στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσία όλων των φορέων η άποψη που επικράτησε ήταν ότι όλοι τίθενται υπέρ της δημιουργίας ενός ισχυρού ιδρύματος στην Περιφέρειά μας και υπέρ της ένωσης του Δημοκριτείου με το ΤΕΙ ΑΜΘ, ώστε να προκύψει ένα ίδρυμα με πολλούς φοιτητές και τμήματα και στις 5 πόλεις. Αυτό θα βοηθούσε πραγματικά την ανάπτυξη του τόπου μας. Αυτή η άποψη ήταν ομόφωνη, εκφράστηκε από όλους τους φορείς. Παρόλα αυτά δεν εισακουστήκαμε τελικά από το Υπουργείο. Από την στιγμή όμως που τελικά δρομολογήθηκαν οι διαφαινόμενες συγχωνεύσεις και λέγεται ότι το ΤΕΙ ΑΜΘ και το ΔΠΘ θα ενισχυθούν σε τμήματα, ως Περιφερειάρχης ξεκαθαρίζω ότι θα στηρίξουμε εξίσου και τα δυο ιδρύματα αν και διατηρώ επιφυλάξεις για το εάν τελικά και πότε θα λειτουργήσουν τα νέα τμήματα που μας υπόσχονται”.

Τι ειπώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης για την αποτυχία της συγχώνευσης ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜΘ

ο Επικεφαλής της παράταξης «Γνώση και Συνεργασία» κ. Βασίλης Τραϊφόρος

Το ιστορικό αλλά και το παρασκήνιο της αποτυχίας συγχώνευσης του ΤΕΙ ΑΜΘ (στο οποίο ανήκουν και οι σχολές της Δράμας) με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συζητήθηκε αναλυτικά στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που πραγματοποιήθηκε στις 30 Αυγούστου. Η συζήτηση έγινε παρουσία των πρυτανικών αρχών τόσο του Διεθνούς Πανεπιστημίου όσο και του ΤΕΙ ΑΜΘ.
Το θέμα έφερε για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Επικεφαλής της παράταξης «Γνώση και Συνεργασία» κ. Βασίλης Τραϊφόρος, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε και τη λύπη του για τα αντανακλαστικά όλων των εμπλεκόμενων. Επίσης διερωτήθηκε ποια σκοπιμότητα και ποιά συμφέροντα εξυπηρετούνται με την ενοποίηση του ΤΕΙ ΑΜΘ με ΔΙΠΑΕ.
Στην διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Τραϊφόρος υπενθύμισε ότι ένα χρόνο πριν, δηλαδή τον Ιούλιο του 2017 η ενδεκαμελής επιτροπή που ανέλαβε να εξετάσει την συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜθ με το ΔΠΘ κατέληξε σε συμεφωνία μεταξύ των δυο πλευρών, κάτι που φάνηκε και απο τις δηλώσεις του πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Μπαντέκα που έγιναν εκείνη την περίοδο. Η επιτροπή είχε συμφωνήσει για την διαδικασία συγχώνευσης κατά 90% είχε δηλώσει τότε ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ. Ωστόσο τότε, όπως ειπώθηκε στην συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας υπήρξε ένσταση, διότι υπήρχε ένα “δικαστικό κενό” με τον κ. Καραμπίνη. Μετά από αυτό και σε άλλη λογική, ξεκίνησε σε μία διαφορετική συζήτηση, αυτή της συγχώνευσης του ΤΕΙ ΑΜΘ με το ΤΕΙ Σερρών και το ΔΙΠΑΕ. Μετά από διαβουλεύσεις και συνεδριάσεις της επιτροπής Γαβρόγλου που εξέτασε την συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜΘ με το ΤΕΙ Σερρών και το ΔΙΠΑΕ η διαδικασία κατέληξε σε συμφωνία για συγχώνευση των τριών ιδρυμάτων, ενώ τον Ιούλιο του 2018 προστέθηκε στο υπάρχον σχήμα και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Το τελικό πόρισμα συγχώνευσης των 4 ιδρυμάτων παραδόθηκε στον κ. Γαβρόγλου τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου του 2018.

Η πρωτοβουλία Μέτιου για την συγχώνευση ΔΠΘ με ΤΕΙ ΑΜΘ

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χ. Μέτιος, κατά την συζήτηση της περασμένης Πέμπτης είπε ότι στόχος όλων είναι η απόλυτη στήριξη και των δυο ιδρυμάτων που βρίσκονται στα όρια της Περιφέρειας. Δηλαδή του ΔΠΘ και του ΤΕΙ ΑΜΘ. Υπενθύμισε την ειδική σύσκεψη, που προκάλεσε ο ίδιος, τον Φεβρουάριο του 2018 για την συγχώνευση στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσία όλων των φορέων της Περιφέρειας και των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και του ΤΕΙ Καβάλας. Είπε ότι τότε υπήρξε συμφωνία για την ενοποίηση των δυο ιδρυμάτων όπως και κοινή ήταν και η διαπίστωση ότι θα πρέπει να γίνει ένα πανεπιστήμιο με ανεπτυγμένα πανεπιστημιακά τμήματα σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας ΑΜΘ. Αλλά αυτή η πρόταση δεν μπόρεσε να περάσει, όπως είπε.

Η θέση του πρυτανεύοντος του ΔΠΘ κ. Σ. Τουλουπίδη
Στην ίδια συνάντηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Πρυτανεύων του ΔΠΘ κ. Σ. Τουλουπίδης είπε ότι ήταν καθαρά βούληση της σημερινής κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας η ένωση του ΤΕΙ ΑΜΘ με ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, η οποία όμως άλλαξε ξαφνικά, παρά το γεγονός ότι είχαν περατωθεί οι συζητήσεις με το ΔΠΘ, γιατί ο Υπουργός είδε το αδιέξοδο που υπήρχε μεταξύ του Διεθνούς Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και αυτό θέλησε να επιλύσει. Πάντως ο κ. Τουλουπίδης άφησε ανοιχτή την πόρτα για διάλογο μεταξύ του ΔΠΘ με το ΤΕΙ ΑΜΘ και εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ΤΕΙ ΑΜΘ τελικά θα συνεργαστεί με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης διότι αυτή όπως είπε είναι η μόνη ρεαλιστική λύση. Μάλιστα είπε ανοικτή παραμένει η πόρτα του διαλόγου και με το ΤΕΙ Σερρών.

Ο πρύτανης του ΤΕΙ Καβάλας Δ. Μπαντέκας
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ, ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Δ. Μπαντέκας αφού υπενθύμισε ακροθιγώς τι προηγήθηκε, είπε ότι η πρόταση συγχώνευσης του ΤΕΙ ΑΜΘ με το ΤΕΙ Σερρών, το ΔΙΠΑΕ και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είναι πλέον στα χέρια του Υπουργού και τις επόμενες ημέρες θα δοθεί σε διαβούλευση, ενώ τον Νοέμβριο αναμένεται να είναι Νόμος. Το ΤΕΙ ΑΜΘ κερδίζει πολλά με αυτή την συγχώνευση. Δεν ξέρω τι θα κέρδιζε στην περίπτωση της συγχώνευσης με το ΔΠΘ. Έπρεπε να ακουστεί η πρόταση που είχε γίνει τότε από τον Περιφερειάρχη και να γίνει μελέτη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ