Τοποθετούνται 15 πορτοκαλί κάδοι για συσκευασίες φυτοφαρμάκων

0
24519

Ανακουφιστική για το περιβάλλον η πρωτοβουλία του Δήμου Δοξάτου

Προχωρά το πρόγραμμα συγκέντρωσης συσκευασιών φυτοφαρμάκων στον Δήμο Δοξάτου, με στόχο να απαλλαχθεί η περιοχή από την περιβαλλοντική ρύπανση που υφίσταται εξαιτίας της ανεξέλεγκτης απόθεσής τους.
Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που έχει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» στις 11 Ιανουαρίου ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου στον Δήμο Δοξάτου κ. Αθανάσιος Μπερμπερίδης. Όπως εξήγησε χθες για το ίδιο θέμα ο Αντιδήμαρχος, το πρόγραμμα προχωρά και η συμβεβλημένη εταιρεία θα παραλάβει σήμερα (Τετάρτη) τις συγκεντρωμένες συσκευασίες φυτοφαρμάκων από τον Δήμο Δοξάτου προκειμένου να τις απομακρύνει.
Την ίδια ώρα, ο Δήμος Δοξάτου προχώρησε σε μία ακόμα πρωτοβουλία, αυτήν της τοποθέτησης 15 πορτοκαλί κάδων σε διαφορετικά σημεία του Δήμου που θα προορίζονται αποκλειστικά για συσκευασίες φυτοφαρμάκων. Η σύμβαση με την εταιρεία που παραλαμβάνει τις ρυπογόνες συσκευασίες έχει ήδη υπογραφεί το προηγούμενο διάστημα, ενώ μία ακόμα σύμβαση για τη διαχείριση των άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων για το 2021 θα υπογραφεί μέσα στην άνοιξη, μετά τη σχετική αναμόρφωση του προϋπολογισμού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της φετινής χρονιάς. Παράλληλα, θα γίνει και ενημέρωση των αγροτών της περιοχής, προκειμένου να συγκεντρώνουν στους πορτοκαλί κάδους που τοποθέτησε ο Δήμος Δοξάτου τις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων και να μην τις αφήνουν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον, όπως εξήγησε ο κ. Μπερμπερίδης, προσθέτοντας ότι με τις συγκεκριμένες κινήσεις του Δήμου Δοξάτου επιλύεται ένα χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα στην περιοχή, που υπήρχε σε όλες τις κοινότητες του Δήμου.
Η συγκέντρωση συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων και σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στην αγροτική παραγωγή του Νομού Δράμας είναι ένα φαινόμενο που συναντούμε περισσότερο τη θερινή περίοδο. Σε αρκετές περιπτώσεις, συσκευασίες αγροτικών φαρμάκων βρίσκονται σε όχθες χειμάρρων και αρδευτικά κανάλια αλλά και σε ποτάμια της περιοχής.Όπως έχουν γράψει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ τα «Χ», δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων βρίσκονται πεταμένες έξω από τους ειδικούς κάδους των δήμων, παρότι οι κάδοι είναι άδειοι.
Το φαινόμενο με τις πεταμένες κενές συσκευασιές γεωργικών φαρμάκων, δυστυχώς, συνεχίζεται με αποτέλεσμα οι συσκευασίες να βρίσκονται σε αρδευτικά κανάλια και στις άκρες των χωραφιών ή σε σημεία υδροληψίας για το γέμισμα των ψεκαστικών μηχανημάτων. Δυστυχώς, πεταμένα σκευάσματα βρίσκονται ακόμα και δίπλα σε άδειους κάδους που έχουν τοποθετηθεί για τον σκοπό αυτό από τους δήμους.
Πρόκειται για μια συμπεριφορά απαράδεκτη, αξιόποινη και ακατανόητη. Το φαινόμενο, βέβαια, δεν είναι καινούργιο. Η πρακτική της ανεξέλεγκτης απόρριψης των συσκευασιών στο περιβάλλον επιβαρύνει με χημική ρύπανση τις θέσεις υδροληψίας των ψεκαστικών μηχανημάτων, αν και στις ετικέτες όλων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στο σημείο «Οδηγίες Χρήσης», περιέχεται η οδηγία-διάταξη: «Τα κενά δοχεία συσκευασίας (φιάλες και δοχεία) ξεπλένονται υπό πίεση ή γίνεται τριπλό ξέπλυμα (τα νερά του ξεπλύματος ρίχνονται στο ψεκαστικό βυτίο) και στη συνέχεια, αφού καταστραφούν προηγουμένως με τρύπημα για τη διασφάλιση της μη περαιτέρω χρήσης, εναποτίθενται σε σημεία συλλογής για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας».
Η ΔΑΟΚ Δράμας που έχει ασχοληθεί με το πρόβλημα έχει ζητήσει αρκετές φορές τη συνδρομή των Δασαρχείων Δράμας και Κάτω Νευροκοπίου για την επιτήρηση των αγροτικών περιοχών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, που αφορά τις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων, το Υπ. Περιβάλλοντος ετοιμάζει σχετική ΚΥΑ για τη λειτουργία του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης στις κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων. Το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαζί με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Εθνικό Σύνδεσμο Φαρμάκων εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκονται σε στενή συνεργασία, ώστε οι παραγωγοί των συσκευασιών φυτοφαρμάκων να είναι σύντομα σε θέση να υποβάλουν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) πρόταση για τη δημιουργία συστήματος συλλογής, διαλογής και ανακύκλωσης των συγκεκριμένων αποβλήτων, στο πλαίσιο της αρχής της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού. Στόχος είναι στο αμέσως επόμενο διάστημα να εκδοθεί η απαραίτητη ΚΥΑ, ώστε εντός του έτους να κατατεθεί στον ΕΟΑΝ το επιχειρησιακό πρόγραμμα το νέου Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης για τα απόβλητα συσκευασίας φυτοφαρμάκων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!