Βαρύ φορτίο …η κυβερνησιμότητα

Μέρες ορκωμοσίας αλλά και …τακτικής στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της Δράμας

0
3159

Στην νέα δημοτική περίοδο εισέρχονται μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου και τις επαναληπτικές του Ιουνίου οι πέντε δήμοι τής Δράμας σε περίπου μια εβδομάδα. Με εξαίρεση τον Δήμο Δράμας, υπήρξε αλλαγή σκυτάλης στους υπόλοιπους τέσσερις Δήμους.

Έτσι ενώ στον Δήμο Δράμας επανεξελέγη ο Χριστόδουλος Μαμσάκος, στον Δήμο Προσοτσάνης αναλαμβάνει καθήκοντα ο Θεόδωρος Αθανασιάδης, στον Δήμο Παρανεστίου αναλαμβάνει ο Αναστάσιος Καγιάογλου, στον Δήμο Νευροκοπίου αναλαμβάνει ο Γιάννης Κυριακίδης και στον Δήμο Δοξάτου ο Θεμιστοκλής Ζεκερίδης. Μαζί με τους νέους δημάρχους βέβαια αναλαμβάνουν καθήκοντα και οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και όσοι επανεξελέγησαν.
Η ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 25 Αυγούστου και ώρα 11.30 το πρωί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας.
Στην Προσοτσάνη η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων της Δημοτικής Κοινότητας Προσοτσάνης την Κυριακή 25 Αυγούστου στις 11.30 π.μ.
Η ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου Παρανεστίου, θα γίνει το Σάββατο 31 Αυγούστου και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στο Δήμο Παρανεστίου.
Η ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου του Κ. Νευροκοπίου, θα γίνει το Σάββατο 31 Αυγούστου στις 11.00 π.μ. το πρωί, στο νέο Δημαρχείο Κ. Νευροκοπίου.
Η ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου Δοξάτου, θα διεξαχθεί νωρίτερα από τους υπόλοιπους δήμους και συγκεκριμένα την Παρασκευή 23 Αυγούστου στις 19.00 μ.μ. στο Δημαρχείο Καλαμπακίου.
Παράλληλα, σε επίπεδο περιφέρειας, στις 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Περί συναινέσεων και κυβερνησιμότητας …
Οι ορκωμοσίες των νέων Δημοτικών Συμβουλίων βέβαια αποτελούν μόνο το τυπικό μέρος της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου καθώς το πρακτικό μέρος και σίγουρα το πλέον ουσιαστικό αφορά κυρίως την πολυσυζητημένη “κυβερνησιμότητα”. Ιδιαίτερα μετά τις αλλαγές που επέβαλε η εφαρμογή του “Κλεισθένη” στην Αυτοδιοίκηση. Είναι γνωστό ότι με τον συγκεκριμένο νόμο και με στόχο την ισχυροποίηση της απλής αναλογικής αμβλύνονταν η ενισχυμένη δυναμική των παρατάξεων που ερχόταν πρώτες στις εκλογές. Ωστόσο η νέα κυβέρνηση της ΝΔ “περιόρισε” αυτές τις αλλαγές του Κλεισθένη και με νέο νομοσχέδιο επιχείρησε να διασφαλίσει την απειλούμενη, κατά την άποψη των στελεχών της, “κυβερνησιμότητα” στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Ωστόσο η προοπτική που δρομολόγησε ο Κλεισθένης και αφορά την ενίσχυση του ρόλου των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων στα νέα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια φαίνεται ότι έδωσε το έναυσμα για προσπάθειες ευρύτερων συναινέσεων και συνεργασιών.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας
Αυτό φάνηκε και από το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, αν μη τι άλλο τουλάχιστον από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.
Στην διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος είπε ξεκάθαρα ότι θα προχωρήσει σε συναντήσεις με όλες τις παρατάξεις στην λογική της “καινούργιας παραγωγικής θητείας” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος είπε ότι από την στιγμή που οριστικοποιήθηκε το νέο νομοσχέδιο που αφορά την Αυτοδιοίκηση θα μιλήσει μεμονωμένα με την κάθε παράταξη στην λογική μιας ευρύτερης συναίνεσης και παραγωγικής θητείας. Μάλιστα εξήγησε ότι αυτό ήταν αδύνατο να γίνει πριν από μερικές εβδομάδες καθώς όλα ήταν ρευστά. “Είμαι διατεθειμένος να συζητήσω με τους επικεφαλής και τους συμβούλους των παρατάξεων για να προχωρήσουμε σε μια ευρύτερη συναίνεση” κατέληξε ο Δήμαρχος Δράμας.
Λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020 κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης είπε ότι από τις εκλογές μέχρι σήμερα δεν διαπιστώθηκε καμία προσπάθεια παρουσίασης κάποιου προγράμματος από τον Δήμαρχο, στο οποίο θα μπορούσαν ενδεχομένως να υπάρξουν συμφωνίες όπου αυτό θα ήταν εφικτό. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η λογική της συζήτησης με την αντιπολίτευση θα είναι καθημερινότητα την επόμενη τετραετία καθώς η Δημοτική Αρχή θα διαθέτει μόνο το 1/3 της δύναμης του Δημοτικού Συμβουλίου συν τους Δημοτικούς Συμβούλους που θα συμπράξουν με αυτήν. Η αντιπολίτευση όμως θα έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως είπε ο κ. Τσιαμπούσης. Προσθέτοντας ότι ο Δήμαρχος θα πρέπει να αλλάξει λογική και να ενημερώνει τις αντιπολιτεύσεις ανοίγοντας τα χαρτιά του ώστε να προωθούνται τα θέματα στα οποία υπάρχουν συμφωνίες και να βρίσκονται λύσεις στα υπόλοιπα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες…
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης Πόλη+ Ζωή κ. Μιχάλης Μλεκάνης είπε ότι ο Κλεισθένης ήταν ένα λάθος νομοσχέδιο, πρόσθεσε όμως ότι και οι αλλαγές που έγιναν με το νομοσχέδιο της ΝΔ θίγουν βάναυσα την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και το δημοκρατικό πολίτευμα διότι με αυτό έρχεται το κράτος να αφαιρέσει ευθύνες, αρμοδιότητες και δυνατότητες που ο λαός ανέθεσε με την ψήφο του στους εκπροσώπους του στις εκλογές. Είπε επίσης ότι με αυτές τις αλλαγές οι δημοτικές επιχειρήσεις μετατρέπονται σε μαγαζάκι του Δημάρχου και οι αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου επί των Δημοτικών Επιχειρήσεων μεταφέρονται στην Οικονομική Επιτροπή (όπου είναι διασφαλισμένη η πλειοψηφία της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής).
Nα υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι θετικός στην προοπτική εξεύρεσης συναινετικών λύσεων για την κυβερνησιμότητα του Δήμου Δράμας εμφανίστηκε τις προηγούμενες ημέρες ο νέος Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης “Δράμα Πρωταγωνίστρια” Λευτέρης Καλλινικίδης. Την ίδια ώρα παραμένουν άγνωστες ακόμη οι προθέσεις των υπολοίπων παρατάξεων, πέραν αυτών που προαναφέρθηκαν για την προοπτική των όποιων συνεργασιών ή συναινέσεων με την Δημοτική Αρχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ