Βιώσιμες & έξυπνες πόλεις

0
17959

Του Αθανάσιου Κάππα, Civil & Traffic Eng.

Οι πόλεις, μικρές και μεγάλες, αποτελούν κόμβους για την ανταλλαγή εμπειριών, ιδεών, για το εμπόριο, τον πολιτισμό, την επιστήμη κ.ά. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι πόλεις έχουν δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να προοδεύσουν κοινωνικά και οικονομικά κατά τη διάρκεια των χρόνων.
Τα τελευταία χρόνια, η ραγδαία ανάπτυξη των πόλεων είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντός τους και τη δημιουργία περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων. Επομένως, γίνεται πλέον πιο έντονη η ανάγκη για υιοθέτηση και εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών για μία βιώσιμη αστική ανάπτυξη.
Το να διατηρήσουμε, ωστόσο, τις πόλεις με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και να προάγεται η ευημερία, χωρίς την ταυτόχρονη κατάχρηση γης και την κατασπατάληση πόρων, είναι μία πρόκληση από μόνο του. Κάποιες από τις συχνές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα αστικά κέντρα είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η έλλειψη κονδυλίων για την παροχή βασικών υπηρεσιών καθώς και η υποβάθμιση των δημοτικών υποδομών.
Στις μέρες μας, η ανάγκη για μία ανάπτυξη προσανατολισμένη προς τη βιωσιμότητα είναι επιτακτική, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολυάριθμες προκλήσεις, όπως είναι η οικονομική κρίση, η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, οι κοινωνικές ανισότητες, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος κ.ά.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μπορούν να ξεπεραστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να συνεχίσουν να ακμάζουν και να αναπτύσσονται, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη χρήση πόρων και μειώνοντας τη μόλυνση και τη φτώχεια. Το μέλλον το οποίο θέλουμε είναι ένα μέλλον στο οποίο οι πόλεις θα προσφέρουν ευκαιρίες για όλους, πρόσβαση σε υπηρεσίες, ενέργεια, στέγαση, μεταφορές κ.ά.

Ενδεικτικοί στόχοι είναι:
Η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών σε επαρκή, ασφαλή, προσιτή στέγαση και βασικές υπηρεσίες, και αναβάθμιση των γειτονιών.
Η παροχή ασφαλών, προσιτών, προσβάσιμων και βιώσιμων συστημάτων μεταφοράς για
όλους, βελτίωση της ασφάλειας των δρόμων, κυρίως μέσω της επέκτασης των δημόσιων συγκοινωνιών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες εκείνων που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, όπως είναι οι γυναίκες, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες και οι ηλικιωμένοι.
Η βελτίωση και χωρίς αποκλεισμούς της βιώσιμης αστικο ποίησης για όλους.
Η ενίσχυση των προσπαθειών για την προστασία και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής, πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς της πόλης μας.
Η υποστήριξη θετικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών δεσμών μεταξύ των αστικών, περιαστικών και αγροτικών περιοχών, μέσω της ενδυνάμωσης του εθνικού και
περιφερειακού αναπτυξιακού σχεδιασμού.
Η παροχή καθολικής πρόσβασης σε ασφαλείς, χωρίς αποκλεισμούς και προσβάσιμους πράσινους και δημόσιους χώρους, ιδίως για τις γυναίκες και τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία.

Υπάρχει ανάγκη τόσο για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδιασμού όσο και για τη συμμετοχή και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων για την επίτευξη του κοινού οράματος για έναν πιο βιώσιμο χαρακτήρα της πόλης. Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα ταραγμένη από πολλές απόψεις και σε διάφορους τομείς. Φαινόμενα όπως η οικονομική κρίση, η πανδημία, είναι πλέον πολύ συνηθισμένα στην καθημερινότητά μας. Τα φαινόμενα αυτά επηρεάζουν πολλούς τομείς της ζωής μας και η  προσπάθεια για μία βιώσιμη ανάπτυξη δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ