Ξεκαθαρίζει η κατάσταση με το Φαράγγι της Πετρούσας

0
1034

– Οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν στις 31 Μαΐου
– «Αν η έκβαση είναι θετική, εμείς ως δήμος είμαστε διατεθειμένοι να αξιοποιήσουμε το καλοκαίρι» λέει ο Δήμαρχος Προσοτσάνης στα «Χ»


Θετικές καταρχάς, είναι οι εξελίξεις σχετικά με το αίτημα που κατέθεσε ο Δήμος Προσοτσάνης προκειμένου να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η εξαίρεση του χώρου του Πέτρινου Θεάτρου της Πετρούσας από τον χάρτη των δασικών εκτάσεων. Στόχος του δήμου είναι να αξιοποιήσει τον χώρο διασφαλίζοντας όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας του.
Το αίτημα εξαίρεσης του χώρου από το χάρτη των δασικών εκτάσεων θα εξεταστεί από τριμελή επιτροπή που αποτελείται από έναν δασολόγο, έναν τοπογράφο και έναν νομικό. Μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Προσοτσάνης, το ζήτημα της εξαίρεσης του χώρου, θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα τις επόμενες ημέρες και πιο συγκεκριμένα στις 31 Μαΐου, όπως είπε στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” ο Δήμαρχος Προσοτσάνης, κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης.
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω επιτροπή συνεδριάζει κάθε μήνα αλλά εξετάζει τα θέματα κατά χρονική σειρά προτεραιότητας των αιτημάτων. Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Προσοτσάνης, ζήτησε στα τέλη Μαρτίου, από την επιτροπή, να προτάξει το δικό του αίτημα.
Ο κ. Αθανασιάδης, τόνισε ότι τελικώς η επιτροπή πρόταξε το αίτημα του Δήμου Προσοτσάνης, σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα που υπήρχαν και πρόσθεσε: “Θεωρώ ότι το αίτημα μας είναι δίκαιο και πιστεύω ότι θα υπάρξει κατανόηση από όλους. Προσωπικά το θεωρώ δεδομένο ότι θα γίνει αποδεκτό το αίτημά μας. Ο χώρος που ζητούμε να εξαιρεθεί από το δασικό χάρτη, είναι μικρός, μόλις 11 στρέμματα και δεν είναι δασικός χώρος. Είναι ένα σημείο αξιοποιημένο ήδη, το οποίο εφάπτεται του οικισμού”.
Εαν τελικώς η έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι θετική για το δήμο, και του παραχωρηθεί ο χώρος, τότε τότε θα μπορεί να μπορεί να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να λειτουργήσει σε καθεστώς νομιμότητας και χωρίς προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των θεατών, (Προσβασιμότητα για ΑμεΑ, έξοδοι διαφυγής κ.ο.κ.).
“Από την στιγμή που ο χώρος περιέλθει σε εμάς (στον δήμο) τότε θα μπορούμε να είμαστε υπόλογοι και υπεύθυνοι για όλη την λειτουργία του. Σήμερα δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε άδεια για κάτι που δεν μας ανήκει. Αν η απόφαση της τριμελούς επιτροπής είναι θετική, εμείς σαν δήμος είμαστε διατεθειμένοι να αξιοποιήσουμε το καλοκαίρι” τόνισε χαρακτηριστικά στα “Χ” ο Δήμαρχος Προσοτσάνης.
Σημειώνεται ότι σήμερα στο “Φαράγγι” μπορεί να πραγματοποιήσει εκδήλωση οποιοσδήποτε σύλλογος χωρίς έκδοση εισιτηρίων. Το πρόβλημα τίθεται όταν επιχειρείται επαγγελματική χρήση του χώρου (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κλπ). Εάν για παράδειγμα η παραγωγή μιας θεατρικής παράστασης με εισιτήριο, ζητήσει άδεια για την χρήση του χώρου ο δήμος δεν μπορεί να την δώσει, κυρίως γιατί ο χώρος δεν βρίσκεται στην δικαιοδοσία του, ενώ εκτιμά ότι υπάρχουν και ζητήματα ασφάλειας των θεατών, πρόσβασης και πυροπροστασίας.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι η ανάπλαση του Φαραγγιού έγινε χάρη στην ευαισθητοποίηση του πρώην Νομάρχη Δράμας κ. Κωνσταντίνου Ευμοιρίδη και με πολύ προσωπική και εθελοντική δουλειά από τους κατοίκους της Πετρούσας. Οι εργασίες για την ανάπλαση του χώρου άρχισαν το 1999. Από την ολοκλήρωση του χώρου και την παράδοσή του, μέχρι σήμερα παρουσιάστηκαν στο “Φαράγγι” αμέτρητες εκδηλώσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που διοργανωνόταν κάθε καλοκαίρι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετρούσας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ