Ξεκινούν σύντομα οι διαγωνισμοί του Αερίου

0
10448

Εντός του μήνα αναμένεται να τρέξουν οι προκηρύξεις των διαγωνισμών για την ανάπτυξη του Φυσικού Αερίου στη Δράμα και άλλες 5 πόλεις στην ΑΜΘ

Το επόμενο διάστημα και πιθανόν εντός του Οκτωβρίου ευελπιστεί η ΔΕΔΑ αν όλα πάνε καλά να τρέξει η προκήρυξη των διαγωνισμών για την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου συνολικού μήκους 1.215 χλμ. σε 3 Περιφέρειες, της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου σε αυτές τις περιοχές να καλυφθούν 18 πόλεις ανάμεσά τους και η Δράμα όπως εξήγησε απαντώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ χθες, ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης & Χρηματοδότησης της ΔΕΔΑ Α.Ε. (Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας), κ. Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είναι περίπου 64 εκ. ευρώ και μπορεί να χρηματοδοτηθεί κατά 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Στο πλαίσιο των έργων θα λειτουργήσει δίκτυο χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 485 χλμ., δίκτυο μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 9 σταθμοί μέτρησης και ρύθμισης πίεσης. Το δίκτυο διανομής θα καλύψει τους Δήμους: Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας.
Με βάση το εγκεκριμένο πενταετές επιχειρηματικό της σχέδιο, η εταιρία προγραμματίζει στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη να αναπτύξει τα εξής δίκτυα διανομής:

-†Δράμα, δίκτυο μήκους 107 χιλιομέτρων με πρόβλεψη για 1143 συνδέσεις
-†Καβάλα, δίκτυο μήκους 26 χιλ. με πρόβλεψη για 512 συνδέσεις
†-Αλεξανδρούπολη, δίκτυο μήκους 120 χιλ. με πρόβλεψη για 1398 συνδέσεις
†-Ορεστιάδα, δίκτυο μήκους 59,5 χιλ. με πρόβλεψη για 756 συνδέσεις
†-Κομοτηνή, δίκτυο μήκους 76 χιλ. με πρόβλεψη για 1636 συνδέσεις
†-Ξάνθη, δίκτυο μήκους 96 χιλ. με πρόβλεψη για 1195 συνδέσεις

Το μέγεθος υλοποίησης των έργων για την σύνδεση του δικτύου με τους οικιακούς καταναλωτές έχει άμεση σχέση με το ενδιαφέρον που θα εκφραστεί από τους καταναλωτές. Οι καταναλώσεις που είναι συνδεδεμένες αυτή τη στιγμή με το δίκτυο Φυσικού Αερίου στη Δράμα αφορούν μόνο κάποιες υπηρεσίες και δημόσια κτίρια.
Στις 6 πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης προβλέπεται να συνδεθούν 5358 οικιακοί, 1249 εμπορικοί και 33 βιομηχανικοί νέοι τελικοί πελάτες, με κατανάλωση 111.117MWh για τους οικιακούς, 116.308 MWh για τους εμπορικούς και 167.233 MWh για τους βιομηχανικούς.
Σχετικά με την ΔΕΔΑ θυμίζουμε ότι, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 80Α του Ν. 4001/2011, η ΔΕΠΑ ΑΕ διαχώρισε νομικά και λειτουργικά την δραστηριότητα διαχείρισης δικτύων διανομής από τις λοιπές δραστηριότητές της με απόσχιση του κλάδου διανομής φυσικού αερίου και εισφορά του σε νέα εταιρία με την επωνυμία Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας Α.Ε. και διακριτικό τίτλο ΔΕΔΑ, η οποία συστάθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2017. Η ΔΕΔΑ αποτελεί το Διαχειριστή των Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου σε όλη την Ελλάδα, εκτός των Περιφερειών Αττικής, Θεσσαλίας και του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!