Ξεκολλά 14 χρόνια μετά ο αναδασμός στο Δοξάτο

0
1306
Από αριστερά: ο Γ. Ζιμπίδης, ο Γ. Παπαδόπουλος, ο Θ. Ζεκερίδης και ο Δ. Μάρκου

– Λύση σ’ ένα σοβαρό πρόβλημα που εκκρεμεί από το 2007
– Τι ανακοίνωσαν χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγρ. Οικονομίας, ο Δήμαρχος Δοξάτου και ο πρόεδρος της Κοιν. Δοξάτου

Κοινή συνέντευξη τύπου για την εκκίνηση της διαδικασίας σύνταξης της μελέτης ενός πολύπαθου έργου που ταλαιπωρεί τον Δήμο Δοξάτου από το 2007, εκείνο του αναδασμού που είχε “κολλήσει” τα τελευταία 14 χρόνια παραχώρησαν χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Γιώργος Ζιμπίδης, ο Δήμαρχος Δοξάτου Θεμιστοκλής Ζεκερίδης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Δοξάτου κ. Διογένης Μάρκου.
Καθώς μέχρι σήμερα στην περιοχή είχε κηρυχθεί αναδασμός από το 2007, δεν μπορούσαν να γίνουν μια σειρά από εργασίες που έχουν άμεση σχέση με το αγροτικό εισόδημα των κατοίκων. Το θέμα του αναδασμού ήταν μετέωρο επί 14 ολόκληρα χρόνια και επιτέλους αρχίζει η υλοποίησή του που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες αγρότες μιας περιοχής 19.000 στρεμμάτων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος δήλωσε σχετικά: «Από τις 14 Δεκεμβρίου, έχουν αποσταλεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ τα τεύχη δημοπράτησης της μελέτης αναδασμού του αγροκτήματος Δοξάτου, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Ο αναδασμός της συγκεκριμένης περιοχής που αριθμεί 19.000 στρέμματα κηρύχθηκε το 2007 επί Νομαρχίας Δράμας. Μέχρι και σήμερα, για μια περίοδο 14 ετών, έχει εγκλωβιστεί ο πληθυσμός που αναπτύσσεται επαγγελματικά σε αυτή την έκταση, μην μπορώντας να κάνει καμία δραστηριότητα. Στην περιοχή που κηρύσσεται ο αναδασμός δεν μπορεί κανένας αγρότης να κάνει δραστηριότητες όπως για παράδειγμα η δημιουργία γεώτρησης για πότισμα, η παραγωγή πολυετούς καλλιέργειας (πχ καλλιέργεια δέντρων). Επίσης δεν μπορεί να κάνει και καμία υποδομή όπως για παράδειγμα μια αποθήκη ή μια κτηνοτροφική μονάδα. Δέκα τέσσερα χρόνια μετά φτάσαμε στο σημείο να κλείσει η γραφειοκρατική διαδικασία του έργου και η μελέτη του, που δεν υπήρχε. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία και η έρευνα από τη νέα διοίκηση της περιφέρειάς μας, το ποσό που αναγραφόταν για την υλοποίηση αυτού του έργου ήταν της τάξης των 650.000 ευρώ. Με αυτό το ποσό δεν υπήρχε περίπτωση να φθάσουμε στην εκτέλεση ενός έργου αυτής της στρεμματικής έκτασης. Χρειαζόμασταν επιπλέον 370.000 ευρώ γιατί έλλειπαν βασικές μελέτες, όπως η περιβαλλοντολογική και η υδραυλική μελέτη. Εμείς φθάσαμε να αυξήσουμε το ποσό στο 1.120.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των μελετών που στερούνταν το έργο. Αυτό πετύχαμε τα προηγούμενα δυο χρόνια και είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι θα αποτελέσει θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΑΜΘ. Από τη στιγμή που γίνει η έγκριση της μελέτης του αναδασμού, το επόμενο διάστημα και μετά την έγκριση των πρακτικών της Οικονομικής Επιτροπής, μέσα σε 35 μέρες θα προβούμε στην ανάρτηση του έργου στο διαδίκτυο, ώστε να αξιολογηθούν οι προσφορές. Το έργο δεν θα εκτελεστεί από μειοδότη. Υπάρχει μια επιτροπή που θα αξιολογήσει τους υποψηφίους αναδόχους κατά 70% από την τεχνική επάρκεια και τις γνώσεις τους και κατά 30% από το ποσοστό έκπτωσης. Πιστεύω ότι όλα πλέον μπήκαν σε μία σειρά και μέχρι το 2022 θα υπάρξει αποτέλεσμα. Το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί το έργο εξαρτάται από δυο παράγοντες. Μπορεί το έργο της μελέτης του αναδασμού να εκτελεστεί σε 24 μήνες αλλά παίζουν ρόλο και παράγοντες όπως οι ενστάσεις των υποψηφίων και η ροή αποπληρωμής των δειγμάτων της μελέτης”.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΑΜΘ κος Γιώργος Ζιμπίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο της μελέτης του αναδασμού στο αγρόκτημα Δοξάτου, αναφέροντας ότι: «Είναι ένα έργο το οποίο είχαμε προτείνει και ήταν στη συμφωνία με την παράταξη του κ. Μέτιου. Το είχα προτάξει ως προϋπόθεση για τη συνεργασία, όπως και άλλα έργα. Νοιώθω ικανοποιημένος διότι με τη συμπλήρωση της διετίας, από τη στιγμή που αναλάβαμε, σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαδόπουλο, φτάσαμε στο σημείο και τελειώνει αυτή η υπόθεση. Οφείλω να ομολογήσω ότι έχουμε ένα χρόνο καθυστέρηση, που δεν οφείλεται σε εμάς. Θα έπρεπε αυτή η διαδικασία να είναι ολοκληρωμένη από πέρσι. Τέλος καλό όλα καλά…».

Ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θεμιστοκλής Ζεκερίδης, για το ίδιο θέμα, ευχαρίστησε τους Αντιπεριφερειάρχες Γιώργο Παπαδόπουλο και Γιώργο Ζιμπίδη για την αποτελεσματικότητά τους σε σχέση με το έργο που αφορά τον Δήμο Δοξάτου και είναι πολύ σημαντικό. Δήλωσε ότι: «Ήμουν σίγουρος ότι, από τη στιγμή που η συγκεκριμένη διοίκηση της Περιφέρειας θα αναλάμβανε να δώσει λύση, θα την επιτύχει. Οι χρόνοι υλοποίησης του έργου δεν νομίζω ότι θα πρέπει να μας αγχώνουν. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να είναι δεσμευτικοί. Πραγματικά μπορεί να υπάρξουν προβλήματα και μπορεί το έργο να πάει πιο πίσω. Το σημαντικό είναι να αρχίσει κάτι. Αν αρχίσει θα τελειώσει. Κανείς δεν θέλει να μην ολοκληρωθεί ένα έργο τόσο χρήσιμο για τον κόσμο. Είναι σημαντικό ότι τα τεύχη δημοπράτησης κατατέθηκαν με τη λογική της συμφερότερης προσφοράς. Ήταν πραγματικά ότι καλύτερο θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς. Αντίθετα, με τις μειοδοτικές διαδικασίες έχουμε πάντα προβλήματα και βλέπουμε καθυστερήσεις. Ο δήμος σε αυτή την προσπάθεια έχει να παίξει ένα ρόλο, ζυμώνοντας το θέμα των ωφελειών που θα έχουν οι δημότες μας από αυτή τη διαδικασία. Ξέρω ότι υπάρχουν συνήθως γκρίνιες στην εφαρμογή αυτών των πράξεων. Εκεί ο δήμος μέσω της Κοινότητας θα παίξει τον ρόλο του προκειμένου να ξεπεραστούν τέτοια προβλήματα. Θα είμαστε εκεί με την Περιφέρεια να δούμε και τα θέματα των υποδομών. Έχουμε πάρει μια πολύ μεγάλη επιχορήγηση για αγροτική οδοποιία. Αλλά είναι διαφορετικό να προγραμματίζεις μια οδοποιία σε έναν χώρο με αναδασμό και διαφορετικό να την προγραμματίζεις σε έναν χώρο όπου υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Ακόμη και ιδιοκτησιακά. Θα ήθελα να ζητήσω να γίνει διαδικασία αναδασμού και για το κομμάτι που αντιστοιχεί στον δήμο μας, στην περιοχή των Τεναγών. Θεωρώ ότι η διοίκηση της Περιφέρειας είναι ικανή να ξεκινήσει και αυτό το θέμα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινότητας Δοξάτου κ. Διογένης Μάρκου, είπε ότι: «O αναδασμός του Δοξάτου ήταν κηρυγμένος ήδη από το 2007. Ήταν προσωπικός μου στόχος αλλά και στόχος του συμβουλίου της Κοινότητας Δοξάτου να κάνουμε ενέργειες με την ανάληψη των καθηκόντων μας, για την υλοποίηση του έργου. Αναδείξαμε το θέμα από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις μας με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, σε συνεργασία με τον Δήμο Δοξάτου. Οι δεσμεύσεις που είχαμε από τον κ. Γιώργο Παπαδόπουλο φαίνεται ότι έχουν υλοποιηθεί κιόλας. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που ανακοινώνουμε ένα τέτοιο έργο για το Δοξάτο. Φυσικά και θα υπάρξουν καθυστερήσεις, θέλω όμως να σταθώ στο σημείο της επιλογής αναδόχου με βάση την πιο συμφέρουσα προσφορά, που είναι πολύ σημαντικό, διότι θα μπορέσουμε να μην έχουμε ατέλειες και να έχουμε ανάδοχο που να έχει ασχοληθεί πολύ με τους αναδασμούς και όχι έναν ανάδοχο που απλά θα δώσει μια μικρή προσφορά. Θέλω να ευχαριστήσω και τον Δήμο Δοξάτου και τους Αντιπεριφερειάρχες Γιώργο Παπαδόπουλο και Γιώργο Ζιμπίδη, οι οποίοι συνετέλεσαν στο να υλοποιηθεί επιτέλους αυτό το έργο στο Δοξάτο, διότι οι αγρότες του Δοξάτου δεν μπορούν να κάνουν τίποτε από το 2007 (που κηρύχθηκε ο αναδασμός). Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να υπάρξει ανάπτυξη στο Δοξάτο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ