Υπό αναβάθμιση στη Θεσσαλονίκη η εστιάμαξα του Orient Express

0
2882

Συμπληρώθηκε ένα χρόνος περίπου από την απομάκρυνση του μουσειακού βαγονιού από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Δράμας

Στο εργοστάσιο οχημάτων της Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται υπό την κατοχή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και είναι ιταλικών συμφερόντων, βρίσκεται αυτή τη στιγμή η περίφημη εστιάμαξα του Orient Express που απομακρύνθηκε ένα χρόνο πριν από τη Δράμα και μεταφέρθηκε αρχικά στην Αθήνα για να χρησιμοποιηθεί σε γυρίσματα τηλεοπτικής εκπομπής.
Όπως αναφέρει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος συλλόγου σιδηροδρομικών ΜΕΑΣ Ήφαιστος Δράμας κ. Παναγιώτης Μακρόπουλος, το ιστορικό βαγόνι στη συνέχεια μετακινήθηκε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και εφόσον η ΔΕΘ τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας μεταφέρθηκε στο εργοστάσιο οχημάτων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το εργοστάσιο οχημάτων στο οποίο βρίσκεται η εστιάμαξα είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει εργασίες στα βαγόνια.
Η λίστα με τις εργασίες συντήρησης που πρέπει να γίνουν στην εστιάμαξα έχει σταλεί ήδη στον ΟΣΕ από το εργοστάσιο οχημάτων. Πρόθεση της διοίκησης του ΟΣΕ είναι να καταστήσει τόσο την εστιάμαξα όσο και την κλινάμαξα του Orient Express που βρίσκεται στο μηχανοστάσιο της Δράμας, χρηστικές ώστε να μπορούν να κυκλοφορήσουν. Για την εστιάμαξα που είναι κατασκευασμένη το 1927, στόχος είναι γίνουν εργασίες που θα την φέρουν στην αρχική της κατάσταση.
Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες στην εν λόγω εστιάμαξα θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο ή τετράμηνο για να ολοκληρωθούν κι αυτό διότι θα γίνει αλλαγή του πατώματος μαζί με τις άλλες σημαντικές παρεμβάσεις, όπως έκανε γνωστό στα «Χ» ο κ. Παναγιώτης Μακρόπουλος. Ο ίδιος σημείωσε ότι πρόθεση του συλλόγου σιδηροδρομικών «ΜΕΑΣ Ήφαιστος» είναι το ιστορικό βαγόνι να βρίσκεται στη Δράμα τον Οκτώβριο, κατά την τελετή εγκαινίων του Σιδηροδρομικού Μουσείου, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των εργασιών που θα γίνουν στο βαγόνι του Orient Express.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2020 η εστιάμαξα μεταφέρθηκε με γερανοφόρα οχήματα σε φορτηγό-πλατφόρμα με προορισμό το Μουσείο του ΟΣΕ στην Αθήνα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής μαγειρικής.
Η πρόθεση του ΟΣΕ να χρησιμοποιήσει την εστιάμαξα για τουριστική αξιοποίηση μετά την επιστροφή της στη Δράμα καταγράφηκε ήδη από την περίοδο της απομάκρυνσής της τον περασμένο Μάρτιο. Το τι ακριβώς θα γίνει με το ιστορικό βαγόνι θα φανεί τους επόμενους μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ