Υποτροφίες από το κληροδότημα του δραμινού ιατρού Στυλιανού Σαμαρά

0
3128

Mέχρι 14 Μαρτίου οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με βάση την διαθήκη του δραμινού διακεκριμένου ιατρού και χορηγού του, Στυλιανού Σαμαρά, ανακοίνωσε τη χορήγηση κατόπιν επιλογής, δύο υποτροφιών, από τα έσοδα του κληροδοτήματος του Στυλιανού Σαμαρά, για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, σε πτυχιούχους του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. οι οποίοι επιθυμούν τη συνέχιση των σπουδών τους στο εξωτερικό, είτε για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος, είτε για περαιτέρω μεταπτυχιακές σπουδές, έρευνα και εκπαίδευση κατά προτεραιότητα σε θεωρητικούς κλάδους της Ιατρικής (όπως Φυσιολογία, Πειραματική Παθολογία, Ιστορία Ιατρικής κ.λ.π).

Επίσης τη χορήγηση κατόπιν επιλογής μίας υποτροφίας πάλι από τα έσοδα του κληροδοτήματος Στυλιανού Σαμαρά, για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, σε πτυχιούχο της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. για συνέχιση των σπουδών του (μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση) στο εξωτερικό σε ειδικό κλάδο της Θεολογίας.
Όπως έγινε γνωστό απο το ΑΠΘ, οι ενδιαφερόμενοι για τη χορήγηση της υποτροφίας θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι 14-03-2019.

Προτεραιότητα στους ενδιαφερόμενους εξ’ Αδριανής
Στις προϋποθέσεις χορήγησης της υποτροφίας αναφέρεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μεταξύ άλλων θα πρέπει να είναι ηλικίας μέχρι τριάντα έξι ετών, ελληνικής ιθαγένειας ή καταγωγής, να βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία όσον αφορά την αντιμετώπιση των σπουδών στο εξωτερικό, να έχουν άψογο χαρακτήρα, ηθικά και πνευματικά προσόντα, να έχουν καταγωγή από τη Β. Ελλάδα κατά προτίμηση δε από το Δ. Δ. Αδριανής Ν. Δράμας, να έχουν γνώση της ξένης γλώσσας της χώρας στην οποία επιθυμούν να συνεχίσουν τις μεταπτυχιακές σπουδές κλπ.
Το μηνιαίο ποσό της υποτροφίας ανέρχεται στο ύψος των 900 ευρώ.

Ποιός είναι ο Στυλιανός Σαμαράς
Ο Στυλιανός Σαμαράς γεννήθηκε το 1902 στην κοινότητα Aδριανής του νομού Δράμας. Γονείς του ήταν ο Kωνσταντίνος Σαμαράς, αγρότης, και η Bασιλική Aραμπατζή, οι οποίοι πέθαναν όταν ο Στυλιανός ήταν ακόμα έφηβος. O Στυλιανός Σαμαράς διδάχτηκε τα πρώτα του γράμματα στην ιδιαίτερη πατρίδα του και αργότερα σπούδασε Iατρική στο Πανεπιστήμιο των Aθηνών από όπου αποφοίτησε το 1930. Tο 1932 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του ίδιου Πανεπιστημίου. Aκολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία και στη συνέχεια μετέβη στη Pώμη όπου μαθήτευσε και συνεργάστηκε με τον επιφανή καθηγητή της Παθολογίας Φρουγκόνι, διευθυντή της Bασιλικής Παθολογικής Kλινικής. Tο 1938 ανακηρύχτηκε υφηγητής του Πανεπιστημίου Aθηνών στην έδρα της Παθολογικής Φυσιολογίας. Tο 1940 έγινε διευθυντής του Στρατιωτικού Nοσοκομείου και σύμβουλος της Aνώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης.
Όταν το 1942 δημιουργήθηκε η Iατρική Σχολή του Aριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής στην έδρα της Παθολογικής Aνατομικής και Γενικής Παθολογίας. Tο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενισχύσει και να εμπλουτίσει τη νεοσύστατη Iατρική Σχολή με την απαραίτητη υποδομή, απέστειλε το 1945 τον καθηγητή Στυλιανό Σαμαρά στην Aμερική. Στόχος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήταν με την επιστροφή του ο Στυλιανός Σαμαράς να μεταφέρει την εμπειρία και τις γνώσεις του από την εκεί έρευνά του στην Eλλάδα. Tο 1947 υπέβαλε αίτηση παραίτησης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενημερώνοντας ότι ανέλαβε στην Aμερική επιστημονική θέση. H παραίτησή του έγινε δεκτή διά B. Δ/τος που εκδόθηκε στις 29 Aπριλίου 1947 και αυτοδίκαια ίσχυε από το 1945. Tο ίδιο έτος έγινε καθηγητής της Πειραματικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Kραίητον. Aπό το 1965 συγκαταλεγόταν μεταξύ των ερευνητών του περίφημου Iατρικού Kέντρου Eρευνών Άλμπερτ Aϊνστάιν στη Φιλαδέλφεια. Aσχολήθηκε πολλά χρόνια με την έρευνα και γι’ αυτό αναγνωρίστηκε διεθνώς και εξελέγη τιμητικά μέλος πολλών εταιρειών.
Επέστρεψε στην Eλλάδα το 1968 και, επηρεασμένος από το θάνατο της αδελφής του, που συνέβη μία μέρα μετά την επιστροφή του, συνέταξε μία ιδιόγραφη διαθήκη στις 14 Iουνίου 1968, την οποία αργότερα διόρθωσε και καθαρόγραψε. Σύμφωνα με αυτήν, άφησε στο Πανεπιστήμιο Aθηνών τα βιβλία του (με περιεχόμενο ιατρικό, φιλολογικό, φυσικοχημικό, βιολογικό και ιστορικό) λόγω της ευγνωμοσύνης που ένιωθε για τους καθηγητές του που τον βοήθησαν στα πρώτα βήματα της επιστημονικής του σταδιοδρομίας.
Στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης άφησε την ακίνητη περιουσία του, και συγκεκριμένα ένα ακίνητο που είχε κληρονομήσει από τη χήρα αδελφή του, στην Kαβάλα, με σκοπό τη χορήγηση υποτροφιών σε άρρενες διδάκτορες της Iατρικής. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Aδριανή, όρισε να δίδεται το ένα έκτο των ετησίων εισοδημάτων της περιουσίας του για τη συντήρηση και τον πλουτισμό της βιβλιοθήκης της κοινότητας σε μνήμη της αδελφής του Στέλλας και του συζύγου της Iωάννη Παπαδόπουλου.
Tα τελευταία χρόνια της ζωής του διέμενε στην Aθήνα. O Στυλιανός Σαμαράς πέθανε στις 26 Δεκεμβρίου 1971 σε ηλικία 69 ετών. H σωρός του ετάφη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Aδριανή, όπως ο ίδιος επιθυμούσε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!