100 χρόνια ιστορίας συμπληρώνει το Ταφικό Έθιμο στη Νέα Κρώμνη

0
421

Βγαλμένο από τα βάθη της ποντιακής ιστορίας τελέστηκε αναλλοίωτο και χθες Κυριακή του Θωμά


 

Χθες Κυριακή του Θωμά, 23 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στα κοιμητήρια της Νέας Κρώμνης το πανάρχαιο Ταφικό Έθιμο με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής, αλλά και αντιπροσώπων τοπικών αρχών και συλλόγων. Μετά το τρισάγιο στον αύλειο χώρο του ναού των κοιμητηρίων, οι παρευρισκόμενοι επισκέφθηκαν τα μνήματα ντυμένοι με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές, συνοδεία ποντιακής λύρας και μελών του Συλλόγου Ακρίτες Νέας Κρώμνης και του Συλλόγου Διατήρησης και Συντήρησης των Μνημείων της Νέας Κρώμνης.
Η συμμετοχή της τοπικής κοινότητας ήταν εντυπωσιακή αποδεικνύοντας οι κάτοικοι της περιοχής ότι τιμούν την παράδοση όπως βέβαια τους νεκρούς τους αλλά και την ιστορία της Νέας Κρώμνης.
Στο κοιμητήριο της περιοχής, οι συγγενείς περίμεναν περιήγηση της πομπής, έχοντας ετοιμάσει Πασχαλινά εδέσματα επάνω στα μνήματα, και τσουγκρίζοντας τα παραδοσιακά Πασχαλινά αυγά. Με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο, οι κάτοικοι ποντιακής καταγωγής της Νέας Κρώμνης τιμούν τους νεκρούς τους και αποδεικνύουν ότι δεν τους λησμονούν, ούτε κατά την αναστάσιμη περίοδο. Η πρώτη στάση της πομπής έγινε στο μνήμα του πιο πρόσφατα αποβιώσαντος και προσφιλούς κατοίκους της περιοχής, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, ο κ. Παύλος Υπασπιστής, πρόεδρος του συλλόγου για τη διατήρηση των μνημείων της Νέας Κρώμνης είπε ότι το ταφικό Έθιμο γίνεται προς τιμήν των νεκρών των κατοίκων της περιοχής που εγκαταστάθηκαν αρχικά στη Νέα Κρώμνη πριν από περίπου 100 χρόνια. Το έθιμο είναι δείγμα ευγνωμοσύνης όπως είπε και ένδειξης ότι δεν τους ξεχνούν οι συγγενείς τους. «Το Ταφικό Έθιμο μάς το μετέδωσαν οι πρόγονοί μας και το μεταδίδουμε και εμείς στα παιδιά μας» τόνισε διευκρινίζοντας ότι στο πλαίσιο του εθίμου γίνεται κάθε χρόνο αρχικά ένα τρισάγιο για τους νεκρούς και έπειτα με τη συνοδεία λύρας τμημάτων των συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές γίνεται περιήγηση στους τάφους του κοιμητηρίου εναποθέτοντας αυγά και καταναλώνοντας ούζο και διάφορα εδέσματα της περιοχής, στη μνήμη των ενταφιασμένων. «Το έθιμο συμβολίζει τη σχέση μας με τους ανθρώπους που χάσαμε και είναι ενταφιασμένοι στο κοιμητήριό μας» εξήγησε.
Το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ακρίτες Νέας Κρώμνης κ. Γιάννης Παναγιωτίδης δήλωσε στα «Χ» ότι: «Κινούμενοι από μια εσωτερική βαθειά ανάγκη να ξανασυνδεθούμε με τις ρίζες μας, στο κλίμα της Πασχάλιας χαράς με τους νεκρούς μας, συγκεντρωθήκαμε για μια ακόμη χρονιά στο νεκροταφείο της Νέας Κρώμνης, προκειμένου να αναβιώσουμε το Ταφικό Έθιμο των Ποντίων. Ένα έθιμο ύψιστης συμβολικής σημασίας για τον ελληνικό και ποντιακό πολιτισμό, με βαθιές ρίζες στην αρχαιότητα και φυσικά άρρηκτα συνδεδεμένο με το κήρυγμα του Χριστού περί Ανάστασης Νεκρών. Το μνημόσυνο, η επίσκεψη στους τάφους με τη λύρα και τα κόκκινα αυγά και τα τσουρέκια και το τσούγκρισμα των αυγών, οι ευχές για «Χριστός Ανέστη» και το πονεμένο άκουσμα της λύρας, δημιουργούν μια βαθειά αίσθηση χαράς, ελπίδας και νοερής σύνδεσης με τα αγαπημένα πρόσωπα που δεν βρίσκονται στη ζωή. Φεύγοντας από τα κοιμητήρια πιστεύω ότι όλοι νοιώθουμε μια βαθειά ικανοποίηση και αίσθηση ότι είμαστε συνέχεια των προγόνων μας και ότι θα παραδώσουμε τον πλούσιο ποντιακό πολιτισμό στις νεώτερες γενιές».
Στα κοιμητήρια της Νέας Κρώμνης παρακολούθησαν το Ταφικό Έθιμο πέρα από τους κατοίκους της περιοχής και οι τρεις βουλευτές του Νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΑΜΘ, ο εκπρόσωπος του δημάρχου, η πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας, δημοτικοί σύμβουλοι και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ