10η Οκτώβρη: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

0
1711

Με πρωτοβουλία των δομών ΕΨΥΚΑ Ν. Δράμας με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας διοργανώθηκε ενημερωτική εκδήλωση την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου και ώρα 18:30 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία.
Η παραπάνω δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς φορείς (Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων/Κέντρο Κοινότητας και Παράρτημα Ρομά του Δ. Δράμας , Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δ. Δράμας, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δράμας, Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας ΔΡΑΣΗ, Οικοτροφείο «Πηγή» της ΔΕΥΨΥ).
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτώβρη. Η φετινή ημέρα ήταν αφιερωμένη στην Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας και στην Πρόληψη της Αυτοκτονικότητας.
Η αυτοκτονία δεν είναι μια σπάνια κατάσταση. Αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα τελευταία 45 χρόνια οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν σε όλο τον κόσμο κατά 60%.
Συγκεκριμένα έρευνες των τελευταίων ετών αναφέρουν ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών σημειώνονται σε ηλικίες 60-64 και 80 ετών. Ακολουθούν τα άτομα παραγωγικής ηλικίας 45-49 και 50-59 ετών. Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άνδρες. Επιπλέον εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών των καταγεγραμμένων, ενώ οι μη θανατηφόρες απόπειρες είναι σχεδόν 25 φορές περισσότερες.
Την εκδήλωση προλόγισε η Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των φύλων κ. Ι. Κωνσταντινίδου. Στόχος της δράσης ήταν η ενημέρωση και αφύπνιση των δραμινών πολιτών σε θέματα που αφορούν τον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας για την πρόληψη της αυτοκτονικότητας, όπως ανέφερε η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» κ. Ε. Κοτσαμπασίδου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης υπήρξε διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και βιντεοπροβολή αντίστοιχου περιεχομένου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δ. Δράμας κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης και ο Πρόεδρος της «Δράσης» κ. Γαβριήλ Καμπουρίδης.
Είναι υποχρέωση όλων μας να κρατήσουμε ασφαλείς και ζωντανούς τους ανθρώπους που αποφασίζουν να αυτοκτονήσουν υπό το φορτίο του ψυχικού πόνου. «Όπου και αν έχεις φτάσει, υπάρχει διέξοδος… το αύριο σε χρειάζεται…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!