Αρχίζει σήμερα Τρίτη η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή του να διαμορφώνεται από 1,02 – 1,04 ευρώ το λίτρο όπως εκτιμούν πρατηριούχοι της Δράμας. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν γενικότερα στην αγορά πάντως διαφέρουν και αναφέρουν τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 99 λεπτών έως 1,04 ευρώ το λίτρο. Αν τελικώς ισχύσει η αρχική τιμή του καυσίμου στα 1,02 λεπτά το λίτρο, σημαίνει ότι θα είναι χαμηλότερη κατά 11% περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που κυμάνθηκε στα 1,146 ευρώ.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο ταμίας του σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Δράμας Κώστας Κάλφας σημειώνει ότι έτσι κι αλλιώς από την Τρίτη 15 Οκτωβρίου (σήμερα) θα γίνουν οι πρώτες αγορές από τους πρατηριούχους οπότε και θα ξεκαθαρίσει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Όπως επισημαίνει πάντως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, το πραγματικό ενδιαφέρον των καταναλωτών βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, εικόνα που πάντως αναμένεται να αλλάξει με την κάθοδο της θερμοκρασίας. Όσον αφορά την εξέλιξη της αρχικής τιμής που θα γίνει γνωστή σήμερα, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν αυτή θα είναι ανοδική ή καθοδική καθώς αυτό αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων, διευκρινίζει.
Σχετικά με το ενδεχόμενο να δοθούν τα χρήματα του επιδόματος θέρμανσης νωρίτερα και κατά πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει την τοπική αγορά, ο κ. Κάλφας εξηγεί ότι όσο ταχύτερα δοθούν χρήματα στους καταναλωτές τόσο γρηγορότερα θα αυξηθεί και το ενδιαφέρον στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης. Ο ίδιος πάντως εκφράζοντας την μεγάλη μερίδα των πρατηριούχων επισημαίνει ότι οι επιδοματικές τιμές δεν είναι λύση. “Θα πρέπει το πετρέλαιο να πωλείται σε χαμηλή τιμή εξαρχής” σημειώνει ο ταμίας του σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Δράμας υπογραμμίζοντας ότι εάν η τομή του καυσίμου βρισκόταν στα 70-80 λεπτά το λίτρο τα προβλήματα στην αγορά του καυσίμου θα ήταν πολύ λιγότερα. Σχετικά με το μέγεθος της επιβάρυνσης που δέχεται σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης από την υψηλή φορολογία ο κ. Κάλφας αναφέρει ώς αντίστοιχο παράδειγμα αυτό της βενζίνης η οποία στην τιμή του 1,60 ευρώ το λίτρο επιβαρύνεται με 1,10 ευρώ φορολογία και πρόσθετες επιβαρύνσεις. Εξηγεί πάντως σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης ότι θα πρέπει να αλλάξουν και τα κριτήρια με τα οποία χορηγείται το επίδομα καθώς δημιουργεί αδικίες. Πάντως παρότι υπήρξαν δεσμεύσεις από την πλευρά της πολιτείας ότι θα υπάρξουν αλλαγές αυτές μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκαν, όπως εξηγεί.
Σε ότι αφορά την προμήθεια του καυσίμου και τους παράγοντες που θα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές σημειώνει ότι επειδή στην Δράμα όπως και σε άλλες επαρχιακές πόλεις οι κοινωνίες είναι κλειστές και αυτό που προέχει είναι η εμπιστοσύνη στον πρατηριούχο με τον οποίο συνεργάζεται ο καθένας. Οι συνεχείς αλλαγές προμηθευτή καυσίμου δεν διασφαλίζουν τον καταναλωτή. Αντίθετα η προσωπική σχέση που χτίζεται μεταξύ πρατηριούχου και καταναλωτή με τα χρόνια διασφαλίζει τελικά τον ίδιο τον καταναλωτή, εξηγεί ο κ. Κάλφας.
Τιμές που θα ήταν φυσικά σημαντικά χαμηλότερες αν η Ελλάδα δεν συνέχιζε να κατέχει μια από τις πρωτιές στη φορολογία καυσίμων, πανευρωπαϊκά, με τους φόρους στη θέρμανση να αντιστοιχούν στο 60% όσων πληρώνει ο καταναλωτής.
Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την πλευρά της κυβέρνησης προδιαγράφηκε ότι θα υπάρξουν επιπλέον κρατικά κονδύλια για το επίδομα θέρμανσης κατά 10 εκατ. ευρώ καθώς και ότι σημαντικό τμήμα του επιδόματος θα διατεθεί από φέτος.
Στην κατεύθυνση αυτή όπως αναφέρουν οι πληροφορίες εξετάζεται άνοδος του επιδόματος κατά 20% ή 25% και συγκεκριμένα από 0,16 λεπτά σε 0,192 ή 0,20 ευρώ ανά λίτρο καυσίμου καθώς και η περισσότερο στοχευμένη διάθεσή του στους δικαιούχους.
Θυμίζουμε ότι το ποσό του επιδόματος θέρμανσης διατίθεται από την πολιτεία με βάση κριτήρια που έχουν να κάνουν κατά βάση με το εισόδημα, την περιουσιακή κατάσταση και την γεωγραφική περιοχή των καταναλωτών. Με βάση τον διαχωρισμό σε γεωγραφικές ζώνες ο Νομός Δράμας λόγω κλίματος τουλάχιστον κατά το 2017 και το 2018 βρέθηκε στην Α’ Ζώνη του επιδόματος θέρμανσης.
Πως διαμορφώθηκε πέρσι η επιδότηση ανάλογα με την γεωγραφική ζώνη κάθε περιοχής
Στην Α’ Ζώνη με 25 lt/τ.μ. ήταν ενταγμένοι οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας με συνολικά 2.000 λίτρα επιδότησης για άγαμο (250 ευρώ) ή 2.500 λίτρα για έγγαμο (312,5 ευρώ).
Στην Β’ Ζώνη με 15 lt/τ.μ. ήταν ενταγμένοι οι νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής με συνολικά 1.200 λίτρα επιδότησης για άγαμο (150 ευρώ) ή 1.500 λίτρα για έγγαμο (187,5 ευρώ).
Στην Γ’ Ζώνη με 8 lt/τ.μ. ήταν ενταγμένοι οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου με συνολικά 640 λίτρα επιδότησης για άγαμο (80 ευρώ) ή 800 λίτρα για έγγαμο (100 ευρώ).
Στην Δ’ Ζώνη με 5 lt/τ.μ. ήταν ενταγμένοι οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων με συνολικά 400 λίτρα επιδότησης για άγαμο (50 ευρώ) ή 500 λίτρα για έγγαμο (62,5 ευρώ).