117.213 δραμινοί στις κάλπες της Κυριακής

Το πάζλ του εκλογικού σώματος ανά δήμο στη Δράμα και η “ταυτότητα” των 17ρηδων

0
1429

117.213 δραμινοί προσέρχονται από τις 7 το πρωί της Κυριακής της 26 Μαΐου, έως τις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις κάλπες για την ανάδειξη εκπροσώπων τους στις κοινοτικές, στις δημοτικές, στις περιφερειακές εκλογές όπως και στις ευρωεκλογές. Πιο συγκεκριμένα, στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 57.037 άνδρες και 60.176 γυναίκες που αποτελούν την δύναμη του εκλογικού σώματος στη Δράμα. Ειδικότερα, 52.753 στον Δήμο της Δράμας, 23.182 στον Δήμο Προσοτσάνης, 20.200 στον Δήμο Δοξάτου, 12.280 στον Δήμο Νευροκοπίου και 8.798 στον Δήμο Παρανεστίου.

Στην ψηφοφορία της Κυριακής συμμετέχουν σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους του 2019, 1228 εκλογείς που ανήκουν στην κατηγορία των 17άρηδων από την Δράμα και συγκεκριμένα 613 άνδρες και 615 γυναίκες. Ο αριθμός των 17ρηδων είναι ελαφρά διαφοροποιημένος στους εκλογικούς καταλόγους της Δράμας το 2019 σε σχέση με το 2018. Οι 17ρηδες που ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Δράμας το 2018 ήταν 647 άνδρες και 590 γυναίκες. Υπάρχει δηλαδή μια αύξηση των γυναικών και αντίστοιχη μείωση των ανδρών σε ότι αφορά την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία.

Που ψηφίζουν οι εκλογείς
Θυμίζουμε ότι οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν: Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις». Επίσης καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00. Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο www.ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

Οι ευρωεκλογές νωρίτερα για τους Έλληνες σε άλλα κράτη της ΕΕ
Αξίζει να αναφερθεί ότι ειδικά για τις Ευρωεκλογές, στα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα γεωγραφικά όρια των οποίων θα ψηφίσουν οι Έλληνες εκλογείς που βρίσκονται μόνιμα ή βρίσκονται σε αυτά κατά την ημέρα των εκλογών, η ημέρα της ψηφοφορίας είναι μία ημέρα πριν, δηλαδή το Σάββατο 25 Μαΐου 2019, από τις 7:00 το πρωί έως τις 7:00 το απόγευμα τοπική ώρα σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι ετεροδημότες
Οι ετεροδημότες εκλογείς στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην Περιφέρεια του Δήμου που είναι δημότες. Για τις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες ψηφίζουν αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους του Δήμου του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών. Φέτος θα ψηφίσουν σε όλη την Επικράτεια 112.504 ετεροδημότες.

Ποιοι απαλλάσσονται από την υποχρεωτικήψηφοφορία
Παράλληλα όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΣ σχετικά με την ψηφοφορία της Κυριακής, από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Ορισμένες διευκρινήσεις
Οι ψηφοφόροι με αναπηρία έχουν προτεραιότητα στην διαδικασία της ψηφοφορίας. Με αυτό ως δεδομένο, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν εφόσον τους ζητηθεί. Ακόμη, το Υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι δεν επιτρέπεται στα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, να χορηγούν εισιτήρια για τη μετακίνηση των ετεροδημοτών ή να ναυλώνουν μεταφορικά μέσα. Τέλος, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δικαστικοί, θρησκευτικοί και δημόσιοι λειτουργοί, όταν ασκούν τα καθήκοντά τους, οφείλουν να τηρούν τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας της Διοίκησης. Ως εκ τούτου, πρόσωπα που κατέχουν δημόσιο αξίωμα ή υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης οφείλουν, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, να απέχουν από δηλώσεις υποστήριξης υπέρ συγκεκριμένου κόμματος ή αποδοκιμασίας κόμματος, επικαλούμενοι τη δημόσια ιδιότητά τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ