15 φωτογράφοι εκθέτουν «Δημόσια και Ιδιωτικά» στην αίθουσα τέχνης «Ελευθερία»

0
629

– Σ. Μποντρουά: Ως φωτογράφοι κάνουμε τέχνη, γιατί θέλουμε να μιλήσουμε, και οι θεατές βλέπουν τέχνη, γιατί θέλουν να ακούσουν
– Π. Πετρίδης: Ο επισκέπτης της έκθεσης βλέπει φωτογραφίες και όχι εικόνες. Δεν είναι κάθε εικόνα φωτογραφία


Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Δημόσια και Ιδιωτικά» που διοργανώνει η φωτογραφική ομάδα «ΕΦΟΔΟΣ» με τη στήριξη του Δήμου Δράμας, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 στις 20.30’ στον εκθεσιακό χώρο τής αίθουσας τέχνης «Ελευθερία», με την επιμέλεια του κ. Πάρι Πετρίδη, φωτογράφου και καθηγητή φωτογραφίας, ο οποίος από το 1997 εκθέτει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η αντιπρόεδρος της φωτογραφικής ομάδας «ΕΦΟΔΟΣ» κα Σοφία Μποντρουά είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι η «ΕΦΟΔΟΣ» έχει κλείσει ήδη δέκα χρόνια ενεργής παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Δράμας. «Φέτος έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε τη δεύτερη έκθεσή μας. Η συγκεκριμένη έκθεση για όλους εμάς ήταν μία καινούργια εμπειρία, γιατί δουλέψαμε με επιμελητή τον κ. Πάρι Πετρίδη, γνωστό φωτογράφο από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μας καθοδήγησε, μας επιμόρφωσε και μας έδειξε πολλούς ακόμα δρόμους σε επίπεδο δημιουργίας. Ως φωτογράφοι κάνουμε τέχνη, γιατί θέλουμε να μιλήσουμε, και οι θεατές βλέπουν τέχνη, γιατί θέλουν να ακούσουν. Ο θεατής με τον φωτογράφο κάπου θα συναντηθούν και θα έχουμε κερδίσει μια πολύ καλή συνομιλία. Στην έκθεση εκθέτουν 15 άτομα, δεν είναι όλα τα μέλη της “Εφόδου”, αλλά οι άνθρωποι που παρακολούθησαν το σεμινάριο και δούλεψαν με τον κ. Πετρίδη, για να καταλήξουν στα τελικά αρχεία που τους εκπροσωπούν στη συγκεκριμένη έκθεση».
Ο κ. Πάρις Πετρίδης ανέφερε στα «Χ»: «Δουλέψαμε μαζί με τα παιδιά σε μία θεματική. Επέλεξα μια πολύ πλατιά θεματική που λέγεται το “δημόσιο και το ιδιωτικό”, το οποίο είναι τόσο παλιό όσο και η φωτογραφία, απλώς πλέον υπάρχει μία τεράστια έξαρση του ιδιωτικού. Η ιδιωτική ζωή καταγράφεται σε δημόσιο χώρο. Βλέπετε στο instagram ή στο facebook, κάτι το οποίο ήταν αδύνατο παλιά, δηλαδή να βγάζουμε έξω τα προσωπικά μας. Τα παιδιά κάνανε το αντίστροφο. Έψαξαν και βρήκαν ιδιωτικές στιγμές σε δημόσιο χώρο. Δουλέψαμε ένα-δύο μήνες περίπου και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στην έκθεση. Προσωπικά, είμαι πολύ ευχαριστημένος. Ουσιαστικά, έχουμε δύο πράγματα: τον δημόσιο χώρο και τον εσωτερικό κόσμο των παιδιών που φωτογραφίζουν. Δηλαδή φωτογραφίζοντας τον δημόσιο χώρο δείχνουν τον εαυτό τους. Ο επισκέπτης της έκθεσης βλέπει φωτογραφίες και όχι εικόνες. Υπάρχει πλέον μία τέτοια πληθώρα εικόνων που ο κόσμος πιστεύει ότι η φωτογραφία είναι πολύ εύκολο πράγμα, που δεν είναι. Τα παιδιά το κατάλαβαν. Δεν είναι κάθε εικόνα φωτογραφία».

Η φωτογραφική ομάδα Δράμας «ΕΦΟΔΟΣ» ιδρύθηκε επίσημα τον Μάιο του 2013 από μία παρέα φίλων της φωτογραφίας. Έκτοτε, έχει μία σταθερή παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης της Δράμας και αλλού. Σκοπός του συλλόγου, όπως αναγράφεται και στο καταστατικό του, είναι η καλλιέργεια, προώθηση και διάδοση της φωτογραφικής τέχνης, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης της Δράμας και η επικοινωνία των μελών της ομάδας με άλλους φορείς ή ομάδες που έχουν παρεμφερείς σκοπούς. Για την υλοποίηση των παραπάνω, η «ΕΦΟΔΟΣ» πραγματοποιεί όλα τα χρόνια της παρουσίας της τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις, κύκλους μαθημάτων για νέα μέλη και διοργανώνει σεμινάρια, αφιερώματα, διαλέξεις και φωτογραφικές εξορμήσεις αλλά και εκθέσεις ατομικές και ομαδικές των μελών της, ενώ διαθέτει και μια αρκετά ενημερωμένη περί τα φωτογραφικά θέματα βιβλιοθήκη. Η φωτογραφική ομάδα «ΕΦΟΔΟΣ» προβάλλει τις εργασίες των μελών της, καθώς και όλες τις δραστηριότητές της μέσα από την ιστοσελίδα της (www.efodos.gr) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, instagram).

Η έκθεση της φωτογραφικής ομάδας στον εκθεσιακό χώρο «Ελευθερία» θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της Ονειρούπολης 2022-23. Είναι ανοικτή κάθε μέρα, από τις 18.00’ έως τις 22.00’.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ