Η καταγραφή αφορά στοιχεία των δύο εκ των πέντε δήμων του Νομού και έγινε μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Γιάννης Κυριακίδης στα «Χ»: «To Υπουργείο Περιβάλλοντος σκοπεύει να εκπονήσει ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που αφορά τη διατήρηση ή την κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτηρίων»
Τα ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτήρια της πόλης και των περιφερειακών δήμων της Δράμας είναι ένα πρόβλημα που έχει απασχολήσει τις τοπικές αρχές κατά καιρούς. Πολλά κτίσματα λόγω της εγκατάλειψης δημιουργούν κινδύνους και έχουν παρατηρηθεί πτώσεις υλικών. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος Δράμας προχώρησε τόσο στο πρόσφατο παρελθόν όσο και παλαιότερα σε κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτισμάτων στην οδό Βενιζέλου, την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, την περιοχή των 12 Αποστόλων, την οδό Κουντουριώτου, τη Χωριστή και αλλού.
Ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι ο Δήμος δήλωσε εκατόν πενήντα πέντε ετοιμόρροπα κτήρια στο Λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου, μετά από σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και αφού προηγουμένως ολοκλήρωσε την καταγραφή με τη βοήθεια των κοινοτήτων του.
Αντίστοιχα, ο Δήμος Δράμας δήλωσε 16 επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτήρια, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Δήμος Δράμας και Κάτω Νευροκοπίου είναι οι δυο από τους πέντε δήμους του νομού που έχουν αποστείλει μέχρι στιγμής στοιχεία σχετικά με τα ετοιμόρροπα κτήρια που βρίσκονται στα διοικητικά τους όρια.
Όπως είπε ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, ο Δήμος Νευροκοπίου προχώρησε σε καταγραφή των ετοιμόρροπων κτηρίων στα όρια της διοικητικής του ευθύνης μετά από δική του προσέγγιση και όχι μέσω πολεοδομίας, προκειμένου το Υπουργείο Περιβάλλοντος να έχει στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος. «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σκοπεύει να εκπονήσει ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που αφορά τη διατήρηση ή την κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτηρίων. Εμείς ανταποκριθήκαμε. Κάναμε την έρευνα στην περιοχή μας μέσω των προέδρων των κοινοτήτων. Εντοπίσαμε 155 κτήρια και στείλαμε τα στοιχεία στην πολιτεία».
«Το Νευροκόπι είναι μια περιοχή με απομακρυσμένα χωριά, τα οποία πολλοί έχουν εγκαταλείψει. Τα σπίτια μένουν. Υπάρχουν επικίνδυνα κτήρια. Μιλούμε μόνο για ιδιωτικά κτίρια και όχι δημόσια, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν εγκαταλείψει. Το Νευροκόπι στις 17 του κοινότητες κάποτε είχε 20.000 κατοίκους και σήμερα έχουν απομείνει περίπου 5.000. Θεωρώ ότι αν αλλάξει η πολύ δύσκολη νομική διαδικασία που υπήρχε μέχρι σήμερα για αυτά τα κτίσματα από το κράτος, αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ» πρόσθεσε ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου.
Σύμφωνα με την καταγραφή των δήμων μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι υπάρχουν περί τα 9.500 ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια ανά τη χώρα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε θεσμικές παρεμβάσεις που βρίσκονται σε επεξεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τον τεχνικό κόσμο καθώς και την Αυτοδιοίκηση και αναμένεται έρθουν στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο, ενώ οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν γρήγορα, καθώς το ζήτημα είναι ταυτόχρονα και δημόσιας ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Σημείωσε δε ότι θα ακολουθήσουν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή μη, όσο και για τις αναγκαίες κατεδαφίσεις.
Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης για την αντιμετώπιση όλου του θέματος υπογράμμισε 5 βασικά στοιχεία:
«Πρώτον: Έχουμε δηλώσεις από τους δήμους όλης της χώρας για 9.500 ετοιμόρροπα κτήρια, αρκετά εκ των οποίων είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.
Δεύτερον: Σε συνεργασία με το ΤΕΕ έχουν ξεκινήσει αυτοψίες για να υπάρξει πλήρης καταγραφή και διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για ποια υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης.
Τρίτον: Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζουμε νομοθετική παρέμβαση, η οποία χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας θα διευκολύνει τους δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων όπου χρειάζεται.
Τέταρτον: Θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα διατηρητέα, διότι προφανώς μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει κάποια απερίσκεπτη απόφαση σε σχέση με κτήρια τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία.
Πέμπτον: Ετοιμάζουμε μηχανισμούς χρηματοδότησης και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων -το πρόγραμμα «Διατηρώ», για παράδειγμα, που σχεδιάζουμε στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια τέτοια περίπτωση- αλλά και γενικότερα για την διευκόλυνση των δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις. Ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει εγκρίνει ένα σχετικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά τη Σάμο από όπου και η όλη προσπάθεια ξεκινά».