Μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου θα αρχίσουν οι δημοπρατήσεις των έργων του φυσικού αερίου για την Δράμα και τις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας Α.Μ-Θ. Η κατασκευή των έργων θα αρχίσει τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 2020 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023. Μέχρι τότε θα έχουν προχωρήσει σταδιακά περίπου 2.350 συνδέσεις φυσικού αερίου στην Δράμα, από τις οποίες οι 2.000 θα αφορούν οικιακές μεταξύ αυτών και κοινόχρηστες συνδέσεις. Αυτό εξήγησε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στα “Χ”, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (Δ.Ε.Δ.Α.) κ. Μάριος Τσάκας. Ο ίδιος μίλησε για τους λόγους των καθυστερήσεων που προηγήθηκαν αλλά και το πιλοτικό πρόγραμμα σύνδεσης που θα αρχίσει νωρίτερα στο οποίο περιλαμβάνεται και η Δράμα.
Κύριε Τσάκα, πού βρίσκεται η διαδικασία υλοποίησης των μεγάλων έργων του αερίου στην Ανατολική Μακεδονία;
Κύριε Ψωμά, μετά από μια μακρά περίοδο προετοιμασίας και διαβούλευσης του έργου, είμαστε στην ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης. Έχουμε καταλήξει σε όλα τα απαραίτητα στοιχεία, όπως τα μέσα και το σχήμα χρηματοδότησης καθώς και όλα τα προαπαιτούμενα για να βγουν στον αέρα αυτά τα έργα. Εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου ή το πολύ αρχές Ιανουαρίου θα δημοπρατήσουμε τα έργα. Τα μεγάλα έργα έχουν μια σχετικά μεγάλη περίοδο διαδικασίας μέχρι να κατακυρωθούν αλλά το βασικό είναι να ξεκινήσουν για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου. Τα έργα θα ξεκινήσουν παράλληλα σε όλες τις πόλεις της περιφέρειας με μια μικρή υστέρηση στο δίκτυο της Καβάλας. Αυτό γιατί στην Καβάλα πρέπει να προηγηθεί εργασία του ΔΕΣΦΑ ο οποίος βγάζει την έξοδο από τον αγωγό και από εκεί και μετά εμείς ξεκινούμε το δικό μας έργο.
Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα το επόμενο διάστημα;
Η διαγωνιστική διαδικασία και ό,τι απαιτεί, μπορεί να μας πάρει γύρω στους 6-7 μήνες, οπότε η φιλοδοξία μας είναι το έργο να έχει ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2020 σε όλες τις πόλεις εκτός της Καβάλας. Επίσης και στην Ορεστιάδα όπου υπάρχει επίσης μια ιδιαιτερότητα καθώς εκεί θα έχουμε δίκτυο συμπιεσμένου αερίου και εκκρεμούν κάποιες αδειοδοτήσεις για τον χώρο που θα αντικατασταθεί ο αποσυμπιεστής.
Πότε και πόσα νοικοκυριά στην Δράμα θα έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν;
Στην Δράμα θα έχουμε γύρω στις 2.000 οικιακές συνδέσεις, οι οποίες μπορεί να είναι και κοινόχρηστες, δηλαδή ένας μετρητής ανά πολυκατοικία. Επίσης θα έχουμε γύρω στις 340 εμπορικές συνδέσεις και υπολογίζουμε γύρω στις 10 βιομηχανικές συνδέσεις. Η ανάπτυξη του έργου συνδυάζεται με την προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. Δηλαδή είμαστε υποχρεωμένοι τόσο εμείς που αναπτύσσουμε το δίκτυο, όσο και η Περιφέρεια που χρηματοδοτεί και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να έχουμε τελειώσει μέχρι το τέλος του 2023 το σύνολο του έργου. Μέχρι τότε θα έχουν γίνει στην Δράμα οι 2.000 οικιακές συνδέσεις, όπως και οι εμπορικές και βιομηχανικές. Οι οικιακές, εμπορικές και οι βιομηχανικές συνδέσεις δεν θα ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα, αλλά όπως το έργο θα εξελίσσεται και το δίκτυο θα επεκτείνεται θα προστίθενται χρήστες πριν την ολοκλήρωσή του. Είναι προφανές ότι θα υπάρξει επέκταση του δικτύου στην συνέχεια, δηλαδή μετά το 2023 με άλλο σχήμα χρηματοδότησης το οποίο θα δουλέψουμε στο μεσοδιάστημα.
Θα λειτουργήσει τελικά κάποιο πιλοτικό πρόγραμμα πριν την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων του αερίου;
Είχαμε προβλέψει, διότι υπάρχει ένα κενό διάστημα κατά την δημοπράτηση των μεγάλων έργων, να βγάλουμε ένα πιλοτικό έργο ύψους περίπου 900.000 ευρώ για όλες τις περιφέρειες, ώστε όπου οι πιθανές συνδέσεις είναι πιο ώριμες να προχωρήσουμε πριν από το μεγάλο έργο. Το πιλοτικό έργο αφορά την περίοδο από τις αρχές του 2020 μέχρι τον 6ο ή τον 7ο μήνα του έτους οπότε και θα αρχίσει το μεγάλο έργο. Θέλουμε να καλύψουμε αυτό το μεσοδιάστημα ανάλογα με την ωριμότητα που έχει κάθε πόλη. Η Κατερίνη ή οι Σέρρες έχουν πιο μεγάλο δίκτυο αυτή την στιγμή στις πόλεις τους οπότε είναι πιο εύκολο να γίνουν περισσότερες συνδέσεις. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη βρισκόμαστε λίγο πιο πίσω, αλλά και πάλι μπορούμε, κάποιες ώριμες περιπτώσεις συνδέσεων να τις προχωρήσουμε. Η Δράμα έχει συμπεριληφθεί σε αυτόν τον σχεδιασμό. Το πόσες συνδέσεις θα γίνουν στο πλαίσιο του πιλοτικού έργου θα προκύψει από την ωριμότητα των υποψηφίων προς σύνδεση.
Υπήρξαν προβλήματα ή καθυστερήσεις μέχρι σήμερα και που οφείλονται;
Οι περισσότερες καθυστερήσεις που υπήρξαν μέχρι σήμερα οφείλονται στο γεγονός ότι το έργο του αερίου είναι καινούργιο υπό την έννοια ότι έχουμε ένα σύνθετο σύστημα χρηματοδότησης. Δηλαδή έχουμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από εμάς (με αυτοχρηματοδότηση). Όλα αυτά, για να μπορέσουν να διευθετηθούν και παράλληλα να ενταχθούν στο πολύ αυστηρό σύστημα δημοπράτησης που απαιτούσαν οι διαχειριστικές αρχές των περιφερειών, απαιτούσε πολύ δουλειά και πολλές αδειοδοτήσεις από κρατικές υπηρεσίες, για τα τεύχη δημοπράτησης, την διαδικασία υλοποίησης, του ελέγχου εξέλιξης του έργου. Είχαμε μια πολύ βαριά γραφειοκρατική διαδικασία, στην οποία έπρεπε να μπούμε αναγκαστικά. Όλα αυτά δημιούργησαν σοβαρές καθυστερήσεις.
Ποιός είναι ο σχεδιασμός της Δ.Ε.Δ.Α. πανελλαδικά;
Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει τρεις περιφέρειες, δηλαδή την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με αντίστοιχης ωριμότητας έργο στην Κεντρική Μακεδονία και στην Στερεά Ελλάδα. Με μικρή χρονική υστέρηση ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία και η Δυτική Ελλάδα. Μικρότερης ωριμότητας είναι τα έργα στην Πελοπόννησο και την Ήπειρο. Ελπίζουμε μέχρι το τέλος του 2023 να έχουν ξεκινήσει τα έργα και στις επτά περιφέρειες.