-Αποφάσισε να το καταβάλει με προχθεσινή απόφαση ο Δήμος Δράμας
-Πρόκειται για παράνομη χρήση ρεύματος που γινόταν σε δημοτικό χώρο επί τέσσερα χρόνια
-Ακόμη δεν εντοπίστηκε ο δράστης
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας να πληρωθεί το πρόστιμο προς τη ΔΕΗ για την περίπτωση ρευματοκλοπής (όπως την χαρακτηρίζουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Δράμας και οι υπηρεσίες της ΔΕΗ) ή αυθαίρετης επανασύνδεσης κατά άλλους, σε δημοτικό κτίριο και συγκεκριμένα στο παλιό δημαρχείο του Δήμου Δράμας. Η παράνομη παροχή ρεύματος έγινε από 4 Νοεμβρίου του 2015 έως τις 9 Δεκεμβρίου του 2019.
Την περίπτωση υπενθυμίζεται ότι είχαν αποκαλύψει τα ΧΡΟΝΙΚΑ με σχετικό δημοσίευμα στις 18 Δεκεμβρίου του 2019. Όπως είχαμε αναφέρει τότε, το αρμόδιο συνεργείο της ΔΕΗ γνωμάτευσε ότι στον εν λόγω χώρο επανασυνδέθηκε το ρεύμα σε παροχή στην οποία είχε διακοπεί η σύνδεση. Επίσης, όπως είχαν γράψει μόνο τα ΧΡΟΝΙΚΑ, η επανασύνδεση πραγματοποιήθηκε εν αγνοία της ΔΕΗ το 2015 και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αξία του ρεύματος που χρησιμοποιήθηκε από την περίοδο της επανασύνδεσης του ρεύματος ανέρχεται σε 2.500 – 3000 ευρώ.
Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν και από τα στοιχεία των επίσημων εισηγήσεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 9 Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, οι εισηγήσεις των υπηρεσιών του Δήμου Δράμας για το ίδιο θέμα αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η ποσότητα ενέργειας ρευματοκλοπής ανέρχεται σε 9771 κιλοβατώρες και η αναλογούσα χρέωση με τον Φ.Π.Α. είναι 2.319,11 ευρώ. Σε αυτά προστίθενται και πρόστιμο 372 ευρώ, δηλαδή το συνολικό πρόστιμο ανέρχεται σε 2691,11 ευρώ. Όπως παραθέτουν σε έγγραφό τους οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Δράμας, έναν μήνα πριν αρχίσει η παράνομη ηλεκτροδότηση στον ίδιο χώρο που ανήκει στον Δήμο Δράμας, και συγκεκριμένα στις 3/11/2015, είχε λήξει η μίσθωση του ίδιου χώρου από ιδιώτη. Για τον χώρο είχε αποφασιστεί από τον Δήμο να μην επαναδημοπρατηθεί, αλλά να γίνει χρήση από τον ίδιο τον Δήμο για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των κοινωνικών δομών του.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 ειπώθηκε ότι, παρά την έρευνα που διεξήχθη, δεν στάθηκε δυνατό να εντοπιστεί αυτός που σήκωσε παράνομα τον διακόπτη επαναφέροντας το ρεύμα στον ίδιο δημοτικό χώρο που καταναλώθηκε από το 2015 έως το 2019. Ο Δήμαρχος Δράμας (παρά τον χαρακτηρισμό της πράξης ως «Ρευματοκλοπή» από τις ίδιες τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Δράμας) ισχυρίστηκε ότι δεν επρόκειτο για ρευματοκλοπή, διότι δεν έκλεβε κάποιος το ρεύμα, αλλά αυτό χρεωνόταν στα τέλη του Δήμου Δράμας.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πόλη + Ζωή, κ. Μιχάλης Μλεκάνης, κατά την πρόσφατη συζήτηση για το ίδιο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο είπε ότι η ίδια η ΔΕΔΔΗΕ σε έγγραφό της μετά την αυτοψία που έκανε διαπίστωσε ότι είχαν κοπεί οι σφραγίδες της ΔΕΗ προκειμένου να επανασυνδεθεί παράνομα το ρεύμα. Η ίδια υπηρεσία, με βάση τα όσα αναφέρει, χαρακτηρίζει την περίπτωση ως διαπιστωμένη ρευματολογική.
Τοποθετούμενος για το ίδιο θέμα κατά την ίδια συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Project Δράμα 2020, κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης, είπε ότι, όπως προκύπτει και από το έγγραφο των υπηρεσιών της ΔΕΗ, πρόκειται περί διαπιστωμένης ρευματοκλοπής. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε να ξεκαθαριστεί ποιος προέβη το 2015 στην παράνομη αυτή ενέργεια.
Για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, ψήφισε να πληρωθεί το πρόστιμο προς τη ΔΕΗ, αλλά ζήτησε να βρεθεί ποιος έκοψε τις σφραγίδες της ΔΕΗ και επανασύνδεσε το ρεύμα. Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Γιώργος Μήτρου, ψήφισε να πληρωθεί το πρόστιμο προς την ΔΕΗ χωρίς να προβεί σε σχολιασμό της υπόθεσης. Ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα», κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος, ψήφισε «όχι» στην καταβολή του προστίμου καταθέτοντας ερωτηματικά για το πώς συνέβη το περιστατικό και λέγοντας ότι όποιος προέβη στην επανασύνδεση του ρεύματος δεν πρέπει να καλυφθεί, σημειώνοντας επίσης ότι ο Δήμος Δράμας δεν πρέπει να δίνει στην κοινωνία της Δράμας την εντύπωση ότι παρανομεί.