21 Νοέμβρη: Η πανάγια του χρόνου γιορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου

Της Νόρας Κωνσταντινίδου

0
4429

Με το μάτι ερευνητικό πάνω στο εορτολόγιο του Νοεμβρίου και με το δάκτυλο να αγγίζει τις 30 αράδες για την αναμέτρηση των εορτάσιμων ημερών του μήνα, η παρακάτω διαπίστωση προέκυψε από έρευνα. Ο Νοέμβριος μήνας δεν έχει μόνο λιγότερες ημέρες από τον Οκτώβριο, αλλά ολοφάνερα απουσιάζουν από αυτόν και οι πολλές πανηγυριώτικες μέρες, αν και στο ευρετήριο του βιβλίου των Αγίων, ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΕΚΔΗΜΟΣ τα ονόματα των τιμωμένων μαρτύρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος είναι εκατόν πενήντα (150) που με τα παράγωγά τους αγγίζουν τους τριακοσίους (300) εορτάζοντες το Νοέμβριο και μόνο. Ωστόσο, οι μεγάλες επίσημες γιορτές της χριστιανοσύνης μέσα στον κύκλο του εορτολογίου στο μήνα Νοέμβριο με το εύρος της ασματικής ακολουθίας και το αφιερωματικό απολυτίκιο δεν είναι πολλές, θα λέγαμε, ξεχνώντας στα σίγουρα, πως όλες οι ημέρες, μέρες του Θεού είναι.
Αλλά, όπως κι αν έχει, ο αντίλογος που είναι γέννημα του πατέρα αντιρρησία και της μάνας γκρίνιας, εξακολουθεί να επιμένει και επιμένοντας αναρωτιέται: «Πώς έγινε και ξοδιάσαμε ότι είχαμε και δεν είχαμε – που λέει ο λόγος – στα πανηγύρια του Οκτωβρίου; Τόσο λαίμαργα, που πάνω στη βιασύνη μας και την αδηφαγία μας κατάπιαμε το δωδέκατο γράμμα της αλφαβήτου (το μι), και δεν το προσθέσαμε στην ονομασία του μήνα Οκτώβριου που πανηγυρίζει; Η πολύπλοκος Γραμματική της ελληνικής γλώσσας, φταίει. Ξέφραγο αμπέλι το γήινο χωράφι της γλώσσας. Από πάντα επιμένει πεισματικά, όπως το γράψιμο του ονόματος του δέκατου μήνα του χρόνου του Οκτωβρίου να γράφεται χωρίς το γράμμα μι, ενώ στον ενδέκατο του Νοέμβριου και το δωδέκατο του Δεκεμβρίου να γράφεται. Άστα να πάνε…! Ό,τι έγινε… έγινε. Τη ζήλια… ανακατωσούρα τη λένε από καμιά φορά. Γιατί ο μήνας Νοέμβριος κατέχει την πρωτοκαθεδρία σε πολλά. Είναι ο μήνας του Τρύγου, της σποράς της συγκομιδής, της …
Πρώτο απ’ όλα στο μήνα Νοέμβριο τιμούνται οι άγιοι και οι αγίες, όπως, την πρώτη μέρα του Νοεμβρίου:
Ο Άγιος Δαβίδ, ο Μεγαλοκομνηνός στο ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.
Οι αδελφοί ιατροί Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός στη Δράμα και το Φωτολίβος. Η Αγία Ελένη απ’ τη Σινώπη στο Μικρόκαμπο.
Την τρίτη ημέρα του Νοεμβρίου:
Άγίος Γεώργιος στην Πλατανόβρυση.
Την Τέταρτη ημέρα του Νοεμβρίου:
Οσίου Γεωργίου του Ομολογητού στη Μονή Αναλήψεως Ταξιαρχών- Σίψας.
Όγδοη ημέρα του Νοεμβρίου:
Άγιοι Ταξιάρχες στο Γρανίτη, στην Προσοτσάνη και τη Φτελιά.
Ενάτη ημέρα του Νοεμβρίου:
Μητροπολιτικός Ναός Δράμας, Ψηλοκάστρου:
Δεκάτη ημέρα του Νοεμβρίου:
Όσιου Αρσενίου στη Χωριστή,
Ενδεκάτη ημέρα του Νοεμβρίου:
Αγίου Μηνά στο Καρποφόρο.
Δέκατη τρίτη ημέρα του Νοεμβρίου:
Άγιος Χρυσόστομος στη Δράμα.
Εικοστή πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου1:
Τιμάται με κάθε δυνατή μεγαλοπρέπεια η μέρα μνήμης των Εισοδίων της Παναγίας στον Ιερό Ναό της Μητροπόλεως Δράμας.
Την άλλη μέρα από την ημέρα μνήμης των Εισοδίων της Θεοτόκου τιμάται στις 22 Νοεμβρίου ο Όσιος Γερμανός, ως ο κτήτορας της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης του Παγγαίου. Καθώς όμως είναι γραμμένο στη μοίρα της Δράμας το ετήσιο εορτολόγιο της να περιλαμβάνει και άχαρες, πικρές ημέρες, με συνακόλουθη την πλέον οδυνηρή μέρα της εικοστής τρίτης Νοεμβρίου, δε θα μεσολαβήσει καμία εξαίρεση. Όπως φαίνεται αδυνατούν να μένουν ανενεργοί στο κακό οι συνοριακοί γείτονες. Το διαρκές μένος τους θα αναζητήσει και θα βρει διέξοδο στη σφαγή που οργάνωσε σε βάρος των αθώων θύματών της, των 172 ιερομοναχών. Των οσιομαρτύρων της Εικοσιφοινίσσης.
Με την μνήμη της Αικατερίνης της Μεγαλομάρτυρας, για την οποία δεν υπάρχει ιερός ναός αφιερωμένος στο όνομα της στη Δράμα, όπως και του Οσιού Στυλιανού Παφλαγόνος που τιμάται στις 26 Νοεμβρίου, φθάνουμε στο τέλος. Το οριστικό τέλος του Φθινοπώρου της κάθε χρονιάς δίνεται με την ημέρα μνήμης του Αποστόλου Ανδρέα του Πρώτου κλητού ως μαθητή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Μαζί με τη συνολική περιήγηση στο εορτολόγιο του προτελευταίου μήνα του ετήσιου κύκλου των δώδεκα μηνών, δίνεται και γράφεται η συμβολική προσευχή ως το απαύγασμα της σύνδεσης όλων των Δραμινών με την πανάγια εορτή της Παναγίας στο μήνα του Τρύγου. «Θεοτόκε, συ είσαι η άμπελος η αληθινή, η βλαστήσασα τον καρπόν της ζωής, σε ικετεύομεν, πρέσβευε, Δέσποινα, μετά του Προδρόμου, των Αποστόλων, των Ιεραρχών, του Αθλοφόρου και πάντων των αγίων, ελεηθήναι τας ψυχάς ημών.
Τώρα πλέον με το έμπα του Νοεμβρίου η μάνα Φύση ξόδιασε και ξοδιάζει όλα τα χρώματα της ίριδας από την παλέτα της πάνω στα φύλλα των δέντρων. Αλλά, όταν πάνω στο τέλος του εικαστικού φυσικού πίνακα που δημιούργησε, γύρισε και τον είδε διαπίστωσε πως ξόδιασε περίσσια το κίτρινο χρώμα. «Δε θα έχω κίτρινο χρώμα για τα Χριστούγεννα», συμπέρανε. «Αλλά και πως αναδεικνύεις τα άχυρα στη φάτνη;» Στεναχωρήθηκε η μάνα. Κάλεσε τον αέρα να απογυμνώσει τα κλαδιά από τα φύλλα και τον αέρα να τα παραχώσει στη γη, όσα δεν άντεχαν στο σωρό.

1 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡΑΜΑΣ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ 2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ